07 martie 2019

Sursa: rbc.ua, uawire.org

  Ambasadorul SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, este de părere că un audit al Complexului Militar Industrial ucrainean, privind concernul Ukroboronprom, va ajuta în lupta împotriva corupţiei din sectorul naţional de securitate.

 

Postul RBC-Ucraina a prezentat poziţia ambasadorului, potrivit căruia decizia de a efectua auditul trebuie să fie luată de cabinetul de miniştri.

 

Yovanovitch a declarat că "guvernul ucrainean ar trebui să desfăşoare un audit la concernul Ukroboronprom şi să declasifice deciziile (nt privind contractele). Acest lucru va ajuta lupta împotriva corupţiei în sectorul de securitate şi apărare naţională şi va ajuta ca acest sistem să devină mai transparent".

 

Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina a iniţiat o anchetă penală în urma unei investigaţii a portalului Bihus.info privind deturnare de fonduri în industria de apărare. Al treilea episod al investigaţiei a fost prezentat de programul Tv. Nashi Groshi (Banii noştri), pe 04 martie, şi s-a ajuns la concluzia că actualul director al Ukroboronprom, Pavlol Bukin şi secretarul adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Oleh Hladkovskiy au deturnat milioane dintr-un contract internaţional.

 

Pe 25 februarie 2019 a fost publicată o anchetă privind modul în care întreprinderi de apărare de stat au cumpărat piese de schimb pentru echipament militar din Rusia. Piesele au fost intoduse prin contrabandă în ţară, nu au fost verificate asupra calităţii şi, astfel, au ajuns ca fier vechi în Ucraina.

 

Produsele de contrabandă au apărut ca legale prin firme controlate de persoane care au strânsă legătură cu concernul Ukroboronprom şi profiturile au fost împărţite între participanţii din schema de contrabandă.

 

Ancheta s-a bazat pe o scurgere anonimă de informaţii explatată de redacţia postului TV, în 2018. Documentele includ nume, date și sume.

 

În urma anchetei, Oleh Hladkovskiy a fost concediat din funcţia de secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, iar concernul Ukroboronprom i-a demis pe Oleksiy Babych, directorul companiei Kharkiv Morozov Engineering Design Bureau şi pe Serhiy Filonenko, director al Izyum State Instrument-Making Plant, firme care fac parte din concern.

 

Ambasadorul SUA în Ucraina solicită audit în industria de apărare ucraineană

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE