31 mai 2020

Sursa: ukrmilitary.com

 Pe 28 mai, întreprinderea ucraineană Iskra, din cadrul concernului de stat Ukroboronprom, a anunțat finalizarea modernizării profunde a radarului 19J6, care va primi noua denumire 35D6M.

 

„Radarul funcționează în armata Ucrainei de aproape 30 de ani și a fost deservit de specialiștii Iskra în tot acest timp. În urma acestei recente modernizări profunde, radarul a devenit unul cu totul nou în privința specificațiilor tehnico-tactice, modern, care răspunde tuturor cerințelor din ziua de azi", a declarat Yuri Pashchenko, directorul Iskra.

 

O astfel de modernizare are un potențial important de export și poate fi de interes pentru partenerii străini, consideră conducerea întreprinderii.

 

Astăzi, un număr mare de radare de generație mai  veche, precum 19J6, 36D6, cu o durată de viață de peste 20 de ani, lucrează în toată lumea. „Radarul 36D6 funcționează inclusiv în Statele Unite ale Americii de mai bine de 10 ani, iar două radare ale Iskra au fost livrate în SUA în ultimii ani. Aceste radare trebuie reparate și modernizate și, în consecință, clientul primește noul radar modern. Costul reparației și modernizării este mult mai mic decât achiziționarea unei noi stații. Aceasta este o zonă promițătoare a activității întreprinderii și este de interes pentru partenerii străini, deoarece stațiile au reușit să își îndeplinească sarcinile de luptă de mai bine de 20 de ani, chiar și în condiții climatice dificile”, a rezumat directorul Iskra.

 

Toate piesele și componentele uzate fizic sau moral au fost înlocuite, învelișul de protecție și vopseaua au fost reînnoite, iar capacitatea stației de a lucra în condițiile climatice specificate a fost refăcută.

 

"Radarul modernizat are o precizie crescută în detectarea țintelor aeriene și determinarea coordonatelor, parametrii pentru stabilirea traiectoriei țintei sunt îmbunătățiți datorită soluțiilor software moderne, a fost mărită durata de funcționare, iar costurile de întreținere au fost reduse", a detaliat Yuri Pashchenko.

 

“Nivelul bruiajului pasiv, care ridică probleme în zonele muntoase, a fost scăzut după schimbarea sistemului de protecție al radarului. De asemenea, a fost schimbat sistemul de răcire cu unul modernizat, ceea ce a dus la creșterea duratei  de funcționare a klistroanelor (n.t. amplificatoare de mare putere în domeniul frecvențelor înalte). Aș dori să fac referire la faptul că radarul modernizat afișează informații despre locația și intensitatea fenomenelor meteorologice - date foarte utile în controlul acțiunilor pilotului. Totodată, am acordat o atenție considerabilă condițiilor de lucru confortabile pentru echipajul radarului - am instalat posturi de lucru, am echipat compartimentul indicatoarelor cu aer condiționat și încălzire", a mai declarat directorul întreprinderii.

 

Opțional, radarul poate fi dotat suplimentar cu echipament de comandă și control de la distanță (patru locuri de muncă, la o distanță de până la 300 m) și cu interfață pentru lucrul conjugat cu sistemele de apărare antiaeriană.

 

Comentariu BSMAP: Radarul 35D6(M), alături de 36D6, face parte din familia mai largă a radarelor cunoscută sub denumirea ST-68(UM) "Tin Shield", foarte diversă și bine comercializată, inclusiv în România. Radarele din această familie sunt utilizate pentru cercetarea prin radiolocație la altitudini medii și mari sau medii și mici (35D6), în funcție de variantă, dar și ca radare pentru achiziția țintelor în cadrul sistemelor (complexelor) de apărare antiaeriană S-300 variantele nemodernizate. În configurațiile mai noi ale sistemelor S-300P și S-400 acestea au fost înlocuite cu noua generație de radare 64N6(E) "Big Bird".

Atrage atenția faptul că Întreprinderea Iskra a mai anunțat odată livrarea către armată a radarului modernizat 35D6M, în iunie 2018. Probabil a fost mai mult o declarație politică făcută cu ocazia vizitei președintelui ucrainean de atunci, Petro Poroșenko. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Armata ucraineană va primi noul radar 35D6M modernizat profund de compania Iskra 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE