18 septembrie 2019

Ghe. Orjanu

Exercițiu de comandament și stat major executat de Regiunea Militară Sud

Date generale privind exercițiul

  Trupele Regiunii Militare (RM) Sud au desfășurat în perioada 26 – 31.08.2019 un exercițiu de comandament și stat major cu trupe, sub conducerea comandantului RM, General-colonel Aleksandr Dvornikov. Episoadele tactice executate de forțele luptătoare au avut loc în 12 locații (poligoane terestre și raioane navale). În total, la activități au participat peste 8200 de militari care au deservit aproximativ 2500 de unități de tehnică, dintre care 20 de nave de luptă și auxiliare, 30 de avioane, 60 de elicoptere și 100 de tancuri. Au fost implicate toate componentele importante al RM Sud – armatele de arme întrunite (AAÎ) 8, 49 și 58, Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, Flota din Marea Neagră și Flotila din Marea Caspică.

 

Scopul exercițiului a fost de a verifica viabilitatea sistemului de comandă și control și nivelul de pregătire al comandanților și statelor majore de la toate eșaloanele privind capacitatea de organizare și conducere/coordonare a operațiilor și acțiunilor militare. Menționăm că din 2018 au fost introduse în înzestrare noi mijloace de cercetare, comunicații și calcul, care determină reducerea semnificativă a timpilor de  înțelegere a situației operativ-tactice și de luare a deciziilor. Dintre acestea, enumerăm doar autospecialele de stat major de tipurile APE-5 și APE-3 echipate cu computere și creșterea numărului de avioane de cercetare fără pilot și a structurilor de comandă care folosesc datele furnizate de acestea. 

 

De asemenea, noile armamente cu caracteristici tehnico-tactice superioare și experiența acumulată în teatrul de acțiuni din Siria, au permis elaborarea unor proceduri de luptă mai rapide și precise, cu anverguri și la distanțe mai mari. Toate aceste evoluții trebuie bine însușite de personalul de comandă și stat major, care planifică operațiile.

 

Un alt obiectiv urmărit a fost evaluarea capacității de proiecție rapidă a trupelor cu asigurarea protecției împotriva cercetării și aplicarea măsurilor de înșelare, pentru a realiza surprinderea.

 

Din punct de vedere politico-militar, manevrele au reprezentat o nouă demonstrație de forță atât prin amploare, cât și prin lansarea în M.Neagră a unei rachete de croazieră tip Kalibr de pe o navă de luptă.

 

Desfășurarea exercițiului

  Exercițiul a fost structurat în două etape. Prima a constat în deplasarea formațiunilor către raioanele de exercițiu, iar cea de-a doua în exerciții tactice cu trageri de luptă desfășurate în poligoane terestre și navale.

 

Etapa I (26-27.08) – constituirea dispozitivului de ofensivă

  Exercițiul a debutat cu alertarea marilor unități (MU) operative și tactice, unităților (U) și subunităților (Sub.) implicate în activitățile din poligoane, astfel:

  - forțe terestre: trei AAÎ (8, 49 și 58) cu: două divizii (150 și 42) și patru brigăzi de infanterie motorizată (20, 205, 34, 19), una - două brigăzi de rachete sol-sol (înzestrate cu Iskander-M), brigada de artilerie reactivă a RM, brigăzile de artilerie ale AAÎ, o brigadă de apărare antiaeriană a trupelor, subunități de aruncătoare cu muniție termobarică și incendiară;

  - forțe aeriene: Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană cu 30 – 40 de avioane și 60 - 70 de elicoptere aparținând tuturor MU și U componente;

  - forțe navale: Flota din M.Neagră cu divizia nave de luptă, brigada vedete purtătoare de rachete, Corpul 22 Armată din Crimeea cu două brigăzi (infanterie marină și apărare de coastă), brigada rachete de coastă din Ținutul Krasnodar, aviația flotei, Flotila din M.Caspică.

  - MU și U de sprijin subordonate nemijlocit RM și eșaloanelor operative (transmisiuni, geniu, război electronic, protecție chimică, radiologică și bacteriologică, asigurare  logistică).

  - forțe pentru operații speciale (FOS): una – două MU / U.

 

Ulterior, unități și subunități aparținând structurilor alarmate au executat marșuri (pe roți, pe calea ferată, aeropurtat sau pe mare) în poligoanele de desfășurare a exercițiilor tactice.

 

Direcția generală de deplasare a forțelor terestre a fost dinspre sud spre nord. Astfel, Armata 8 aflată deja în zona de nord (în apropierea frontierei cu Ucraina) a rămas pe loc, dar a primit întăriri din partea Armatei 58 dislocată în sud-est (la frontiera cu Georgia și Azerbaidjanul). Armata 49 dispusă în zona de sud-vest a RM s-a deplasat spre nord în apropierea pozițiilor Armatei 8. Armata 58, cel mai probabil a acoperit toată frontiera sudică a F.Ruse, de la M.Caspică la M.Neagră.

 

Brigada de apărare de coastă a mărșăluit spre est în poligonul Opuk situat în sud-estul peninsulei Crimeea.

 

Deplasarea forțelor terestre s-a executat în secret cu aplicarea măsurilor de mascare și înșelare (genistică, electronică, de comunicații, cu perdele de fum și de aerosoli etc.), precum și cu simularea respingerii unor atacuri inamice (ambuscade, sabotaje, aeriene inclusiv cu drone, chimice, bacteriologice, nucleare). Subunități de elicoptere au asigurat cercetarea traseelor de deplasare și eliminarea potențialelor pericole.

 

La finalul etapei, grupuri de luptă interarme de forțe terestre (infanterie, tancuri, cercetare, artilerie ușoară) au simulat angajarea în ciocniri izolate cu inamicul. Din perspectiva scenariului de război, astfel de acțiuni au probabil scopul de a distrage atenția adversarului de la direcțiile principale de atac sau al justificării unei intervenții militare de amploare.

 

Etapa a II-a (28-30.08) – lansarea ofensivei prin surprindere

  În această fază a exercițiului, au fost desfășurate exerciții tactice cu trageri de luptă în poligoane, mai puțin brigăzile de rachete sol-sol, care au simulat electronic lansările.

 

Din punctul de vedere al scenariului de război, acțiunile au semnificat declanșarea unei ofensive prin surprindere, pe mai multe direcții operative.

 

Concomitent cu începerea acțiunilor terestre (28 august), o grupare navală de asalt și un batalion de infanterie marină îmbarcat pe nave de desant au început deplasarea pe mare din Sevastopol spre poligonul Opuk. De asemenea, Brigada 11 Rachete de Coastă a Flotei dislocată în zona Novorossiysk  s-a deplasat spre nord-vest în peninsula Taman.

 

Primele atacuri au fost executate cu artileria grea și aviația operativ-tactică de bombardament, scopurile principale fiind distrugerea fortificațiilor și elementelor importante ale dispozitivului de luptă ale inamicului aflate la o distanță de maxim 25-30 km de linia frontului. Pentru neutralizarea zonelor puternic fortificate au fost întrebuințate în premieră aruncătoarele de proiectile termobarice de tipul TOS-1A "Solnțeniok", intrate în înzestrarea trupelor ruse în 2018. Deși au o putere de foc și intimidare formidabilă (O salvă de 24 de proiectile lansate în 15 secunde de pe un singur sistem autopropulsat distruge complet fortificații grele, tehnică blindată etc. de pe o suprafață de opt hectare.), bătaia de numai șase km le face vulnerabile la artileria adversă. Datorită acestui motiv trebuie aduse în secret în apropierea dispozitivului  inamic.

 

Obiectivele strategice adverse aflate la distanță mare de linia frontului au fost lovite cu sisteme de rachete sol-sol de tip Iskander-M (bătaie maximă de 500 de km).

 

Contraatacurile forțelor terestre inamice au fost dejucate prin tactici de apărare mobilă.

 

Episodul final al etapei, dar și al exercițiului, a constat în cucerirea unui cap de pod pe o porțiune neamenajată de litoral a inamicului. În prima parte a operației a fost debarcat din peste 20 de elicoptere tip Mi-8AMTȘ „Terminator”, un batalion de infanterie marină și subunități de geniu care au neutralizat punctele de foc ale adversarului. Protecția a fost asigurată de elicoptere tip Mi-28N „Night Hunter”. În ultima parte au fost debarcate forțele principale (inclusiv tancuri și transportoare blindate) de pe navele de desant. Sprijinul de luptă al forțelor de la sol a fost asigurat de un grupare navală (două fregate, două corvete, o vedetă purtătoare de rachete) și o grupare de aviație mixtă (avioane și elicoptere). Foarte probabil, sistemele de rachete de coastă dislocate în peninsula Taman au simulat lovirea unor ținte navale și terestre ale adversarului.

 

Formațiunile de FOS au primit misiuni de distrugere a punctelor de comandă, centrelor de transmisiuni, depozitelor, podurilor etc., de sabotaj asupra concentrărilor de tehnică, coloanelor militare în deplasare, garniturilor de tren cu tehnică militară și muniție etc.. Din punctul de vedere al organizării exercițiului, grupurile de FOS au acționat în contrapartidă față de forțele terestre.

 

Începând cu 31.08, MU, U și Sub. implicate în exercițiul de comandament și stat major au început defluirea (revenirea) către garnizoanele de dislocare la pace.

 

Concluzii și aprecieri

  În cursul exercițiului de comandament și stat major cu trupe nu au fost întrebuințate structurile de apărare antiaeriană a teritoriului înzestrate cu sisteme de rachete antiaeriene de tipurile S-400 și S-300, ceea ce semnifică că în scenariul exercițiului adversarul nu folosește aviația. Cea mai plauzibilă explicație a acestui fapt este că atacul forțelor ruse a surprins inamicul, loviturile cu rachete și acțiunile FOS eliminând aproape în totalitate capacitățile aeriene inamice.

 

Direcția de deplasare a trupelor de la sud la nord (dinspre munții Caucaz spre Regiunea Rostov) indică un potențial scenariu de infiltrare pe teritoriul Ucrainei prin regiunea secesionistă din Donbass și de lansare, sub acoperirea forțelor separatiste pro-ruse, a unei ofensive prin surprindere asupra trupelor ucrainene. Dispozitivul de atac este format din două armate de arme întrunite (8 și 49) întărite cu până la o divizie a Armatei 58. Armata 8 are misiunea să pătrundă prin teritoriul controlat de separatiști, în timp ce Armata 49 va debarca pe litoralul ucrainean al M.Azov. Astfel, un grup aeropurtat (pe elicoptere) de până la o brigadă din Armata 49, debarcă pe țărmul ucrainean al M.Azov, cu misiunea de a ocupa cu sprijin de aviație, portul Berdiansk și posibil aerodromul Melitopol (Menționăm că MU de infanterie motorizată din RM Sud s-au pregătit în anul de instrucție curent să acționeze ca grupuri de luptă aeromobile pe elicoptere). În continuare, forțele ruse (bineînțeles după ce vor fi întărite prin capetele de pod cu tehnică grea și efective) vor cădea în spatele trupelor ucrainene aflate la contact în Donbas și la granița cu Crimeea.

 

Armata 58  intră în dispozitiv defensiv la frontiera sudică (cu Georgia), alături de bazele militare ruse din Abhazia și Osetia de Sud, dar este la fel de plauzibilă și varianta ca Armata 58 să avanseze spre nord ca eșalon doi sau rezervă a operației de ofensivă asupra Ucrainei.

 

Flota din M.Neagră are misiunea ca în cooperare cu formațiuni de avioane și elicoptere să cucerească și să consolideze unul sau două capete de pod pe litoralul ucrainean. Raioanele cele mai probabile de debarcare sunt pe coasta M.Negre în Regiunea Herson, deoarece din această zonă se poate ajunge cu ușurință la fluviul Nipru, aliniament de pe care să oprească mai ușor o contraofensivă ucraineană.

 

Pentru a funcționa acest scenariu este nevoie ca flancul sudic al F.Ruse să nu poată fi atacat dinspre Georgia sau M.Neagră, astfel încât F.Rusă să poată folosi Armata 49 și Corpul 22 Armată din Crimeea. În acest moment, devine esențial ca Turcia să nu permită folosirea teritoriului său național sau  M.Neagră pentru lansarea unei operații militare a NATO spre F.Rusă.

 

Pe de altă parte, ridică semne de întrebare de ce a exersat Flotila rusă din M.Caspică dislocarea cu ajutorul navelor a unui radar din clasa OTH (over-the-orizon) de tip „Podsolnuh”, cu o bătaie de 450 km, într-un raion care să îi permită extinderea distanței de supraveghere. Cea mai plauzibilă explicație este ipoteza descoperirii țintelor aeriene inamice care folosesc teritoriului Iranului pentru a ataca F.Rusă, ceea ce implică faptul că Moscova ia serios în calcul o ofensivă americano-saudită împotriva forțelor armate iraniene. Locații ce permit amplasarea radarului „Podsolnuh”, astfel încât să controleze eficient sudul M.Caspice sunt pe litoralul Azerbaidjanului sau Turkmenistanului.

 

Mai trebuie spus că acest scenariu de ocupare a sudului Ucrainei până la fluviul Nistru prezentat mai sus, nu poate fi dus la îndeplinire fără un atac simultan sau cel puțin o amenințare credibilă asupra estului și nord-estului Ucrainei. Astfel, Kievul va putea disloca forțe pentru contraofensivă doar din vestul țării, probabil insuficiente pentru a avea succes. Propaganda rusă deja a început să inoculeze în rândul populației ucrainene ideea că vecinii din vest (Polonia, Slovacia, Ungaria și România) vor să ocupe regiunile de graniță, ceea ce va cântări greu în decizia autorităților de la Kiev de a întrebuința masiv forțele din vest pentru a respinge atacul rusesc.

 

 

Tabel cu activitățile desfășurate în cadrul exercițiului de comandament și stat major al Regiunii Militare Sud în perioada 26 - 31.08.2019, menționate de ministerul apărării al F.Ruse

 

Ziua

Activitatea

Structuri implicate

Tipuri de tehnică/nr. de unități

Nr. militari

Locația

Alte date

26

Alertarea unei brigăzi de infanterie motorizată și executarea unui marș

Brig. 20 Inf. Moto. - Volgograd / Armata 8

T-90A, BMP-3,  BTR-80, 2S19-M1

1500

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

 

26

Alertarea unei brigăzi

de rachete și executarea unui marș

Brig. 1 Rachete - Molkino / Armata 49

Iskander-M

400

Poligonul Maykop / Republica Adygea

 

26

Dislocare structuri Armata 49, sub protecția elicopterelor.

Mari unități și unități ale Armatei 49

Ka-52 “Alligator”, Mi-28N “Night Hunter”

1500

 

Mascarea coloanelor a fost asigurată de subunități de geniu protecție RCB.

26

Dislocarea unui punct de comandă mobil al Armatei 49 în Ținutul Krasnodar

Brig. 66 Conducere – Stavropol, subunități  Brig. 90 Ra. AA – Afipskiy / Armata 49

   

Ținutul Krasnodar

PC a fost dislocat la aproximativ 300 de km  cu coloane auto și cu aviația. 

27

Marș al unor subunități din brigăzile de infanterie marină și de apărare de coastă spre poligonul Opuk

Brig.810 Inf.Marină - Sevastopol, Brig.126 Apărare Coastă – Perevalnoe / Fl.M.Neagră

   

Poligonul Opuk / Crimeea

 

27

Marș combinat (pe roți și cu aviația) al unei unități de geniu și îndeplinirea de misiuni specifice

Brig. 11 Geniu - Kamensk-Shahtinsky / RM Sud

INVU-3M Korșun, PIPL, OVR-3, SKO-10, MKKV-400, ED-1000, ED-100, MKT4P, MKT-4L, MKT-ZLR, UMV-1, IMR-3, BAT-2

 

Poligon din Regiunea Rostov

Au fost executate misiuni de cercetare de geniu, deminare, tratarea apei, alimentare cu curent electric, mascare puncte comandă, degajarea căilor de comunicații.

27

Identificarea, marcarea și dezinfectarea unui raion infectat cu substanțe chimice

 

RHM-6

200

Poligonul Maykop / Republica Adygea

Exercițiul a inclus și respingerea unui atac al unui grup de sabotaj.

27

Identificarea și interceptarea unei drone de luptă inamice de o subunitate de război electronic

Companie EW / Brig.20 Inf.Moto.

   

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

 

27

Mascarea unei subunități de infanterie împotriva acțiunilor UAV adverse 

Reg.39 Protecție RCB -  Oktyabr'skiy / Armata 8

TDA-3

 

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

Au fost folosite autospeciale de fumizare  tip TDA-3 care maschează o suprafață de 10 hectare cu o perdea de fum și aerosoli de o înălțime de 15 m.

27

Distrugerea unei grupări adverse de către un grup tactic de luptă format din subunități de cercetare, infanterie și tancuri

Subunități ale Brig.19 Inf.Moto – Vladikavkaz / Armata 58

BMP-3, T-90

 

Poligonul Tarskoye / Osetia de Nord

 

27

Marș de 600 km al unor subunități de infanterie din Cecenia până în poligonul Prudboy

Reg. 71 Inf.Moto. - Kalinovskaya / Divizia 42 Inf.Moto. – Hankala / Armata 58

   

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

Marșul a fost executat pe roți.

28

Ieșirea din porturi a peste 10 nave ale Flotei din Marea Neagră

Frg. Amiral Makarov, corvetele Orekhovo-Zuyevo, Vyshniy Volochek, Dmitri Rogachev

   

Marea Neagră

 

28

Distrugerea unor elemente importante și a unor puncte fortificate din dispozitivul de luptă al inamicului

Brig. 291 Artilerie – Troitskaya / Armata 58

Uragan, Smerci, 2S4 Tiulpan, 2S7M Malka

 

Poligonul Sernovodsky / Ținutul Stavropol

Corecția tragerilor a fost realizată în baza informațiilor furnizate de UAV

28

Marș al unor subunități din  Brig. 11 Rachete și Artil. de Coastă - Anapa

Brig. 11 Rachete și Artil. de Coastă – Anapa / Fl. M.Neagră

Bereg, Bal, Bastion

 

Peninsula Taman

 

28

Respingerea unui atac executat de un grup inamic de sabotaj asupra unui PC

Brig. 20 Inf.Moto. - Volgograd / Armata 8

   

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

 

28

Instalarea unei rețele combinate de comunicații  pe mai multe niveluri de acces, pentru conducerea unei grupări de trupe.

Structuri de comunicații din RM Sud

 

4000

Regiunile Rostov,  Volgograd, Stavropol, Adygeea, Osetia de Nord, Crimeea

 

28

Respingerea unui atac cu drone asupra unui punct de comandă din teren

Subunități apărare antiaeriană și de poliție militară din Armata 49

   

Ținutul Krasnodar

 

28

Bombardarea cu aviația a unor ținte terestre inamice

Regimentul 11 Aviație Mixtă – Marinovka

Su-24M

 

Poligonul Ashuluk / Regiunea Astrahan

Țintele imitau obiective de infrastructură din beton (o parte fiind  îngropate), hangare și avioane, piste ale unui aerodrom.

29

Inspectarea Punctului de Comandă al Armatei 8 și a unităților Diviziei 150 de către comandantul RM Sud

Armata 8, Divizia 150 Inf.Moto. / Armata 8

   

Poligonul Kadamovski / Regiunea Rostov

 

29

Marș al unui grup de nave al Flotilei din M.Caspică pentru dislocarea unui radiolocator OTH într-o locație de interes. A fost executat și un exercițiu de remorcare a unei nave avariate.

Grup de nave / Flotila Mării Caspice, radiolocator OTH (peste linia orizontului) tip “Podsolnuh”

   

M.Caspică (zona Republicii Daghestan)

Marșul a fost executat în condiții tactice (protecție antimină, antisabotaj și antiaeriană) 

29

Atac cu aviația de bombardament asupra unei coloane inamice de blindate ușoare

Regimentul 11 Aviație Mixtă – Marinovka

15 x Su-24M

 

Poligonul Ashuluk / Regiunea Astrahan

Atacarea țintelor a fost făcută în condiții de bruiaj radio și de la altitudini între 100 și 1000 de m Au fost executate și manevre de ieșire de sub interceptarea aviației de vânătoare inamice.

29

Executarea unui raid pentru distrugerea unui grup de sabotaj inamic

Brigada 205 Inf. Moto. – Budennovsk / Armata 49

BMP-3

 

Poligonul  Nikolo-Aleksandrovskoye / Ținutul Stavropol

Cercetarea a fost executată cu UAV, adversarul a fost încercuit, iar ulterior s-a angajat lupta.

29

Simulare de lansare rachete sol-sol operativ-tactice

Brig.1 Rachete – Molkino / Armata 49

Iskander-M

400

Poligonul Maykop / Republica Adygea

Țintele au fost în Ținutul Stavropol.

29

Mutarea Punctului de Comandă al Armatei 49 cu 300 de km

Brig. 66 Conducere – Stavropol / Armata 49

       

29

Distrugerea cu ajutorul muniției termobarice a unei grupări inamice dislocată într-o locație fortificată echipată cu buncăre subterane

Reg. 40 Protecție de Radiații, Chimică și Biologică – Arkhonskaya / Armata 58

TOS-1A "Solnțeniok"

 

Poligonul Tarskoye / Osetia de Nord, Poligonul Sernovodski / Ținutul Stavropol

Sistemul  TOS-1A "Solnțeniok" este instalat pe șasiu de tanc T-72, fiind introdus în înzestrare în 2018. Folosește muniție calibru 220 mm termobarică și incendiară.

29

Atacarea unei grupări navale adverse de către aviația Flotei M.Negre

Reg. 43 Aviație de Asalt – Saki

Su-30SM

 

Marea Neagră

Au fost folosite rachete aer – navă

30

Lansarea unei rachete tip Kalibr de pe o corvetă a Flotei din M.Neagră

Corveta   Vișni Volocek

   

Marea Neagră

Rachetă a lovit o țintă navală aflată la o distanță de 74 km.

30

Neutralizarea unui grup inamic de către o unitate de infanterie sprijinită de elicoptere

Reg.39 Elicoptere – Djankoi, Brig.126 Apărare Coastă

Ka-52, Mi-28N

 

Poligonul Opuk / Crimeea

 

30

Raid al unei grupări de aviație pentru distrugerea unei coloane inamice de mașini blindate și autocamioane

Divizia 1 Aviație Mixtă – Krymsk

15 x (Su-30SM, Su-34, Su-24M, Su-25,  Su-24MR)

 

Poligonul Opuk / Crimeea

Au fost folosite bombe și rachete neghidate

30

Simulare de lovituri cu rachete sol-sol asupra obiectivelor importante ale inamicului (puncte de comandă, aerodromuri, lansatoare de rachete etc.)

Brig.1 Rachete – Molkino / Armata 49

Iskander-M

400

 

După lansarea atacului cu rachete, subunitățile au schimbat poziția de dislocare, pentru a evita un atac inamic.

30

Exercițiu de apărare mobilă executat de subunități ale unei brig. de vânători de munte

Brigada 34 Inf. Moto. (munte) – Storozhevaya / Armata 49

   

Poligonul Molkino / Ținutul Krasnodar

Anterior subunitățile au executat un marș de 500 km.

30

Exercițiu de debarcare a desantului maritim, sprijinit de aviație și nave de luptă

Reg.39 Elicoptere – Djankoi, Reg.43 Aviație de Asalt – Saki, Brig.810 Inf.Marină, Brig.126 Apărare Coastă, fregatele Amiral Grigorovici și Amiral Makarov, corvetele  Dmitri Rogachev și Vișni Volocek, VPR Miraj, nava de desant Azov, dragoare

24 nave de luptă,  T-72B3, BTR-80, Su-30SM,  Ka-27, Ka-52, Mi-8,  20 x Mi-8AMTȘ, Mi-28N

2000

Poligonul Opuk / Crimeea

 

30

Sprijinirea infiltrării în dispozitivul advers a unui grup tactic de companie, cu un bombardament din poziții acoperite executat de tancuri și mașini de luptă ale infanteriei

Brig.20 Inf.Moto. – Volgograd / Armata 8

T-90, BMP-3

 

Poligonul Prudboy / Regiunea Volgograd

Distanța de tragere a fost de 5 - 6 km.

30

Distrugerea cu ajutorul muniției termobarice a unei grupări tactice inamice desantate în adâncimea dispozitivului propriu

Reg. 40 Protecție de Radiații, Chimică și Biologică – Arkhonskaya / Armata 58

TOS-1A "Solnțeniok", Shmel-M

 

Poligonul Sernovodski /

Au fost folosite în jur de 50 de proiectile termobarice calibru 220 mm de către sistemele  TOS-1A "Solnțeniok și 150 proiectile cal. 90 mm de aruncătoarele portative Shmel-M de muniție termobarică  

31.08 – 04.09

Revenirea marilor unități, unități și subunități din poligoane în garnizoanele de dislocare permanentă

   

8200

Regiunea Militară Sud

Defluirea unităților terestre a fost efectuată pe roți (peste 30 de coloane), feroviar și aeropurtat cu aviația de transport

 

Imagine cu caracter simbolic
Arta războiului: Operații întrunite ale forțelor armate ruse în regiunea extinsă a Mării Negre

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE