14 august 2020

Ghe. Orjanu

 Recent, Statul Major General al Forțelor Armate ruse a concluzionat într-un studiu că orice rachetă lansată spre Rusia va fi considerată ca nucleară, iar conducerea politico-militară de la Moscova, pe baza datelor pur obiective transmise în mod automat către aceasta va decide cel mai probabil „o reacție masivă de răspuns a forțelor nucleare”. 

 

La o primă citire, pare cel puțin ușor exagerată o astfel de potențială reacție, dar până la urmă de ce ar vrea cineva să se complice să lanseze o rachetă împotriva unei puteri nucleare. Este doar rețeta anihilării totale a civilizației. Deci, șansele apariției unui asemenea incident sunt aproape zero.

 

Dar dacă nu este așa? Dacă liderii politici nu intenționează să folosească ei primii armele nucleare, și vor aștepta ca lovitura să aibă loc, iar în urma constatării că explozia este doar clasică, să contraatace proporțional, adică tot cu lovituri non-nucleare? 

 

Pentru un asemenea conflict - de natură clasică între marile puteri, ce-i drept puțin probabil, este nevoie de cu totul alte scenarii. Desigur există și sunt exersate la nivelul NATO, Rusiei sau Chinei, dar sunt creditate doar la nivelul „foarte puțin probabil”, iar pacea mondială este păstrată de armele nucleare. Și cu toate acestea, să existe cineva, care chiar se pregătește intens pentru o confruntare militară clasică între marile puteri? Întrebarea se pune, în principal, pentru NATO, SUA, Rusia și China.

 

Pe 11 august, Divizionul Rachete de Coastă înzestrat cu sisteme tip „Bastion-P”, dislocat în Crimeea, a desfășurat un exercițiu de distrugere a unui portavion. Activitatea a făcut parte dintr-un antrenament de comandament și stat major executat la nivelul Flotei  ruse din Marea Neagră, supervizat chiar de Comandantul Regiunii Militare Sud,  generalul de armată Aleksandr Dvornikov. Misiunea a fost executată impecabil de militarii ruși, rachetele de tip P-800 Oniks, care echipează sistemul „Bastion-P”,  fiind recunoscute, la nivel mondial, pentru precizie și dificultatea de a fi interceptate.

 

Forțele Navale ruse execută, în cadrul exercițiilor de amploare, cum va fi și cel din acest an - “Caucaz – 2020”, scenarii complexe care nu surprind pe nimeni. Cu toate acestea, distrugerea unui portavion în Marea Neagră se încadrează în categoria scenariilor „greu de luat în calcul” inclusiv pe termen lung, argumentul principal fiind că, un portavion al unui stat non-riveran nu va intra în Marea Neagră. Explicațiile sunt, în principal, două: prima - o navă de luptă din această categorie, aparținând unui stat non-riveran nu este primită în Marea Neagră deoarece depășește tonajul maxim prevăzut în Convenția de Montreux din 1936; iar a doua - din punct de vedere tactic și strategic nu este nevoie de un portavion în Marea Neagră deoarece este vulnerabil la un atac cu rachete chiar de pe coastele Rusiei, respectiv aviația de luptă cu bazare terestră în România, Bulgaria și Turcia poate controla spațiul Mării Negre nefiind nevoie pentru un portavion.

 

Se pune atunci întrebarea: ce a exersat de fapt divizionul de rachete de coastă al Flotei ruse din Marea Neagră? Unul dintre răspunsurile care îngrijorează este că într-adevăr a exersat lovirea unui portavion, dar acesta, conform scenariului, s-a aflat în Marea Marmara sau Marea Egee. Acest scenariu presupune că sistemul de rachete de coastă tip „Bastion-P” a fost upgradat cu versiunea de rachete P-800 Oniks cu bătaie mai mare de 500 de km sau de ce nu cu noile Oniks-M care pot atinge ținte la 800 de km. În legătură cu Oniks-M, este necesar să facem observația că sunt destinate echipării navelor de luptă, ceea ce nu exclude totuși posibilitatea montării acestora pe sistemul staționar „Bastion”, cunoscut sub denumirea de „Bastion-S”. Amintim că de la Sevastopol la Strâmtoarea Bosfor sunt aproximativ 500 de km. 

 

Întrebarea fundamentală a articolului poate primi acum un răspuns, și anume: Rusia se pregătește intens pentru o confruntare militară clasică între marile puteri, pentru că e posibil deja să fi adus în Crimeea rachete cu bătaie mare, la doar un an de la încetarea Tratatului INF (Intermediate-Range  Nuclear Forces Treaty).

 

Dar se pare că și SUA au aceeași abordare, și totul se petrece oarecum în oglindă, dar la alt nivel. Recent, Forțele Aeriene americane au testat noi tactici de surprindere a adversarului. În cadrul unui exercițiu de amploare au pus împreună principalele tipurile de aeronave invizibile - F-35A Lightning II, F-22 Raptor, B-2A Spirit și  RQ-170 Sentinel (dronă de cercetare). În exercițiu au apărut și vizibilele F-15E Strike Eagle, care au fost transformate în invizibile de avioanele de război electronic EA-18G Growler. Cumva pare că Rusia nu se uită unde trebuie. Sau încă nu poate să se uite acolo?

 

 

 

 

 

A adus Moscova rachete cu o bătaie mai mare de 500 km, în Crimeea?

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE