01 mai 2019

Sursa: Sergey Sukhankin, The Jamestown Foundation

 Mai multe surse de informare rusești împreună cu experți și oficiali militari au prezentat în ultimele luni o lungă listă de realizări, care presupune ridicarea nivelului calitativ al forțelor de apărare antiaeriană și antirachetă ale Rusiei. Pe lângă sistemul mult mai discutat S-500 Triumfator-M pentru rachete de tipul suprafață-aer (SAM) aflat în curs de dezvoltare, Rusia lucrează activ la complexe antiaeriane și antirachetă cu rază medie și scurtă de acțiune, care vor juca un rol din ce în ce mai improtant în cadrul Sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al Rusiei.

 

Trei elemente principale merită o atenție deosebită:

 

- Sistemul SAM cu rază medie de acțiune 50R6 Vityaz (S-350E): Pe 12 aprilie, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexey Krivoruchko, a declarat că S-350E a trecut cu succes etapa de testare, iar producția de serie va fi începe în 2019. Modelul S-350E este de așteptat să înlocuiască complexele S-300PS depășite, introduse în serviciu în 1982. Noul sistem de rachete este echipat cu trei tipuri de rachete: 9M96E2 (cu o rază de acțiune de 120 km), 9M96E (40 km) și 9M100 (15 km), ceea ce face ca S-350E să fie un sistem care permite apărarea antiaeriană și antirachetă pe trei niveluri, la distanță scurtă și medie de acțiune.

 

Așa cum remarca redactorul șef al revistei militare Arsenal Otechestva, Viktor Murakhovsky, "Vityaz este capabil să lovească diverse obiecte, inclusiv rachete de croazieră, diverse tipuri de vehicule aeriene fără pilot, aeronave și alte ținte", iar rachetele se deplasează cu viteze "de până la 1.000 de metri pe secundă". Murakhovski a remarcat că "Vityazul nu este perceput de către armata rusă ca o piesă independentă, ci mai degrabă ca un element integrat al unui sistem integrat, automatizat de apărare ... foarte bun și extrem modern, mult mai ieftin decât S-400 Triumf".

 

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, în plus față de un număr mult mai mare de rachete (144 - de două ori mai multe decât S-300PS), S-350E este echipat cu un sistem radar multifuncțional, care îi permie să urmărească simultan până la 100 de ținte și să lovească până la 16 ținte aerodinamice (aeronave, rachete de croazieră și UAV-uri) și 12 ținte balistice în același timp.

 

Într-un comentariu similar, expertul militar rus Mihail Khodarenok a susținut că S-350 se distinge prin "nivelul său extrem de ridicat de imunitate și performanță de foc". El a adăugat: "Este conceput special pentru a lovi un adversar care operează [un număr mare de mijloace de lovire] la altitudine joasă. Vorbim despre zeci de aeronave ...". În opinia lui Khodarenok, acest complex "nu trebuie privit ca un substitut al sistemelor de rachete auto-propulsate, cu rază medie de acțiune, Buk (vezi mai jos); mai degrabă, va deveni un sistem suplimentar la acesta și va ocupa o nișă proprie. Acest complex nu a fost dezvoltat pentru trupele de apărare antiaeriană, ci mai degrabă pentru nevoile Forțelor Aerocosmice, ceea ce înseamnă că sarcina sa principală este de a proteja obiectivele de primă importanță". Potrivit experților, complexele S-400 și S-300PS au destinațiii foarte diferite față de S-350E, care trebuie să "completeze nișa sitată undeva între sistemul S-300 și sistemul Buk".

 

- Sistemul SAM cu rază medie de acțiune Buk-M3: acest complex de apărare antiaeriană se instalează în prezent în regiunea Orenburg și Altai Krai și va întări Armata 41 Arme Întrunite din Regiunea Militară Centru. Noul Buk-M3, care este capabil să transporte 12 rachete (comparativ cu 8 în mod obișnuit purtate de versiunile mai vechi ale sistemului), diferă considerabil de variantele anterioare. Diferența principală este că Buk-M3 este echipat cu o nouă rachetă - 9M317M - cu mult mai ușoară, mai rapidă și cu o rază de acțiune mai mare decât rachetele (9M38 și 9M317) utilizate la modelele anterioare Buk. Surse rusești susțin că Buk-M3 modernizat poate ataca diverse ținte aeriene și navale (aeronave, elicoptere, rachete tactice și de croazieră) - inclusiv cele care conțin așa-numita "tehnologie stealth" și care evolează cu viteze de până la 3 km pe secundă. Raza de acoperire este de aproximativ 70 km, iar în altitudine de la 10 m la 35 km.

 

Experții militari ruși susțin că versiunea de export a noului Buk ("Viking") generează un interes semnificativ pentru potențialii clienți datorită calităților și caracteristicilor sale unice. Așa cum a fost remarcat anul trecut de către directorul executiv Rosoboronexport, Serghei Ladygin, "Este o veste excelentă pentru partenerii noștri străini. Păstrarea celor mai bune calități ale faimoasei familii de complexe de rachete antiaeriene Buk, Viking este o nouă dezvoltare a armelor de apărare cu rază medie de acțiune. Producătorii l-au echipat cu caracteristici unice care corespund cerințelor moderne de protecție a trupelor și a infrastructurii de lovire, prin metode de atac aerian modern și prospectiv, în condiții de contracarare electronică și de incendiu. S-ar putea afirma cu fermitate că printre modelele existente Viking nu are concurenți pe piața armelor globale."

 

- Sistemul SAM cu rază scurtă de acțiune Tor-M2DT (așa-numitul "Arctic Tor") este acum în curs de integrare în Forțele Armate ale Rusiei. Testat pentru prima oară la începutul anului 2018, Arctic Tor este capabil să funcționeze în condiții climatice provocatoare (până la -50ºC). În afară de aceasta, versiunea modernizată este echipată cu "motoare unice de tractare grele care permit Tor să depășească cu succes toate obstacolele naturale cunoscute". Producătorii săi au anunțat că lucrează activ la creșterea capacităților și caracteristicilor sale reale și că în afară de capacitatea așteptată de lovire a rachetelor de croazieră și a obiectelor echipate cu tehnologie stealth, "în viitor, complexul ar putea fi complet echipat cu Inteligență Artificială".

 

Evoluțiile menționate mai sus corespund unei declarații a fostului șef al Statului Major General al Forțelor Armate ruse, general de armată, Nikolai Makarov, care în 2011 a susținut că Sistemul rus de apărare antiaeriană și antirachetă "va lua forma unei umbrele cu trei straturi care va proteja țara de diferitele tipuri de rachete lansate din aer, maritim și terestru". Cu toate acestea, au apărut recent și îndoieli cu privire la eficacitatea celei mai noi tehnologii de apărare antiaeriană din Rusia. Și un astfel de scepticism al experților ridică întrebări cu privire la capacitățile reale ale forțelor de apărare antiaeriană și antirachetă atunci când se confruntă cu un adversar avansat tehnologic.

Imagine cu caracter simbolic
Apărarea antiaeriană a Rusiei: prezentarea realizărilor, liniștirea problemelor (partea I)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE