26 aprilie 2019

Sursa:  nv.ua

 Publicația ucraineană Novaia Vremia (nv.ua) a intrat în posesia principalelor direcții de acțiune ale echipei președintelui ales, Vladimir Zelensky, în domeniul militar din Ucraina. Potrivit nv.ua, documentul a fost trasmis jurnalistului Ivan Verstiuk de către consilierul lui Zelensky pe probleme de securitate și apărare, Ivan Aparshin. Publicăm în continuare textul integral al documentului.

 

Securitate și Apărare

Problemele de securitate și apărare sunt responsabilitatea președintelui.

 

Vom asigura conducerea unificată a forțelor de apărare în conformitate cu principiile și standardele adoptate de statele membre ale NATO.

 

În cel mai scurt timp posibil, vom rezolva problema transferului sistemului organelor militare de control în structurile J, G și S.

 

Funcția de șef al Statului Major General va fi separată de cea de comandant-șef al Forțelor Armate.

 

Planificarea apărării și utilizarea strategică a Forțelor Armate vor fi gestionate de către Statul Major General, formarea și instruirea trupelor și forțelor – de către comanda Forțelor Armate.și a categoriilor de forțe și trupe, iar utilizarea trupelor și a forțelor – de către Comandamentul Operațional Întrunit.

 

Pentru confruntarea cu un adversar care ne depășește numeric și financiar vom forma o armată profesiobistă voluntară și motivată, compatibilă reciproc cu armatele țărilor NATO.

 

Armata va fi întărită de o rezervă constant operativă și de un sistem de apărare teritorială.

 

Vom asigura implicarea în conducerea armatei a ofițerilor cu experiență de luptă, preocupați de viața unui soldat și care sunt capabili să câștige victorii.

 

Comandanții și organele de comandă și control de la nivel tactic și operațiv vor avea cea mai mare independență posibilă în luarea deciziilor privind respingerea agresiunii armate.

 

Nu vom ceda inamicului niciun metru din teritoriul nostru.

 

Vom crea un sistem modern de planificare și gestionare a resurselor financiare și materiale de apărare, bazat nu pe cerințele minim necesare de apărare, așa cum facem astăzi, ci pe cerințele reglementate, așa cum se întâmplă în principalele armate ale lumii.

 

Vom salva Forțele Armate de la activități nepotrivite statutului lor. Proprietatea militară care nu este utilizată în scopul destinat va fi transferată conducerii autorităților centrale sau locale, altor organisme autorizate să gestioneze proprietatea statului.

 

Va fi asigurat accesul la informațiile financiare cu privire la funcționarea sectorului de securitate și apărare și va fi asigurat accesul public la monitorizarea eficacității utilizării fiecărui ban din resursele financiare alocate.

 

Nimeni nu va lua bani de la armată.

 

Nu ne-am angajat, dar în fapt vom asigura standardele reale ale NATO privind distribuirea resurselor financiare: 50% din resursa financiară va fi cheltuită pentru întreținerea Forțelor Armate, 30% - pentru re-echiparea lor, 20% - pentru instruirea trupelor și forțelor.

 

Militarii (cu contract) vor primi salarii la nivelul statelor membre NATO, vor avea prioritate să se înscrie în instituțiile de învățământ, beneficiază de educație gratuită, asigurări medicale și altele asemenea.

 

Statul va garanta o protecție decentă pentru un militar când este în serviciu și când devine veteran.

 

Militarii vor beneficia de locuințe de serviciu. Cei care au peste 20 de ani în serviciu vor primi apartamente prin programe cumulate țintite, împrumuturi pe termen lung și ipotecare.

 

Vom asigura transparența comenzilor de stat pentru Apărare și vom crea condiții competitive pentru întreprinderile private și întreprinderile de stat.

 

Armata va primi arme moderne de înaltă tehnologie.

 

Prioritate: informații, apărare antiaeriană, comunicații, război electronic.

Ukroboronprom nu va mai avea atribuții de formare a politicii militaro-tehnice. Noul organ executiv central se va ocupa de formarea și implementarea politicii militaro-industriale.

 

Majoritatea achizițiilor pentru Apărare vor fi transferate pe platforme electronice fără posibilitatea de a interveni în procesul de lucru. Prețul va fi doar unul dintre criteriile pentru determinarea câștigătorului contractului.

 

Comentariu BSMAP: Deși sursa și presa civilă a prezentat materialul cu titluri în care se regăsește expresia "doctrina militară a lui Zelenky", acesta este foarte probabil un extras din documentul integrat care a reprezentat platforma electorală a echipei Zelensky.

Cea mai mare parte a precizărilor sunt elemente de campanie electorală, care nu vor fi respectate niciodată. Acesta s-au regăsit și în campania lui Poroșenko din 2014. 

Pe de altă parte, materialul demonstrează că echipa Zelensky cunoaște principalele probleme cu care se confruntă Forțele Armate ucrainene. Însă depășirea acestora este mult mai greu de realizat decât presupune la acest moment tânărul președinte ales și echipa sa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angajamentele privind Apărarea ale echipei Zelensky 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE