Amplificator de chitara
Indiferent dacă sunteți un muzician amator sau un muzician mai experimentat, înainte de a cumpăra un nou echipament, este întotdeauna recomandabil să vă documentați cu privire la performanțele, nuanțele și efectele pe care le puteți obține cu acesta. De aceea, iată care sunt cele mai bune amplificatoare de chitară pentru repetiții și concerte cu sunet imbatabil.
Este foarte obișnuit să ne străduim mereu să cunoaștem fiecare detaliu al instrumentelor noastre, dar cum rămâne cu dispozitivele care ne permit să obținem un sunet maxim de la chitara noastră? Câți wați ar trebui să aibă amplificatorul meu și care este cel mai potrivit pentru stilul meu de muzică?
Ceea ce vă putem spune este că această selecție devine practic un ritual de trecere pentru toți chitariștii, care sunt hotărâți să găsească tonul perfect.
Următorul pas este, de obicei, să știm ce fel de dispozitiv este cel mai potrivit: un cap sau un combo, valvă, tranzistor, un emulator de efecte, pentru instrumente electro-acustice, sau poate un hibrid?
Alte caracteristici care trebuie luate în considerare sunt calitatea, puterea și greutatea redusă. Veți fi chiar interesați să aflați care este cel mai bun preț.
Din fericire, ați ajuns la locul potrivit, pentru că comparația noastră se bazează pe un studiu realizat de muzicieni cu o carieră remarcabilă pe scena latino-americană, iar gusturile lor variază de la sunetul vintage la cel mai saturat.
Cele mai bune amplificatoare de chitară
Care este cel mai bun amplificator de chitară?
Pentru chitariștii electrici, atât alegerea unui amplificator de chitară, cât și reglajele care pot fi făcute la acest dispozitiv sunt o parte esențială a semnăturii lor sau a nuanței prin care doresc să fie identificați.
Unii cântăreți sunt fideli pe viață unei anumite mărci sau modele ; alții folosesc pedale de efecte externe pentru a modifica sunetul tonului lor înainte ca semnalul să ajungă la dispozitiv, cum ar fi pedalele wah wah și chorus.
De aceea, cu intenția de a vă îndruma corect în achiziționarea profesională a acestui aparat, am pregătit pentru dumneavoastră o trecere în revistă a amplificatoarelor cele mai recomandate de muzicieni și experți, pentru a obține un sunet impecabil.
Iată dintre cele mai bune amplificatoare de chitară:
1. Amplificator de chitară Line 6 Spider IV 15
Combo de 15 W cu 4 simulatoare versatile
Line 6 s-a remarcat ca fiind un pionier în proiectarea amplificatoarelor și efectelor digitale, iar binecunoscuta sa linie Spider oferă muzicienilor amplificatoare cu puteri diferite.
De data aceasta, modelul IV din această linie este un combo de 15W cu un con de 8' și are toată flexibilitatea și portabilitatea de care un chitarist ar putea avea nevoie.
Este integrată o gamă de 4 tipuri de amplificatoare, astfel încât puteți reda piese heavy metal, country, jazz sau blues.
Acest design vă oferă multi-efecte versatile, ale căror presetări sunt complet configurabile; un tuner pentru instrumentul dumneavoastră; o intrare pentru CD sau MP3; și o mufă pentru căști.
Alte caracteristici sunt că este compatibil cu pedalele Foo tswitch, sunetul său este complet clar și nu are nimic de invidiat față de produse mai scumpe.
În ceea ce privește dimensiunile, este o unitate compactă care măsoară 40,8 x 22,5 x 38,5 cm.
În cele din urmă vă putem spune că cu acest echipament aveți asigurată plăcerea și profesionalismul sunetului, pe lângă un preț irezistibil de mic.
2. Marshall MG15CFR
Ideal pentru repetiții acasă și sesiuni de studio. Ușor și portabil
De la binecunoscuta casă de discuri britanică Marshall fondată în 1962, vine un amplificator mic, dar grozav, perfect pentru practica de acasă și pentru sesiunile de studio, datorită puterii sale de 15 W și a unui difuzor de 8''.
Atunci când este asociat cu chitare precum Les Paul, Fender Stratocaster, Gibson și Ovation acustică, veți observa cum sunetul rămâne curat și clar la toate nivelurile de volum.
Este ideal pentru utilizarea canalului curat cu pedale separate; efectul de reverberație este adecvat pentru dimensiunea și costul amplificatorului, care, deși nu este unul dintre cele mai ieftine , are atât o calitate excelentă, cât și o bună reputație garantată.
Distorsiunea oferă un sunet crocant, dar dacă doriți ceva mai specific, îl puteți îmbogăți prin conectarea pedalelor dvs. preferate la platformă.
Este prevăzut cu 1 intrare și 2 canale pe care le puteți utiliza pentru a vă conecta MP3 / iPod sau iPhone, astfel încât să puteți reda piesele și cântecele existente.
Datorită dimensiunilor sale de 38,2 x 20,5 x 37,8 cm, este suficient de mic pentru a fi transportat fără efort și, deși nu pare, este suficient de puternic.
3. Amplificator cu tranzistori Yamaha GA15II
Un favorit pentru încălzirea în culise înainte de concerte
Mulțumită proiectelor companiei japoneze Yamaha , fondată încă din 1887, puteți fi siguri că veți primi atât calitate, cât și un sunet excelent atunci când cumpărați unul dintre produsele lor.
Modelul GA15II se caracterizează ca un amplificator cu tranzistori, ideal pentru sesiuni de studio sau momente de practică în culise pentru a vă încălzi înainte de concert.
În plus, datorită prizei pentru căști, veți putea face această practică în liniște.
Este echipat cu o intrare auxiliară , astfel încât să puteți reda piesele demo sau orice piesă compilată pe playerul dvs. MP3.
Tonul său este excelent, are o putere de 15 W și este potrivit pentru 100 de volți.
În ceea ce privește dimensiunile sale de 30 x 29,1 x 18,9 cm, este compact și ușor.
În cele din urmă, vă putem spune că, în conformitate cu testul de utilizatori , acest amplificator s-a dovedit a fi partenerul optim pentru amatorii care încep cu prima lor chitară electrică.
4. Rocktile Scream-15
Ușor de instalat, ideal pentru repetiții acasă
De la Rocktile Scream vine un amplificator de chitară care oferă o putere de ieșire de 15W, suficientă pentru repetiții în garaj sau la un local.
Este echipat cu două canale, canalul Overdrive și canalul curat, plus un regulator de câștig și un comutator Boot pentru distorsiune sonoră.
Acest model dispune, de asemenea, de un fader cu trei benzi pentru egalizator pentru înalte, joase și medii, precum și de indispensabilul control al volumului.
Dacă sunteți interesat să practicați pentru începători chiar și noaptea târziu, dar primiți multe plângeri din partea vecinilor, nu vă faceți griji, deoarece acest model are o mufă pentru căști.
De asemenea, datorită intrării auxiliare pentru MP3, CD-uri sau orice alt dispozitiv, veți putea cânta la chitară melodiile preferate pe care doriți să le compuneți pentru spectacolele din liceu.
Alte caracteristici includ dimensiunile sale compacte (33,8 x 32,6 x 15 cm) și costul său excelent.
5. FENDER FRONTMAN 10G
Cel mai bun cost, cu un design robust și un sunet impecabil
De la cunoscuta companie americană Fender Musical Instruments Corporation , fondată încă din 1940, vine binecunoscutul amplificator combo Fender Frontman .
Construit pe bază de tranzistori, cu o putere de 10 W și 1 driver de 6', oferă un sunet impecabil care vă va surprinde prin dimensiunile sale de 26 x 28 x 14,6 cm.
Iar acest design compact, elegant și robust, a cărui greutate nu depășește 3,8 kg, nu trebuie să vă înșele, deoarece expertiza inginerilor de la Fender, au aproape 80 de ani de tradiție și studiu pentru a vă oferi tot ce este mai bun în materie de sunet și costuri.
Are 1 canal și 2 niveluri de câștig; impedanța sa este de 4 ohmi. În cele din urmă, sunetul poate fi reglat atât la bas, cât și la înalte.
Această combinație va surprinde cu siguranță atât amatorii, cât și jucătorii mai experimentați, la repetiții mici, oriunde în casă.
Ce este un amplificator de chitară?
Un amplificator de chitară este un dispozitiv electronic care permite mărirea sau întărirea puterii semnalelor electrice slabe emise de chitarele electrice sau electroacustice prin intermediul unor pickup-uri. Acest lucru se face astfel încât sunetul să poată fi produs prin unul sau mai multe difuzoare.
Componentele electronice sunt de obicei adăpostite într-o cutie sau un dulap din lemn, însă unele modele au fost fabricate din metal.
În cazul în care dispozitivul conține numai circuite și butoane care amplifică puterea sunetului, controlul câștigului, egalizarea, selectarea canalelor, comutatoarele de luminozitate etc., acesta este un cap sau un preamplificator.
Pentru ca funcționarea acestui preamplificator să fie completă, va fi necesară utilizarea unui difuzor separat instalat într-un sertar.
Un alt tip de amplificator din punct de vedere al structurii este așa-numitul amplificator combo, care conține atât dispozitivul preamplificator, cât și una sau mai multe difuzoare într-o singură carcasă din lemn.
Aceste dispozitive pot modifica, de asemenea, tonul instrumentului prin amplificarea sau reducerea anumitor frecvențe.
Acest lucru se realizează prin utilizarea comenzilor egalizatorului , care funcționează în același mod ca butoanele de bas și de înalte de pe un sistem hi-fi stereo de acasă, și prin adăugarea de efecte electronice, cum ar fi distorsiunea și reverberația.
Intrarea amplificatoarelor moderne de chitară se realizează prin intermediul unei fișe sau a unui jack de 1/4″, care primește un semnal de la un senzor piezoelectric atunci când se cântă la o chitară electroacustică sau de la un microfon electromagnetic atunci când se cântă la chitare electrice.
În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că un alt instrument necesar pentru a conecta instrumentul la dispozitivul de amplificare ar fi un cablu sau un emițător fără fir .
Tipuri de amplificatoare de chitară
Amplificatoarele de chitară sunt fabricate în principal în două moduri:
- Un combo: care conține capul sau preamplificatorul și una sau mai multe difuzoare, într-o singură cutie de lemn.
- O configurație de sine stătătoare: Care constă într-un cap sau preamplificator separat, care este plasat deasupra unuia sau mai multor dulapuri separate, fiecare conținând unul sau mai multe difuzoare.
În plus față de intrările pentru instrumente, pot fi prevăzute următoarele prize:
- O intrare auxiliară cu propriul control de nivel, pentru un set de tobe electronice.
- Prize pentru ieșire și retur, permițându-vă să creați bucle sau repetări de efecte.
- O intrare pentru conectarea unei extensii de difuzor.
Există, de asemenea, amplificatoare de testare cu terminale stereo RCA sau mini jack pentru conectarea unui CD player, a unui media player, a unui laptop sau a unei alte surse de sunet. Acestea au chiar și o intrare de 1/4″ pentru conectarea căștilor.
Unele dintre aceste dispozitive conțin o intrare XLR pentru conectarea unui microfon, ceea ce poate facilita sesiunile de cântat.
Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este faptul că o gamă largă de amplificatoare variază în ceea ce privește costul, calitatea și performanța.
Acest lucru se datorează faptului că unele dintre aceste dispozitive sunt concepute pentru începători, și sunt mai mici ca dimensiune și putere. Prin urmare, este obișnuit ca acestea să aibă un singur difuzor și o capacitate de 10, 15 sau 20 de wați.
Pentru amplificatoare medii și mai mari, există combinații de 30 până la 50 de wați, cu 1 până la 4 difuzoare de 10 până la 12 inci. Acestea sunt ideale pentru repetițiile și spectacolele orchestrei în săli de dimensiuni medii.
În cele din urmă, unele amplificatoare de chitară sunt concepute pentru genuri specifice. În cazul binecunoscutelor amplificatoare Marshall, amperajul lor le face preferate de chitariștii de heavy metal.
Amplificatoare cu valve sau tuburi cu vid
Acest tip de dispozitiv își trage numele de la faptul că valvele, au fost una dintre principalele componente active ale majorității amplificatoarelor până în anii 1970. După aceea, acestea au început să fie înlocuite de semiconductori solizi sau tranzistori, dominând noua scenă muzicală.
Una dintre calitățile acestora din urmă este că sunt mai puțin costisitoare de construit și întreținut. De asemenea, acestea sunt mai ușoare, reduc căldura pe care tind să o emane, tind să fie mai fiabile și sunt mai rezistente la șocuri.
În schimb, predecesorii lor necesitau înlocuirea periodică a tuburilor, deoarece acestea erau foarte fragile. Acest lucru le-a dezavantajat, deoarece nu puteau funcționa până când nu erau întreținute corespunzător.
Datorită fidelității ridicate a sunetului provenit de la echipamentele cu valve, în anii 2000 a fost produsă o gamă de amplificatoare cu tuburi pentru a satisface gusturile pasionaților de muzică.
Potrivit opiniei experților, prezența acestui tip de dispozitiv vintage , produce un sunet mai cald și o nuanță mai naturală de overdrive .
Așadar, dacă sunteți un chitarist interesat de acest tip de sunet, în ciuda a ceea ce poate părea învechit, amplificatoarele cu tuburi au un farmec acustic care le face preferabile experților, acest sunet de altădată.
Stare solidă
Sunt echipamente de amplificare care au intrat în uz în anii 1980. Proiectarea acestora se bazează pe circuite semiconductoare, cunoscute și sub denumirea de semiconductori.
Unele dintre avantajele lor sunt că tind să fie mult mai accesibile, ușoare și produc un sunet mai fiabil pe o gamă largă, cu variații ale puterii de ieșire.
În timp ce unii muzicieni preferă sunetul mai vintage oferit de tehnologia cu tuburi, un număr mare de muzicieni preferă sunetul mai curat oferit de amplificatoarele cu stare solidă, cum ar fi celebrul Roland Jazz Chorus .
Astfel de echipamente comercializate începând din 1975 au fost folosite cu predilecție de chitariștii unor trupe de succes precum The Police, The Cure, David Bowie, Durán Durán, printre alții.
În cele din urmă, putem spune că acest tip de aparat, în varianta sa combo, este unul dintre cele mai utilizate pentru concerte, repetiții și înregistrări profesionale.
Hibrid
Amplificatoarele hibride sunt amplificatoare a căror configurație poate consta atât din tuburi cu vid, cât și din circuite de stare solidă, adică tranzistori.
În acest sens, poate fi disponibil un amplificator cu valve alimentat de un circuit preamplificat, așa cum este cazul echipamentului de pionierat al MusicMan, și al celor ulterioare Alamo Electronics, Fender Super Champ și al amplificatorului Roland Bolt.
Această tehnologie îmbinată este, de asemenea, întâlnită la amplificatoarele Randall V2 și T2 , unde este posibilă comutarea între o ieșire cu valvă și una cu stare solidă.
Prin urmare, dacă sunteți interesat să cumpărați un aparat care combină ambele tehnologii, vă recomandăm să luați în considerare stilul dumneavoastră, locul în care îl veți folosi frecvent și, mai presus de toate, să testați echipamentul în prealabil, pentru a vă asigura că are puterea și nuanțele pe care doriți să le auziți.
Amplificatoare de modelare sau simulatoare
Amplificatoarele de modelare sunt cele cu tehnologie cu microprocesor , care vor permite muzicianului să folosească mai multe efecte digitale pentru a crea cele mai variate sunete în cadrul aceluiași aparat.
Mai exact, acestea pot fi programate cu simulatoare de diferite modele de amplificatoare existente. De asemenea, acestea permit utilizatorului să le configureze în funcție de gustul său.
O altă calitate este că pot fi programate prin intermediul unui port USB conectat la un computer și folosind un software de egalizare care este de obicei inclus în pachet.
În cele din urmă, trebuie să știți că una dintre companiile de pionierat care a introdus pe piața amplificatoare de simulare a fost Line 6, dintre care vă recomandăm modelul Spider IV 15, analizat în punctele superioare ale acestui interesant articol.
Acustic
Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că acest tip de amplificator este diferit de cele concepute pentru instrumentele electrice. Acestea sunt destinate a fi utilizate cu o chitară acustică și sunt în general folosite pentru a cânta genuri mai liniștite, cum ar fi muzica folk sau country .
Prin urmare, pentru a se potrivi cu pickup-urile unor astfel de instrumente, circuitul de preamplificare și cel modelat de ton sunt complet diferite.
În ceea ce privește răspunsul în frecvență al amplificatorului și al difuzorului, acesta ar fi, de asemenea, mult mai larg și mai plat decât cel al unui amplificator de chitară electrică.
Acest sunet curat și relativ transparent este obținut cu ajutorul unor dispozitive foarte puternice care furnizează până la 800 de wați RMS.
Deoarece astfel de echipamente sunt adesea foarte grele, unele case specializate fabrică amplificatoare acustice ușoare de clasă D, care sunt cunoscute și sub numele de amplificatoare de comutare .
Acestea sunt adesea însoțite de un mixer simplu, astfel încât semnalele de la un microfon de captare și de la un microfon cu condensator să poată fi perfect mixate.
În cele din urmă, putem menționa că, începând cu anul 2000, amplificatoarele acustice au încorporat o serie de efecte digitale, cum ar fi reverberația și compresia, precum și egalizatoarele parametrice.
Cap vs. combo
Combo
Un combo este un amplificator care are toate componentele sale integrate într-o singură cutie sau carcasă din lemn, acestea fiind atât capul, cât și unul sau mai multe difuzoare.
Cu toate acestea, acest model poate avea atât dezavantaje, cât și avantaje. De exemplu, combo-urile au, de obicei, o putere limitată; pe de altă parte, claxoanele lor se încadrează în spațiul interior al cabinetului.
Unele dintre aceste dispozitive sunt prevăzute cu porturi de ieșire pentru conectarea unor difuzoare suplimentare, ceea ce permite creșterea puterii dispozitivului prin încorporarea unor boxe suplimentare, ceea ce ar sacrifica calitatea portabilității.
Prin urmare, dacă analizăm istoricul combinelor, vom ști că în trecut acestea nu au oferit un sunet suficient de larg pentru concerte, cluburi și localuri.
Cu cap
Un cap, cunoscut și sub numele de preamplificator, este un amplificator fără difuzoare și este tipul de echipament care este cel mai probabil să fie utilizat pe scenă.
Motivul pentru aceasta este că poate fi conectat la un număr mare de boxe diferite, cu intenția de a oferi o putere mai mare.
În timp ce un începător ar putea crede că acest lucru ar putea fi un mare avantaj, este de fapt o sabie cu două tăișuri, deoarece, după un anumit punct, tonul se extinde cu mult dincolo de ceea ce este capabil chitara sau preamplificatorul dvs.
De aceea, atunci când vorbim despre scene mari și înregistrări de studio, alegerea unei boxe poate face diferența în ceea ce privește claritatea pe care o obțineți în final.
În cele din urmă, acest lucru înseamnă că o parte importantă a atenției dvs. ar trebui să se concentreze pe selectarea unui preamplificator de bună calitate .
Cum este construit un amplificator
În ceea ce privește construcția, calitatea și designul unui amplificator, există câteva variabile care trebuie luate în considerare.
Primul lucru care trebuie știut este că fiecare companie are propriile tradiții tehnice, așa că va face lucrurile în felul său. Cheia este pur și simplu utilizarea și combinarea unor materiale bune și a unui design inteligent.
În general, toate aceste dispozitive folosesc lemnul la fabricarea lor. Ceea ce este decisiv pentru sunetul dispozitivului este atât calitatea lemnului, cât și grosimea acestuia.
Un alt aspect care trebuie luat în considerare este uzura datorată utilizării frecvente, motiv pentru care este necesară o materie primă rezistentă ; în plus, echipamentul trebuie să fie construit astfel încât să permită funcționarea corectă a părții interioare.
Acesta este un punct relevant pentru amplificatoarele cu tuburi în vid, deoarece căldura trebuie să fie gestionată foarte bine pentru a nu afecta restul componentelor interne.
Problema cu astfel de modele este că acestea tind să fie mai scumpe. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă faceți griji dacă achiziționați un amplificator profesional, deoarece acestea sunt evaluate mai riguros, conform experților.
Puterea și dimensiunea difuzoarelor utilizate (numai în cazul amplificatoarelor combinate)
Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre acest subiect este că amplificatoarele sunt limitate de difuzoarele conectate la ele.
Cu cât difuzoarele sunt de mai bună calitate, cu atât veți obține un sunet mai bun. De asemenea, dimensiunea și puterea acestora vă pot oferi o idee destul de bună despre ce vă puteți aștepta în ceea ce privește performanța.
Fiecare difuzor trebuie să acopere o anumită gamă de frecvențe. În cazul difuzoarelor mai mici, acestea sunt ideale pentru frecvențele înalte, deoarece membranele lor sunt mai mici și vibrează mai repede.
Pe de altă parte, difuzoarele mai mari sunt potrivite pentru explorarea gamei inferioare.
Acesta este motivul pentru care un subwoofer , sau un subwoofer , utilizează în general un transductor mare. În cazul amplificatoarelor combinate, cele mai frecvent utilizate sunt difuzoarele de 8″ până la 12″ inch.
În ceea ce privește puterea, mai multă putere înseamnă mai mult volum. Combinațiile pot varia de la 1 watt la 200 de wați sau mai mult.
Așadar, dacă intenționați să folosiți amplificatorul atât acasă, cât și pe scenă, o putere mai mare nu strică, cu excepția cazului în care dețineți un amplificator cu tuburi de vid.
În acest caz, veți avea nevoie de un fel de atenuare, mai ales dacă doriți să conduceți tuburile la maxim.
Jargonul amplificatoarelor pe care îl veți întâlni
Atunci când faceți cercetări în reviste sau portaluri online despre performanțele amplificatoarelor de chitară, veți întâlni adesea o anumită terminologie, pe care am dori să o rezumăm pe scurt pentru a vă clarifica orice îndoieli pe care le puteți avea.
Efecte:
Aproape toate amplificatoarele vor avea presetări care pot fi folosite pentru diferite sunete.
În general, cu cât amplificatorul este mai scump, cu atât mai multe efecte veți putea alege atunci când cântați. În acest sens, simulatoarele de amplificatoare sunt regii efectelor, deoarece poți programa și configura atât de multe tipuri de distorsiuni.
Numărul de canale:
Prin utilizarea canalelor, amplificatoarele vă permit să controlați nivelul de distorsiune, fie că doriți un sunet mai curat, fie unul mai crocant și distorsionat. Prin urmare, cu cât echipamentul dvs. are mai multe canale, cu atât setările de sunet vor fi mai precise. În general, amplificatoarele ieftine au un singur canal, cele decente au două, iar cele foarte bune au de obicei mai mult de două.
Setări de reverberație:
Unele amplificatoare au butoane pentru a regla luminozitatea, adică sunt ideale pentru a controla cantitatea de ecou pe care o produce chitara.
Stack:
Acesta este un cap sau un preamplificator plasat pe un baffle, care este denumit de obicei semistack , stack sau turn . și, în cazul unui cap pe două deflectoare, o stivă completă .
Caracteristici suplimentare
După cum am văzut, atât tonul, cât și volumul sunt, de obicei, principalele considerente pe care un muzician le ia în considerare înainte de a cumpăra un amplificator de chitară.
Cu toate acestea, există și alți parametri suplimentari, cum ar fi efectele încorporate în aceste dispozitive, care oferă avantaje atunci când vine vorba de tonifierea sunetului dumneavoastră. Toate într-un singur pachet.
Singurul lucru pe care trebuie să-l știți este că nu sunt la fel de flexibile ca pedalele de efecte externe și procesoarele.
Buclele , de exemplu, sunt utile pentru a le amesteca cu reverberația digitală și delay, dar nu sunt esențiale dacă aveți stompbox-uri externe care vă permit să le emulați cu boxe.
Prin urmare, nu ar trebui să plătiți în plus pentru funcții pe care nu le veți folosi niciodată pe amplificatorul dumneavoastră, ci doar dacă aveți un alt echipament specializat care oferă acea utilitate.
Ce face ca un amplificator de chitară să fie grozav?
Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să definim ceea ce considerăm 'high-end' într-un context muzical.
Un amplificator high-end este un dispozitiv construit cu materiale de înaltă calitate și care oferă un sunet superior. Un bun exemplu ar fi un Fender Super-Sonic.
Ce fel de muzică cânți?
Majoritatea amplificatoarelor de chitară au cel puțin două canale: un canal curat și un canal de supratactare. Saturația și culoarea acestora diferă în funcție de echipament, acest lucru depinzând în mare măsură de tipul de muzică pe care o ascultați.
Pentru genuri precum blues sau soft rock ați putea opta pentru amplificatoare care produc un sunet mai vintage , curat și o cursă mai lină.
Dacă cânți într-o trupă de metal sau într-o muzică mai extremă, ai nevoie de un amplificator capabil să îți ofere overdrive cu câștig ridicat . Acestea vor produce un sunet mai distorsionat decât amplificatoarele mai vechi.
Rețineți că multe amplificatoare vă pot oferi o soluție de mijloc, dar cu cât sunteți mai clar în ceea ce privește sunetul pe care îl căutați, cu atât mai ușor va fi să reduceți alegerile din gama largă de produse existente.
Un bun exemplu de amplificatoare cu câștig ridicat la pentru a cânta atât rock cât și heavy metal ar fi seria Peavey 6505 .
Pentru blues, country și rock mai ușor, vă sugerăm seria Fender Hot Rod .