25 martie 2019

Sursa: uawire.org

 Serbia nu se va alătura Alianței Nord-Atlantice, a declarat președintele sârb Aleksandar Vučić pe 24 martie, la ceremonia de comemorare a victimelor atacului NATO asupra Iugoslaviei, din 1999.

 

"Poporul sârb nu dorește să se alăture Alianței Nord-Atlantice. Neutralitatea militară este o alegere naturală a statului sârb", a declarat A. Vučić.

 

Potrivit unei rezoluții parlamentare din 2007, Serbia a ales statutul de neutralitate în ceea ce privește alianțele militare. Totuși, în martie 2015 a intrat în vigoare Planul individual de acțiune pentru parteneriatul dintre Serbia și NATO (IPAP), iar  pe 12 februarie 2016 parlamentul sârb a ratificat un document privind imunitatea diplomatică pentru reprezentanții NATO și sprijinul logistic pe teritoriul țării.

 

În cadrul IPAP este prevăzută cooperarea la nivel educațional, tehnic și prin exercițiile comune, unul din scopuri fiind crearea unei imagini pozitive a Alianței în cadrul societății sârbe.

 

Pe de altă parte, în 2013, parlamentul Serbiei a primit statut de observator în cadrul Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care este o alianță militară interguvernamentală înființată pe 15 mai 1992 de șase state post-sovietice: Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

 

 

Demonstranții sârbi solicită demisia președintelui Vučić, alegerile corecte și presa liberă de luni de zile. Protestele au început după ce un politician de opoziție a fost bătut în noiembrie.

 

 

 

 

Aleksandar Vučić: Serbia nu se va alătura NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE