N. Iordan, sursa: telegrafi.com

  Majoritatea socialistă a primului ministru albanez Edi Rama a amenințat (10.06.2019) că va începe procedurile de îndepărtare a președintelui Republicii, Ilir Meta, ca urmare a deciziei acestuia de a anula data alegerilor locale, din 30 iunie.
 
"În cadrul adunării plenare, joi, va avea loc o lungă dezbatere parlamentară în care se va explica modul în care Ilir Meta a atacat brutal Republica prin luarea unei decizii, abrogarea alegerilor. Este de competența colegiului electoral și a Comisiei Electorale Centrale să revizuiască în mod legal acest decret.  Ilir Meta și-a pierdut dreptul de a-și menține rolul instituțional, iar parlamentul va începe procedurile de îndepărtare a președintelui din funcția sa. Decizia finală va reveni cu siguranță Curții Constituționale, dar acest lucru nu ne împiedică să demarăm procesul",  a declarat Elisa Spiropali, ministrul de stat pentru relațiile cu parlamentul.
 
Conform Constituției albaneze, înlăturarea unui președinte poate avea loc numai în cazul unor încălcări grave constituționale, cu sprijinul a două-treimi din parlament și cu un verdict oficial al Curții Constituționale.
 
În prezent, partidul socialist nu atinge această "cotă parlamentară", și, mai presus de toate, timp de aproximativ un an Curtea Constituțională din Albania nu funcționează din cauza unor factori care au provocat o reacție în lanț în cea mai înaltă instituție judiciară din țară.
 
Astăzi dimineață, președintele Ilir Meta a ținut o conferință de presă în care a explicat motivele anulării alegerilor locale.
 
"Sunt astăzi aici pentru a anula decretul privind data alegerilor locale. Președintele Republicii este singurul organ care poate decide data alegerilor. Constituția prevede că președintele trebuie să aleagă o dată și că, fără ea, alegerile nu pot avea loc.  Partidele politice ale opoziției nu s-au înscris la alegerile locale. Albania trece printr-o criză constituțională, chiar și Curtea Constituțională este nefuncțională. Există un risc real ca Albania să se confrunte cu tensiuni sociale. Datoria principală a președintelui este de a garanta unitatea poporului. Organizarea alegerilor libere reprezintă baza unei societăți democratice. Din acest motiv, desfășurarea alegerilor locale fără participarea opoziției este problematică. Noua dată va fi aleasă cu aprobarea tuturor părților implicate",  a declarat Ilir Meta
 
Comentariu:  Pentru înlăturarea președintelui albanez sunt necesare 94 de voturi dintr-un total de 140, iar decizia Parlamentului trebuie validată de Curtea Constituțională.  În momentul de față, Curtea Constituțională nu este funcțională, deoarece a rămas cu un singur membru, în timp ce ceilalți 8 au demisionat sau s-au retras, în contextul reevaluării magistraților, proces care vizează curățarea sistemului de persoane corupte sau suspectate de legături cu criminalitatea organizată
Mulțumim pentru încredere
10 iunie 2019
Albania: Divergențele dintre premier și președinte, pe tema datei alegerilor locale, se acutizează

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest