09 octombrie 2019

Surse: sohu.com, uawire.org, wikipedia.org

 Coexistența marilor puteri depinde de paritatea nucleară. La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, SUA și Rusia au efectuat o serie de teste cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), iar analiștii militari din China au încercat să evalueze fiabilitatea rachetelor cu bazare pe submarine ale celor două puteri mondiale.

 

Într-un posibil război mondial, un submarin nuclear strategic echipat cu rachete balistice intercontinentale  este cea mai redutabilă armă, întrucât este cel mai puțin vulnerabil la acțiunile inamicului, fiind practic invizibil pentru acesta.

 

Cele două țări care au cea mai puternică flotă de submarine strategice și cele mai mari arsenale nucleare sunt SUA și Rusia. Analiștii militari chinezi de la Sohu au încercat să compare cele mai importante ICBM-uri din flotele celor două țări: racheta americană Trident II, de la bordul submarinelor din clasa Ohio și racheta rusească Bulava, de pe submarinele din clasa Borei.

 

La începutul lunii septembrie, SUA au testat patru rachete Trident II. UGM-133A Trident II cunoscută și ca Trident D5, este o rachetă balistică cu zbor în trei etape, concepută pentru a fi lansată de pe submarinele cu propulsie nucleară și, potrivit producătorului, capabilă să distrugă ținte la distanțe cuprinse între 7.840 și 11.000 km, în funcție de încărcătură (numărul de focoase).

 

Trident II este dotată cu focoase termonucleare multiple, direcționabile independent. O rachetă poate transporta opt focoase W88, cu puterea de 475 kt (kilotone), sau 14 focoase W76, de 100 kt. Rachetele sunt de înaltă precizie, iar prin puterea degajată de explozie pot distruge inclusiv silozurile ICBM inamice.

 

Pe 24 august, cu puțin înainte de testele efectuate de către SUA, Rusia a lansat o rachetă balistică Bulava-30 (SS-NX-30) de pe submarinul, Yury Dolgorukiy, clasa Borei. Lansând două rachete, submarinul a distrus cu succes o țintă la 5.500 km distanță. Bulava-30 este, de asemenea, o rachetă balistică cu zbor în trei etape și are raza maximă de acțiune de 9.300 km. Alte surse susțin că cifrele reale ar putea fi mai aproape de cele ale Trident II.

 

Specialiștii chinezi observă că Rusia are un avantaj geografic. O rachetă ICBM Bulava lansată din Marea Barents ar putea distruge marile orașe de pe coasta de est a SUA, trecând peste Cercul Arctic, deoarece distanța este de “doar” 7.000 km. Întrucât armata rusă controleză practic Cercului Arctic în sens militar, un submarin strategic clasa Borei ar putea să se apropie și mai mult de SUA, reducând distanța la 5.000 km. La această distanță, rachetele Bulava ar putea fi echipate cu 8 focoase nucleare.

 

Cu toate acestea, analiștii chinezi ai Sohu preferă rachetele americane. „Trident II are avantajul că poate transporta cel puțin opt focoase nucleare de 2,7 tone fiecare și poate asigura o rază de acțiune de 11.000 km, în timp ce un Bulava cu 8 focoase are o rază maximă de acțiune de 8.000 km”, scrie Sohu, menționând că, din cele 19 lansări test cu Bulava, doar 11 au avut succes, în timp ce, din cele 168 de teste ale Trident (începute în 1987), mai puțin de 10 nu au reușit, “ceea ce arată că Trident II este de zece ori mai fiabilă decât Bulava”, conchide comunicatul chinez.

 

Notă: Putrea unei explozii se măsoară în kilotone (kt). O kilotonă reprezintă puterea generată de explozia simultană a 1000 tone de TNT.

Imagine cu caracter simbolic
Analiști din media chineză: "ICBM Trident II din SUA este de 10 ori mai fiabilă decât Bulava rusească"

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE