26 martie 2019

Sursa: rbc.ua, 112.international

  Compania ucraineană “Ukrtransgaz” a anunțat că oferă utilizarea gratuită a capacităților instalațiilor subterane de stocare a gazelor, acelor țări europene care depind de tranzitul combustibilului rusesc peste teritoriul Ucrainei.
 
Astfel de măsuri vor asigura alimentarea neîntreruptă cu gaze în perioada toamnă-iarnă a anilor 2019-2020 și vor proteja împotriva potențialelor amenințări la adresa securității energetice a țărilor UE (în special în cazul stopării tranzitului gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei la începutul anului 2020).
 
După cum informează “Ukrtransgaz”, "în prezent, Ucraina poate oferi clienților europeni facilități de depozitare de aproximativ 12 miliarde de metri cubi, iar capacitatea zilnică maximă din instalații poate fi 260 de milioane de metri cubi. Capacitatea tehnică pentru exportul de gaze către Ungaria este de 68 de milioane de metri cubi pe zi, de patru ori mai mare decât productivitatea coridorului de transport de gaze din Austria în Ungaria (doar 15 milioane de metri cubi pe zi)".
 
Complexul ucrainean de stocare a gazelor naturale este cel mai mare din Europa, fiind format din 11 spații de depozitare subterană a gazelor, cu o capacitate totală de 31 miliarde de metri cubi.
 
În ultimii 10 ani, Ucraina a folosit doar 50-60% din capacitatea sa tehnică pentru propriile nevoi. Cinci dintre cele mai mari depozite ucrainene sunt situate în vestul țării, la numai 160 km de granița cu Ungaria.
 
Pe 1 ianuarie 2020, se încheie contractul de tranzit încheat pe 10 ani între compania “Naftogaz” din Ucraina și “Gazprom” din Rusia, și nu sunt derulate negocieri pentru extinderea acestuia.
 
Pe 21 martie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijarto, a declarat că Rusia și Ungaria au convenit asupra livrărilor de gaze rusești în 2020 chiar și fără existența unui acord între Kiev și Moscova privind tranzitul de gaze, folosind ruta prin Austria.
“Ukrtransgaz” propune Ungariei să depoziteze gaze în vestul Ucrainei 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE