31 ianuarie 2019

Sorin Onofre / BSMAP, sursa: apostrophe.ua

 Un raport comun al agențiilor americane de informații precizează că tensiunile din Azov și Marea Neagră se vor intensifica, deoarece atât Rusia, cât și Ucraina își vor „reafirma drepturile suverane și oportunitățile de acțiune pe mare“. Publicația ucraineană Apostrof a cerut directorului adjunct al Centrului pentru Cercetare, Conversie și Dezarmare din Ucraina, Mikhail Samus, să evalueze cât de periculoasă este această situație.

 

Prezentăm în continuare punctul de vedere al analistului ucrainean.

 

Situația din Mările Neagră și Azov se dezvoltă într-o direcție negativă, sunt de acord cu estimările serviciilor americane de informații. Rusia este acum într-o situație complet dominantă în această regiune, controlând cele două mări și Strâmtoarea Kerci prin mijloace militare. Din nefericire, Ucraina și țările NATO nu pot schimba echilibrul în favoarea lor, deoarece forțele navale ale Ucrainei și ale țărilor NATO - România și Bulgaria - nu sunt capabile să reziste capabilităților rusești. Rusia a concentrat grupări puternice navale, aeriene și de rachete în Crimeea, putând influența cu ușurință situația din regiune prin intermediul instrumentelor sale militare.

 

Simțind lispa concretizării reacției internaționale, Rusia poate recurge la măsuri menite să-i întărească și mai mult dominația în Marea Azov și contolul în Strâmtoarea Kerci.

 

Orice măsură ar adopta Ucraina pentru a demonstra că, în conformitate cu dreptul internațional, Crimeea este ucraineană, iar Strâmtoarea Kerci este o strâmtoare ucraineano-rusă, conform tratatului din 2003 și dreptului internațional al mării, se va lovi de pașii pe care-i va face Rusia pentru a continua să-și demonstreze forța.

 

Rusia știe că nici Ucraina, nici NATO nu dispun în prezent de instrumente reale pentru a fi combătută. Reacția comunității internaționale la actul clar de agresiune din 25 noiembrie, îndreptat împotriva navelor ucrainene, arată că Occidentul nu este, în general, pregătit să ridice mizele și încearcă să înghețe conflictul dintre Rusia și Ucraina.

 

Ucraina simte că asupra sa sunt exercitate presiuni pentru a recunoaște de facto că Rusia controlează strâmtoarea Kerci. Cel puțin pentru moment, nu se întrevăd pași reali ai partenerilor occidentali, care să forțeze Rusia să renunțe la controlul Strâmtorii Kerci și a Mării Azov.

 

Toate dezbaterile referitoare la sancțiunile împotriva Rusiei au rămas la stadiul de discuție, în timp ce proiectele Nord Stream 2 și Turkish Stream continuă să evolueze, iar interesele economice ale Rusiei să rămână neafectate.

 

Limbajul folosit de Occident nu înseamnă nimic pentru Rusia.

 

Până când nu vor exista lovituri concrete asupra economiei rusești, tangibile atât pentru conducerea rusă, cât și pentru oligarhia rusă, Kremlinul va continua să acționeze în modul său imprevizibil, pentru a-și demonstra supremația completă în Mările Neagră și Azov.

 

Pentru Ucraina, ieșirea este evidentă: dezvoltarea capabilităților militare.

 

Ucraina trebuie să-și dezvolte capabilitățile antiaeriene și antirachetă pentru a descuraja Rusia să folosească forța împotriva sa, iar un mijloc important îl reprezintă racheta „Neptun“, care poate lovi adânc în teritoriul Rusiei.

 

Ucraina trebuie să își construiască urgent forțe navale, să schimbe echilibrul forțelor din Marea Neagră, iar NATO ar trebui să înceapă să ajute la dezvoltarea Forțelor Navale ale Ucrainei și României. Dacă România și Ucraina vor avea forțe navale eficiente, cu capabilități de rachete, atunci putem vorbi despre o schimbare a echilibrului în regiune și o creștere a presiunii asupra Rusiei.

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Analist: Cheia echilibrului în M.Neagră constă în întărirea Forțelor Navale ale României și Ucrainei

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE