N. Iordan

  Directorul general al Poliției de Stat, Ardi Veliu, împreună cu directorul Direcției de combatere a terorismului, Gledis Nano, au dezvălui (24.10.2019) numele membrilor unui grup terorist iranian condus de lideri ai Forței Quds, unitatea de elită a Gărzilor Revoluționare destinată operațiilor externe. Se presupune că, de sărbătoarea Nevruzului (22.03.2018), grupul terorist  ar fi intenționat să execute acțiuni teroriste la Tirana, împotriva jihadiștilor MEK (organizația ”Mujahedin-e Khalq”, opoziția iraniană adăpostită în Albania).
 
Anul trecut, Albania l-a expulzat pe ambasadorul iranian la Tirana datorită unor presupuse activități ilegale care amenințau securitatea națională a Albaniei.
 
Celula teroristă era condusă de un responsabil al Forțelor QUDS, cunoscut sub numele de Peyman, un rezident permanent al Iranului care gestionează de la distanță o serie de operații în Albania și în alte părți din Europa Centrală și de Vest. Printre altele, acesta a inițiat și implementat ultima tentativă de atac din martie 2018. Peyman administrează numeroase planuri operative, unele pentru colectarea informațiilor și altele pentru efectuarea de atacuri teroriste.
 
Un alt membru al celulei este Alireza Naghashzadeh, un iranian care a fost el însuși membru al MEK. Acesta deține un pașaport austriac. Peyman l-a trimis pe Naghashzadeh să strângă informații în Albania, în timpul mai multor vizite separate, ca parte a planurilor pentru un atac.
 
Un alt membru este Abdolkhalegh Malek Zadeh, un iranian care trăiește în Turcia. Malek Zadeh (cunoscut și pentru conexiunile criminale sub porecla "Ferhat") a continuat să lucreze în ultimii doi ani cu Abdulselam Turgut, o cunoscută figură a crimei organizate turcești, pentru a planifica atacuri teroriste la îndemâna lui Peyman și a Forțelor QUDS.
 
Abdulselam Turgut, cunoscut ca șef al mafiei turcești și șeful unei puternice rețele internaționale de trafic de droguri, a fost recent arestat în Azerbaidjan.
 
Turgut are legături de lungă durată cu crima organizată în Albania. Turgut a fost eliberat dintr-o închisoare din Turcia la sfârșitul lui 2018. În 2011, Turgut a fost, de asemenea, închis în Albania, sub acuzația de trafic de heroină, dar a scăpat din țară folosind un pașaport fals după ce instanța a schimbat măsura de securitate de la „arestul în închisoare” la „arestul la domiciliu”.
 
Mujahedin-e-Khalq (Mujahedinii Poporului) este o organizație declarată ilegală în Iran și a fost inclusă pe lista organizațiilor teroriste de  către Departamentul de Stat al SUA până în anul 2012. Organizația, care are o orientare socialist-islamistă, a fost înființată în anul 1965. Cu ocazia revoluției islamice din Iran, MEK a participat activ la răsturnarea dinastiei Pahlavi, dar odată cu succesul revoluției a intrat în conflict deschis cu islamiștii conservatori conduși de către Imamul Khomeini, fiind scoasă în afara legii în anul 1981. Aproximativ 2.500 dintre membrii săi s-au relocat în Albania din Irak în anul 2014.
 
 
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
25 octombrie 2019
Albania: Structurile de luptă antiteroristă au identificat și dezvăluit numele unor importanți teroriști iranieni

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest