Ascutitor de cutite electric
Scopul principal al acestui ghid este de a vă ajuta să alegeți cel mai bun ascuțitor de cuțite pentru dumneavoastră, deoarece, în calitate de bucătar, gospodină, vânător și/sau excursionist, trebuie să avem întotdeauna la îndemână un cuțit ascuțit și sigur.
Cel mai important lucru atunci când vine vorba de gătit este să ai toate ustensilele necesare, dar cel mai important și sufletul bucătăriei este cuțitul, pentru că cu el putem îmbunătăți calitatea, textura, prezentarea și aroma mâncării. În prezent, există un număr infinit de mărci comerciale și profesionale care oferă diferite tipuri de cuțite pentru tăiere, sculptură, dezosare, filetare etc., cu care putem avea rezultate excelente la început, dar cu timpul, spălarea și utilizarea, ascuțimea lamei se uzează.
În afară de cuțitele de bucătărie, există, încă din antichitate, cuțitele de supraviețuire , folosite în general de drumeți și cuțitul de jupuit folosit de vânători cu prada lor. Există, de asemenea, cuțitul elvețian, popularizat în ultimii ani prin numărul de unelte de uz zilnic pe care le conține, cum ar fi șurubelnițe, cuțite, foarfece, desfăcătoare de sticle etc.
Din nefericire, condițiile meteorologice, utilizarea excesivă, printre alte circumstanțe, fac ca acestea să sufere uzură, ceea ce le face periculoase și nu-și ating scopul.
Sistemul de ascuțire cu piatra de turnare este încă în uz și astăzi, dar, ca în toate cazurile, progresul tehnologic a permis crearea unor modele variate de ascuțitoare de cuțite electrice și manuale care răspund cerințelor utilizatorului, ocupă puțin spațiu și sunt perfecte pentru case și restaurante.
Mai jos este o listă cu avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de ascuțitoare, care sperăm că vă va fi de ajutor atunci când alegeți cea mai bună ascuțitoare de cuțite pentru nevoile dvs.
Cele mai bune ascuțitoare de cuțite
Care este cel mai bun ascuțitor de cuțite?
Acest tip de ascuțitoare este practic și ușor de utilizat, funcționează cu un sistem de fante cu roți de șlefuit care sunt acționate automat cu un buton de pornire/oprire și ne permit să recuperăm ascuțimea cuțitelor noastre.
În general, acestea au un design compact, modern și ușor și un preț mai mare decât ascuțitoarele manuale, dar oferă aceeași eficiență cu o investiție mai mică în energie și timp, motiv pentru care sunt considerate cele mai bune ascuțitoare. În această listă puteți găsi și compara 5 modele de ascuțitoare electrice pentru cuțite.
Iată cele mai bune ascuțitoare electrice de cuțite:
1. Domoclip ascuțitoare electrică de cuțite Domoclip
Dispozitiv electric practic și ușor de utilizat, care este fabricat cu 2 roți rezistente și 4 fante de ghidaj direcțional pentru a ascuți eficient lama cuțitelor și foarfecelor, cu excepția cuțitelor zimțate. În plus, are 3 cupe care asigură stabilitate pe orice suprafață din bucătărie.
Caracteristici:
- Putere: 40W
- Greutate: 1,5 Kg
- Dimensiuni în cm: 25,4 x 17,4 x 12,2
- Culoare: Oțel cu detalii negre.
- Butonul de pornire/oprire situat în partea din față.
- Garanție de 1 an.
Ce ne place
- Nu ocupă mult spațiu și este ușor de transportat datorită greutății sale reduse.
- Este foarte ușor de utilizat.
- Raport calitate-preț bun.
Dezavantaje:
- Din cauza puterii sale reduse, nu se recomandă utilizarea sa pentru o perioadă lungă de timp, deoarece se poate supraîncălzi.
- Trebuie ascuțit frecvent.
2. Chef's choice 310
Acest model de ascuțitoare electrică este destinat uzului casnic și este proiectat cu discuri de ascuțit cu diamant și două ghidaje magnetice care ne permit să obținem un rezultat mai bun.
Acest dispozitiv funcționează în două etape: prima constă în stabilirea unghiului corect al cuțitului, iar cea de-a doua netezește lama în mod uniform pentru un finisaj mai bun.
Caracteristici:
- Greutate: 1,4 Kg
- Dimensiuni în cm: 13,5 x 23 x 15,5
- Culoare: alb-negru.
- Butonul de pornire/oprire situat în partea de jos a zonei frontale.
- Este însoțit de un manual în limba engleză.
Ce ne place:
- Poate fi curățat cu o cârpă umedă și nu necesită lubrifiere.
- Perfect pentru utilizarea zilnică.
- Funcționează pentru cuțite mari, cuțite mici și lame de ras.
- Conform instrucțiunilor, putem ascuți și cuțitele ceramice.
Ce nu ne place:
- Pentru că este fabricat în SUA, tipul de priză este american.
3. Fagor Master Chef
Aparat cu un design de ultimă generație și o carcasă de calitate excelentă din oțel inoxidabil. Este ideală pentru ascuțirea tuturor tipurilor de cuțite, cu excepția cuțitelor zimțate, prin simpla atingere a lamelor de cuțit pe roată.
Caracteristici:
- Putere: 40W
- Greutate: 0,671Kg
- Dimensiuni în cm: 15,7 x 9,5 x 6,5
- Rotații pe minut: 330
- Sistemul de ascuțire este asigurat de o roată cu 20 de lame ceramice de ascuțire.
- Ascuțitoarea este acționată automat cu ajutorul unui buton situat în partea superioară
Ce ne place:
- Design atractiv și materiale de calitate excelentă.
- Fără întreținere.
- Ușor de utilizat.
- Compactă și foarte ușoară, ceea ce o face ideală pentru orice zonă a bucătăriei noastre.
Ce nu ne place:
- Produsul corespunde așteptărilor, deci nu este nimic de subliniat.
4. Quttin
Acest ascuțitor este foarte practic, ușor de utilizat și ne permite să ascuțim lamele cuțitelor, foarfecelor și să ascuțim șurubelnițele. Deși dimensiunea sa este mai mare decât a altor modele, acesta are 4 fante pentru sistemul de ascuțire.
Caracteristici:
- Putere: 60W
- Greutate: 1,6 Kg
- Dimensiuni în cm: 32,2 x 15,6 x 11,6
- Culoare: negru și alb.
- Material: ABS (plastic rezistent la impact).
- Ascuțitoarea este acționată automat cu ajutorul unui buton de pornire/oprire situat în partea inferioară a părții frontale.
Ce ne place:
- Funcționează și pentru ascuțirea foarfecelor mici de tăiat fire și are o zonă pentru ascuțirea șurubelnițelor.
- Un raport calitate-preț excelent.
- Dispune de un recipient pentru depozitarea prafului.
Ce nu ne place:
- Trebuie să aveți grijă la utilizare, deoarece ventuzele nu au o aderență 100% eficientă.
5. Lacor
Acest model are 6 fante de ascuțire: 4 pentru cuțite, 1 pentru foarfece și una mai mică pentru șurubelnițe.
La ascuțire, cuțitul trebuie introdus în fanta de ascuțire grosieră, unde rămășițele vechii muchii vor fi îndepărtate și se va crea un nou unghi pe lamă. Apoi trecem la fanta superioară, care ne va permite să ascuțim lama mult mai mult, deoarece are un grad mai fin.
Caracteristici:
- Putere: 60W
- Greutate: 0,64 Kg
- Dimensiuni în cm: 14,8 x 14,8 x 10,4
- Culoare: Oțel cu detalii negre.
- Butonul de pornire/oprire situat în partea din față.
Ce ne place:
- Ușor și compact.
- Sistem de prindere foarte bun.
- Ușor de utilizat, perfect pentru începători.
- Cablu lung de 1 m, care este înfășurat pe interior.
- Eficient, complet și economic.
Ce nu ne place:
- Nu există un recipient pentru așchii sau deșeuri din procesul de ascuțire.
Ascuțitoare manuale de cuțite
Aceste ascuțitoare compacte, ieftine și portabile permit profesioniștilor să readucă la viață lamele de cuțit. Acestea necesită o tehnică exersată de ani de zile pentru a nu deteriora sau uza muchia.
Există trei tipuri diferite de ascuțitoare manuale pe piață: ascuțitoare cu piatră, ascuțitoare cu tijă și ascuțitoare din oțel. Ascuțitoarele din piatră sunt realizate din ceramică, diamant sau altă piatră cu muchie naturală și au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri.
În toate cele trei cazuri, tipul de piatră folosit pentru lamă trebuie să fie mai dur decât materialul cuțitului. În această listă puteți găsi și compara 8 modele de ascuțitoare manuale pentru cuțite.
6. Ascuțitoare manuală de cuțite Quicksharp
Această ascuțitoare manuală de cuțite model QS1 are un sistem de lamă în formă de V care ne permite să ascuțim toate tipurile de cuțite și chiar cuțite zimțate fără nicio tehnică și cu o singură trecere. Are un design compact, practic, frumos și sigur.
Caracteristici:
- Greutate: 50gr
- Dimensiuni în cm: 6.4 x 6.4 x 6.4 x 6.4
- Culoare: roșu.
- Are o garanție de satisfacție de 100%.
Ce ne place:
- Are o ventuză care ne permite să ascuțim fără riscul de mișcare pe suprafețe uscate, curate și netede.
- Rezultate profesionale.
- Datorită dimensiunilor sale mici, îl putem depozita în orice loc sau sertar din bucătărie.
- Perfect pentru ascuțirea tuturor tipurilor de cuțite și foarfece.
Ce nu ne place:
- Produsul corespunde așteptărilor, deci nu este nimic de subliniat.
7. AnySharp
Dispozitiv de ascuțire manuală pentru toate tipurile de cuțite cu lama netedă, cuțite zimțate și foarfece. Are un sistem de lamă cu tehnologie de carbură de tungsten în formă de V și un sistem de prindere cu ventuză, care aderă la orice suprafață.
Caracteristici:
- Greutate: 150gr
- Dimensiuni în cm: 6.4 x 6.4 x 6.4 x 6.4
- Culoare: Albastru.
- Material: Plastic.
- Fanta nu trebuie să intre în contact cu apa.
Ce ne place:
- Compact și ușor. Îl putem depozita oriunde în bucătărie și chiar îl putem atașa la frigider.
- Se lipește de suprafețe netede și uscate pentru a evita accidentele.
- Practic și ușor de utilizat.
- Lamele sale au un unghi de 20°, ceea ce este recomandat pentru o ascuțire eficientă.
- Funcționează pentru toate tipurile de cuțite și foarfeci.
Ceea ce nu ne place:
- Deoarece partea centrală este din plastic, are puțină rezistență și forță. Nu exercitați o presiune prea mare atunci când îl folosiți.
8. SunrisePro
Modelul Sunrise Pro SSKS-1 este un ascuțitor manual cu un sistem în două etape: prima este o fantă grosieră pentru cuțite neascuțite, în care se recomandă să treceți cuțitul de 2 până la 4 ori, iar a doua este o fantă ceramică fină care poate fi folosită zilnic.
Caracteristici:
- Greutate: 113gr
- Dimensiuni în cm: 23,5 x 5,5 x 6,5
- Culoare: negru și roșu
- Material: plastic
- Nu depozitați în mașina de spălat vase și nu scufundați în apă.
- Garanție de satisfacție 100%.
Ce ne place:
- Nu ocupă mult spațiu și este foarte ușor.
- Nu este necesară lubrifierea.
- Instrucțiunile sunt ușor de urmat și este ideal pentru utilizarea zilnică.
Ce nu ne place:
- Nu ascute cuțite de blocare sau ceramice, ci doar cuțite din oțel.
9. Arcos
Acest dispozitiv manual vă permite să ascuțiți lamele cuțitelor de bucătărie, briceagurilor, cuțitelor de vânătoare etc. Are un sistem de 2 grile, una pentru ascuțire grosieră și cealaltă pentru redefinire și stilizare.
Caracteristici:
- Greutate: 151gr
- Dimensiuni în cm: 19,8 x 6 x 6,5
- Culoare: roșu și negru.
- Material: ABS+TPE mâner. Cilindru din ceramică și carbură.
- Discurile de ascuțit nu trebuie scufundate în apă sau spălate în mașina de spălat vase.
Ce ne place:
- Designul permite îndepărtarea discurilor de rectificat de pe tijă pentru o curățare temeinică.
- Raport calitate-preț excelent.
- Design ușor și compact, astfel încât să nu ocupe spațiu în bucătărie.
- În ciuda faptului că este fabricat din plastic, este robust și solid.
Ce nu ne place:
- Nu permite ascuțirea optimă a părții inferioare a cuțitului și a vârfului.
- Nu ne permite să ascuțim cuțitele și foarfecele zimțate.
10. Max4min
Ascuțitoare cu un design compact și modern. Acesta ne permite să recuperăm și/sau să ascuțim toate tipurile de cuțite cu lama netedă prin intermediul unui sistem de 2 lame în formă de V și cu un unghi de 20°. Una dintre lame este realizată din carbură de tungsten, care ascute partea cea mai uzată a lamei, iar cea de-a doua este din ceramică, perfectă pentru un finisaj mai fin și poate fi folosită zilnic.
Caracteristici:
- Greutate: 77gr
- Dimensiuni în cm: 7,5 x 7 x 7
- Culoare: negru și argintiu.
- Discurile de rectificat nu trebuie scufundate în apă sau spălate în mașina de spălat vase.
Ce ne place:
- Este rezistent la căderi și la impact.
- Cupa de aspirație se lipește ușor de orice suprafață curată și netedă, permițându-ne să ascuțim în siguranță.
- Lamele au unghiul recomandat pentru a prelungi durata de viață a cuțitelor.
Ce nu ne place:
- Nu ne permite să ascuțim cuțite zimțate, cuțite ceramice sau foarfeci.
11. Mospro
Acest ascuțitor manual de la marca MosPro are un sistem care este împărțit în 2 etape: prima numită Coarse este dată de o fantă în formă de V realizată din carbură care vă permite să ascuțiți cuțitele, iar cea de-a doua numită Fine, cu o fantă de aceeași formă de V, dar realizată din ceramică, care vă permite să neteziți muchia lamei și să îmbunătățiți ascuțirea.
Caracteristici:
- Greutate: 240gr
- Dimensiuni în cm: 22,5 x 8,5 x 6,2
- Culoare: Negru și oțel.
- Material: Oțel inoxidabil.
- Canelurile nu trebuie să intre în contact cu apa.
Ce ne place:
- Pentru siguranță și confort, are un mâner îndepărtat de canelurile de ascuțire și o pernuță în partea de jos pentru aderență. Ambele sunt antiderapante.
- Este confecționat din materiale rezistente și durabile.
- În cazul în care este necesară curățarea, discurile de rectificat sunt detașabile.
Ce nu ne place:
- Nu permite ascuțirea cuțitelor zimțate sau a foarfecelor.
12. E-PRANCE
Modelul de ascuțitoare manuală de cuțite 60100012-es de la E-Prance are un design modern, cu două fante. Primul este realizat din oțel cu carbură de tungsten pentru ascuțirea lamei, iar al doilea din ceramică pentru un finisaj fin, lustruit.
Caracteristici:
- Greutate: 322gr
- Dimensiuni în cm: 21,2 x 7 x 6,5
- Culoare: negru și oțel.
- Material: plastic și oțel inoxidabil.
- Canelurile nu trebuie să intre în contact cu apa, deoarece se pot deteriora.
Ce ne place:
- Este fabricat din materiale puternice și durabile.
- Mânerul și partea inferioară sunt antiderapante.
- Fără întreținere.
- Ușor și compact, astfel încât îl putem depozita în orice sertar sau îl putem lăsa în orice spațiu liber din bucătărie.
Ce nu ne place:
- Poate ascuți doar cuțite cu lame netede.
- Manualul de instrucțiuni nu este în limba engleză.
Factori care duc la opacizare
Cuțitele, în general, își pierd ascuțimea și tăișul lamei în timp și/sau din cauza unei utilizări greșite și a unei îngrijiri necorespunzătoare. Printre aceste motive se numără:
- contactul și presiunea pe suprafețe dure, care lovește unghiul de tăiere în mod direct. Prin urmare, se recomandă să lucrați pe plăci de lemn.
- Efect coroziv produs de alimente sau fructe, cum ar fi lămâia.
- Coliziune frecventă cu alte tacâmuri și ustensile.
- Spălarea cu detergenți agresivi sau într-un mediu ostil, cum ar fi mașina de spălat vase.
- Deschiderea cutiilor de conserve sau folosirea lor pentru a tăia materiale mai dure.
- Contact cu temperaturi ridicate.
Atunci când se lucrează cu un cuțit de vânătoare, cuțit de bucătărie sau orice alt cuțit, ascuțimea lamei sale este un factor determinant, deoarece un cuțit neascuțit, oricât de scump sau de orice marcă ar fi, este un cuțit nesigur pentru a lucra. Din acest motiv, acestea trebuie întreținute, iar acest ghid vă va permite să alegeți cel mai bun ascuțitor de cuțite în acest scop.
Modalități de ascuțire a cuțitului
Ascuțirea eficientă nu înseamnă să lași toată munca la ascuțitoare manuale sau electrice. Deși ne ușurează viața, acestea sunt inutile dacă nu sunt utilizate corect. Prin urmare, trebuie respectate cele trei etape de bază ale procesului de ascuțire a cuțitelor.
În primul rând, lama trebuie ascuțită cu o piatră abrazivă. Acest lucru ne va permite să efectuăm o curățare în profunzime a metalului lamei pentru a-i da un nou tăiș. Apoi, a doua etapă se realizează cu un oțel de ascuțit, care ne permite să îndreptăm și să redesenăm marginea lamei de cuțit prin plasarea unui unghi de 20°, frecarea cu o presiune ușoară și frecarea pe ambele părți ale lamei. Și ca o ultimă atingere pentru durabilitate, precizie și strălucire, se efectuează un proces de lustruire cu o roată rotativă de pânză.
Tipuri de ascuțitoare de cuțite
În prezent, putem găsi pe piață ascuțitoare manuale și electrice cu diferite forme și modele. Ascuțitoarele manuale sunt utilizate în general de profesioniștii care cunosc deja tehnica și au îndemânarea și răbdarea necesare.
Pe de altă parte, ascuțitoarele electrice sunt destinate gospodinelor sau bucătarilor profesioniști care nu au suficient timp pentru a restabili ascuțimea cuțitelor timp de ore întregi.
Alte tipuri de ascuțitoare de cuțite
Tipurile de ascuțitoare includ diferite varietăți care merită să fie cunoscute pentru a face cea mai bună alegere. Așadar, dacă aveți un cuțit profesional care necesită o îngrijire excelentă sau pur și simplu doriți să vă păstrați lamele de bucătărie în stare bună, aruncați mai întâi o privire la tipurile disponibile.
De mână
Similar modelelor electrice, acest tip de ascuțitoare poate simplifica foarte mult procesul, dar, în general, au puține fante de ascuțire, așa că nu sunt la fel de versatile. Cu toate acestea, marele avantaj al acestor modele este că sunt super portabile și ușor de utilizat, astfel încât chiar și bucătarii profesioniști le pot folosi foarte mult, mai ales dacă sunt pe drumuri.
În funcție de modelul pe care îl cumpărați, îl puteți folosi pe o suprafață plană și puteți glisa lama peste aparat. Sau ținând ferm cuțitul și făcând mișcări ușoare cu ascuțitorul.
Pietre de ascuțit
Aceste modele pot fi fabricate din novaculit, o piatră de ascuțit silicioasă specială, oxid de aluminiu sau carbură de siliciu. Prima varietate este naturală și variază în funcție de calibru, de la fin la grosier, în timp ce celelalte două materiale sunt sintetice. Oxidul de aluminiu este utilizat pentru ascuțirea foarte fină, în timp ce carbura de siliciu este utilizată mai mult pentru această primă ascuțire datorită granulației sale mai puternice.
Rețineți că pietrele sunt adesea amestecate cu diamante abrazive pentru a le conferi mai multă putere.
Oțeluri de ascuțit
Aceste oțeluri nu sunt utilizate pentru ascuțire, ci pentru recuperarea muchiei cuțitului. Deși unele modele pot realiza o ușoară ascuțire, adevărul este că, dacă intenționați să îl folosiți în acest scop, ați face o greșeală.
Cu toate acestea, este important de știut că există mai multe tipuri de tăieturi: obișnuite, cu diamante, combinate sau ceramice. Diferențele dintre ele nu sunt prea vizibile și, în realitate, se văd mai ales în preț.
Ascuțitoare de cuțite zimțate
Cuțitele zimțate sunt mai greu de ascuțit din cauza naturii lor zimțate, astfel încât aproape orice ascuțitoare obișnuită le va deteriora. Cu toate acestea, există unele modele speciale făcute pentru a ascuți aceste tipuri de lame fără a le îndepărta forma sau a le deteriora, așa că verificați specificațiile ascuțitorului înainte de a-l cumpăra.
Tipuri obișnuite de bisturiu
Bisturiul se referă la forma muchiei cuțitului și afectează în mod direct utilitatea acestuia, precum și rezistența și ascuțimea lamei. Ideea este că, pentru a alege un ascuțitor bun, va trebui să cunoașteți tăișul cuțitelor dvs. pentru a ști cum să le ascuțiți. Aici vom explica câteva dintre cele mai comune tipuri de cioplitură:
Convex
Acest model se curbează treptat de la baza cuțitului până la margine și în jos pe ambele părți ale lamei și are mai mult metal spre interior pentru a da rezistență la margine. Prin urmare, nu poți obține prea multe avantaje din ele și este nevoie de o mână foarte pricepută pentru a face acest lucru în mod corespunzător. Cel mai frecvent veți vedea aceste muchii pe cuțitele de măcelar .
Daltă
Dacă vă apropiați și vă uitați cu atenție, veți vedea că doar o parte a lamei este ascuțită, în timp ce cealaltă parte rămâne complet plată. Aceasta este una dintre muchiile care produce cea mai pronunțată muchie și se găsește la cuțitele japoneze și asiatice în general. Acestea sunt utilizate pentru a face tăieturi foarte precise și exacte în carne sau pește delicat, cum ar fi somonul, de exemplu.
De asemenea, le puteți găsi și în varianta stângace sau dreptace, în funcție de partea pe care se află ciobul. În acest fel, puteți avea cel mai confortabil cuțit în funcție de abilitățile și preferințele dumneavoastră.
Dublu
Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de cioburi compuse, care sunt utilizate pe scară largă în bucătăria occidentală . Numele lor provine de la faptul că au o margine mică spre vârf și o margine puțin mai puțin pronunțată spre interior. Primul are o grosime destul de mică, care menține o capacitate mare de tăiere, în timp ce celălalt este adăugat mai devreme, spre baza cuțitului. De obicei, nu este un bisturiu foarte ascuțit și tăietor, dar are destulă rezistență și elasticitate, așa că nu va trebui să îl lustruiți și să îl ascuțiți atât de regulat.
Plat
Acesta este unul dintre cele mai ascuțite, cu o conicitate care pornește din partea cea mai groasă a cuțitului și are ca rezultat un tăiș foarte pronunțat și pătrunzător. Problema este că este puțin dificil de creat și de ascuțit, deoarece trebuie îndepărtată o cantitate bună de metal pentru a obține forma dorită. Prin urmare, acestea nu sunt cuțite care sunt folosite foarte mult în bucătăria comercială, ci pentru funcții mai dedicate și mai specifice.
De asemenea, sunt puțin mai slabe, deoarece lama devine mai îngustă spre capăt, lăsând o muchie destul de subțire și ascuțită.
Hollow
Creează o șanfrenare care se contractă spre interior, spre deosebire de șanțurile convexe. În acest fel veți avea o muchie extrem de ascuțită, dar puțin cam slabă. Este adesea folosit la briciul drept, oferind ușurința de a tăia din mai multe unghiuri diferite.
Sabie
Este foarte asemănător cu tăișul plat, numai că acesta are o formă mult mai puțin pronunțată și muchia începe spre mijlocul lamei. Creează o formă distinctă de V și se regăsește pe multe cuțite de bucătărie, deoarece are multă durabilitate și rezistență la lovituri și fisuri, dar asta se traduce printr-o lipsă de capacitate de tăiere.
Pentru bucătăria dvs., în general, vă veți descurca bine cu acest tip de cuțit, în special pentru legume și alte tăieturi care pot deteriora cu ușurință marginile delicate ale cuțitului și care nu necesită cu adevărat o capacitate de tăiere atât de mare.
Unghiuri de lamă
V-ați gândit la unghiuri? La fel cum fiecare muchie are un bisturiu specific, cu avantajele și dezavantajele sale, unghiurile variază de la cuțit la cuțit și trebuie să le cunoașteți pentru a ști ce tip de ascuțitoare va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră.
De exemplu, o lamă ascuțită la 20º are un unghi total de 40, fiind normal pentru cuțitele de bucătărie ca unghiul să fie de 20º, deși se pot găsi și cuțite de bucătărie cu unghiuri de 15º. În general, cu cât unghiul este mai abrupt, cu atât mai puțin va trebui să ascuțiți lama și cu atât mai mult va dura muchia, dar, desigur, pe măsură ce unghiul crește, pierdeți din capacitatea de tăiere.
De la 30 la 35º
Acestea sunt cuțitele tipice de măcelar și sunt folosite și pentru a tăia carne sau părți de carne, cum ar fi coaste sau cotlete. Acestea sunt unghiurile care oferă cea mai mare rezistență și durabilitate, motiv pentru care sunt ideale pentru tăierea și tăierea acestor piese. Bineînțeles, nu le veți putea folosi pentru tăieturi delicate, cum ar fi filetarea sau ceva de genul acesta.
Între 25 și 30º
Sunt folosite la vânătoare și la multe alte activități în aer liber, ca și cuțite de supraviețuire sau lucruri de acest gen. Acum, chestia este că acestea au un unghi mai mare pentru a vă oferi o mare capacitate de tăiere în condiții și în grosimi care nu sunt obișnuite într-o bucătărie. Dar, de asemenea, nu au rezistența și unghiul mare necesare pentru a tăia piese dure și complicate, cum ar fi coastele, cotletele sau alte piese similare.
18 până la 25º
Majoritatea cuțitelor de bucătărie au acest unghi deoarece oferă un echilibru perfect între capacitatea de tăiere, rezistență și durabilitate, astfel încât nu trebuie să folosiți mașina de ascuțit cuțite de fiecare dată. De aceea, sunt ideale pentru carne, pește, legume, brânză, fructe și aproape orice altceva de care aveți nevoie.
Cuțitele de sculptură, de dezosare și de bucătar au de obicei aceste unghiuri și nu sunt chiar atât de greu de reascuțit, astfel încât acestea sunt o alegere excelentă și vor funcționa bine cu multe tipuri diferite de ascuțitoare, chiar și cuțitele cu unghi fix .
Între 12 și 18º
Acestea sunt cele mai ascuțite lame dintre toate și, prin urmare, sunt utilizate pentru filetare și pentru multe alte utilizări în bucătărie. Problema este că sunt lame foarte delicate, care se pot rupe și se pot toci rapid din cauza unghiului abrupt, așa că trebuie ascuțite destul de regulat și cu atenție, altfel se pot deteriora.
După cum veți înțelege, acestea sunt folosite pentru tăieturi extrem de fine și orice lucru cu un unghi chiar mai puțin adânc este, de obicei, destinat doar aparatelor de ras.
Importanța calității
În cazul majorității produselor, poți găsi întotdeauna unele la prețuri exagerate pentru că sunt de la o marcă mare, în timp ce altele la prețuri mai mici sunt de aceeași calitate. Cu toate acestea, în cazul ascuțitoarelor, cele mai ieftine dintre ele tind să fie de o calitate ușor inferioară. Prin urmare, înseamnă că va trebui să cheltuiți ceva mai mulți bani dacă doriți un model de calitate, nu uitați că nu ascuțiți o foarfecă simplă .
Partea proastă a unui ascuțitor prost nu este doar că nu veți obține o muchie bună, ci și că veți deteriora cuțitele.
Materiale de ascuțire
Cele mai comune materiale sunt ascuțitoarele din ceramică , ascuțitoarele din carbură, ascuțitoarele din oțel sau ascuțitoarele din diamant. Adevărul este că dintre toate acestea, majoritatea sunt destul de asemănătoare, doar cele cu diamant par să creeze mai puțină frecare și, prin urmare, oferă un proces de ascuțire mai bun și nu vor deteriora lama.
Cu toate acestea, cele din oțel și cele din ceramică sunt adesea folosite pentru honuire, dar aveți grijă cu cele din ceramică, deoarece tind să se rupă ușor.
Mașini de ascuțit într-o singură etapă sau în două etape
Mașinile de ascuțit în două etape includ, de obicei, partea abrazivă și o secțiune de honuire, deși altele pot veni cu două părți de ascuțire, doar că una este cu granulație fină și cealaltă cu granulație grosieră. Nu uitați că, în mod ideal, ar trebui să existe și o parte de honuire, care este necesară pentru a menține o muchie de tăiere bună.
Puteți găsi, de asemenea, modele în 3 etape care includ totul, adică abraziv fin, abraziv grosier și o zonă de honuire.
O treabă uniformă
Întotdeauna este important ca ascuțirea să fie uniformă, deoarece nu doriți un cuțit cu o parte ascuțită și cealaltă nu. Cele care au tendința de a face această ascuțire neuniformă sunt ascuțitoarele mai mici și chiar ascuțitoarele de mână, care nu sunt la fel de sigure de utilizat deoarece pot aluneca.
În mod ideal, ar trebui să obțineți un ascuțitor static care să rămână la locul lui în timp ce îl folosiți. Pentru aceasta, cele cu ventuze sunt excelente și, bineînțeles, au și spații de tăiere în care lama se potrivește în siguranță în timp ce ascuțiți.