N. Iordan, sursa:  telegrafi.com

  Două organizații ale societății civile din Priștina și Tirana au prezentat datele cercetării "Albania - Kosovo, Deconstruirea ideeii de unire - Percepțiile cetățenilor de cooperare între cele două țări”.
 
Fundația Kosovo pentru Societatea Deschisă (KFOS) și Fundația pentru Societatea Deschisă pentru Albania (OSFA) au publicat cercetări care răspund unor probleme de interes pentru Kosovo și Albania, cum ar fi: distanța socială, imaginea pentru vecini, Integrarea europeană, cooperarea regională, percepțiile și stereotipurile, atitudinea față de cooperarea oficială între cele două țări, precum și atitudinea față de eventuala unificare națională.
 
Raportul arată că vizitele reciproce între cetățenii din Kosovo și Albania au crescut semnificativ, mai ales după eliberarea Kosovo și construirea "Drumului Națiunii".
 
În raport se arată că 88,7% dintre albanezii kosovari au vizitat Albania, în timp ce doar 31,6% dintre albanezi au vizitat Kosovo.
 
În ceea ce privește cunoștințele reciproce, raportul spune că albanezii kosovari sunt convinși că știu Albania mult mai bine decât cetățenii Albaniei cunosc Kosovo.
 
În ceea ce privește dorința de a realiza unitatea națională, 63% dintre respondenții din Albania și 54% dintre respondenții din Kosovo afirmă că își doresc acest deziderat.
 
16% dintre respondenții din ambele părți nu doresc acest lucru. Cei care nu doresc unitatea națională trăiesc în general în zonele urbane, atât în ​​Albania, cât și în Kosovo.
 
29,5% dintre respondenții din Albania ar fi dispuși să plătească o taxă care să permită unificarea națională în timp ce în Kosovo 43,5% dintre respondenți ar fi de acord.
 
Dacă va avea loc un referendum pentru unificarea Kosovo cu Albania într-o singură țară, 74.8% dintre albanezi s-au pronunțat pentru și 17.7% împotrivă. În Kosovo, 63,9% sunt pentru și 16,7% sunt împotrivă.
 
Dintre cei care se opun unificării într-un singur stat, motivele sunt diferite. Motivul cel mai frecvent citat de respondenți are legătură cu convingerea că ambele state Kosovo și Albania funcționează mai bine. O parte considerabilă a celor care se opun unificării într-un stat o fac din convingerea că albanezii și albanezii kosovari au diferențe de cultură și tradiție. 
Pentru albanezii din Albania care cred că este posibilă unificarea națională, comunitatea internațională este considerată un factor cheie care permite unirea.
 
Pentru albanezii kosovari, principalul factor care poate realiza un astfel de scenariu este conducerea din Kosovo și Albania.
 
Al doilea obstacol major pentru unirea națională pentru respondenții din Albania este opoziția Serbiei, în timp ce pentru cei din Kosovo sunt țările din regiune în general.
 
Majoritatea respondenților din Kosovo consideră că acest lucru se va întâmpla în termen de cinci ani (39%), în timp ce mai mulți respondenți din Albania sunt de părere că acest lucru se va întâmpla în decurs de zece ani.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
09 ianuarie 2020
74,8% din albanezi și 63,9% din kosovari ar vota pentru unificarea Albaniei și Kosovo într-un singur stat

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest