Aspirator de cenusa

mejor-aspiradora-de-ceniza

Odată cu sosirea iernii începeau coșmarurile mele cu curățenia. Este minunat să ai acasă aragazuri care să te încălzească, dar curățarea lor este o altă poveste.

Când puneam lemnele pentru a ne încălzi seara, curățenia trebuia făcută repede, altfel funinginea se depunea pe canapeaua mea și nu se îndepărta ușor sau rapid.

Obișnuiam să folosesc vechiul meu aspirator, dar rezultatele erau dezamăgitoare, filtrele se înfundau, iar materialele nu erau potrivite pentru cărbuni.

Am tras o mare sperietură când era să o ard, pentru că punga a reacționat la o brazdă fierbinte rămasă în cenușă. Un pericol!

De asemenea, particulele de cenușă nu se curățau bine din cauza densității și dimensiunii lor, așa că am decis să caut cel mai bun aspirator de cenușă pe care l-am putut găsi în oferta disponibilă.

Dacă sunteți hotărât să cumpărați, este ideal să cumpărați unul care să vă satisfacă nevoile și să fie accesibil.

Cele mai bune aspiratoare de cenușă

Care este cel mai bun aspirator de cenușă?

Atunci când alegeți, ar trebui să vă uitați la ceea ce aveți nevoie. Determinați capacitățile dispozitivului,

calitățile pe care ați dori să le aibă și calitățile pe care trebuie neapărat să le aibă.

Unul dintre acestea este rezistența la foc, deși majoritatea acestor aparate sunt făcute pentru curățarea cenușii reci, este inevitabil să obțineți cenușă fierbinte. Aparatul dumneavoastră ar trebui să reziste fără probleme.

Trebuie să aibă filtre care să fie ușor de curățat - nimeni nu dorește un filtru greoi care să fie un coșmar de curățat. De asemenea, acestea ar trebui să fie potrivite pentru toate tipurile de cenușă.

Dimensiunea este, de asemenea, importantă, dacă apartamentul sau casa dvs. este mare și funinginea are loc să se depună, veți avea nevoie de unul cu un rezervor mare.

Unele accesorii nu sunt de prisos; de exemplu, va fi mai ușor de curățat dacă aspiratorul este prevăzut cu o perie din peri și un sistem de ionizare a aspiratorului.

Un dispozitiv cu roți, cabluri lungi și indicatoare de praf este, de asemenea, util.

Ținând cont de toate aceste detalii, o comparație a prețurilor și a modelelor vă va ușura munca. Dacă încă vi se pare dificil, acest ghid vă poate ajuta.

Iată care sunt cele mai bune aspiratoare de cenușă:

1. Kärcher AD 3200 aspirator de cenușă puternic

41xmfJ5W2yL

Vezi pretul Emag

Dacă nu suporți murdăria și ți se ridică părul în cap când vine timpul să cureți coșul de fum, atunci acest aspirator te va scăpa de necazuri.

Cântărind aproximativ 6 kilograme, aparatul este capabil să rețină până la 17 litri de mizerie în rezervorul său, ideal dacă folosiți aragazul în mod sezonier sau dacă pregătiți grătare în fiecare weekend.

Funcționează cu o putere de 1200 de wați, este fabricat dintr-un material solid, ceea ce îl face un produs foarte durabil, care va rezista mai multor ierni.

Vine cu o pereche de tuburi alungite și o perie, cele mai recomandate pentru curățarea temeinică a podelelor, chiar și de la distanță. Cablul său lung vă va permite să vă deplasați cu ușurință.

2. Klarstein Reinraum 3 în 1 aspirator de cenușă

41bg-cYLcxL

Vezi pretul Emag

Fabricat din oțel inoxidabil robust, acest aparat este exact ceea ce căutați atunci când vine vorba de curățenie în casă. Aspiră în stare uscată, umedă, cenușă și, în plus, are o funcție de suflare.

Este robust, funcționează cu o putere de 1800 de wați și are patru roți pentru o mobilitate ușoară.

Calitatea sa deosebită este că are o priză integrată, astfel încât să puteți plasa alte unelte electrice în timp ce aspirați. Este foarte utilă dacă vă ocupați de curățenie și reparații, în plus, are capacitate industrială.

Este prevăzut cu mai multe accesorii care facilitează aspirarea deșeurilor, mâner confortabil și ergonomic și un sac care conține până la 30 de litri de praf.

Cei care o dețin deja spun că este ideală pentru locurile în care abundă funinginea și firele de păr ale animalelor de companie.

3. Aspirator Einhell TH-VC 1820 S pentru praf sau lichide

41PUqJF8rJL

Vezi pretul Emag

Aspirarea funinginii din șeminee, grătare sau a funinginii din cuptoarele cu peleți nu va fi o muncă grea pentru acest aspirator.

Acesta este un aparat de uz casnic, dar foarte puternic și de bună calitate, ideal pentru locuri mici și pentru lucrări de aspirare relativ simple.

Este ușor și poate primi până la 12 litri de mizerie. Funcționează cu o putere de 1250 de wați și aspiră și lichide! Totul datorită motorului său cu turbină de aspirație.

Este la fel de bun pentru covoare ca și pentru podele dure și va fi o adevărată plăcere pentru dumneavoastră dacă aveți animale de companie, deoarece le aspiră blana, astfel încât totul va fi imaculat!

Cei care îl au evidențiază confortul, ușurința de utilizare și zgomotul redus. Poate fi folosit chiar și pentru a curăța iarba artificială.

4. Black & Decker aspirator de cenușă

41gcYKkXFkL

Vezi pretul Emag

Brandul Black & Decker a pus la dispoziția dumneavoastră acest model simplu, ideal pentru casele cu aragazuri mici cu care puteți aspira cenușa, însă trebuie să aveți grijă, deoarece nu este conceput pentru aspirarea la cald.

Acest aparat este potrivit dacă vă place să curățați în liniște și pace. Acesta este izolat electric, ceea ce reduce semnificativ nivelul de zgomot.

De asemenea, este echipat cu un tub metalic care permite accesul în locuri dificile și cu un filtru cu cartuș de înaltă eficiență complet lavabil cu protecție metalică H20.

Este destul de mic și ușor de transportat, are o funcție de suflare care facilitează combaterea rezistenței la praf, mai întâi îndepărtat și apoi aspirat.

5. TecTake aspirator robust de cenușă

513jSn0XRWL

Vezi pretul Emag

Produsul producătorului TecTake este cel mai ieftin din selecția făcută de noi. Acesta are capacitatea de a conține cel puțin 20 de litri de praf.

Este un echipament simplu, dar funcțional, își îndeplinește funcția pentru care a fost proiectat fără mari neajunsuri și fără a cere mai mult decât poate oferi acest produs.

Are un furtun metalic pentru aspirarea prafului care este o adevărată explozie, scapă de tot!

Dacă îl folosiți pentru funingine, praf de la grătare, aragazuri și chiar păr de animale de companie, nu este nevoie de un aspirator suplimentar.

Vine cu două filtre lavabile și este fabricat din materiale solide. Este o opțiune dacă nu căutați un model foarte voluminos pe piață.

6. Aspirator de cenușă Stayer 1200D

414pVzgvo6S

Vezi pretul Emag

Întreținerea coșului de fum este o treabă mai ușoară cu aspiratorul Stayer, deoarece are un motor puternic și, în același timp, are un rezervor și o duză suficient de mari pentru a prinde o cantitate bună de funingine.

Este aspiratorul ideal pentru șeminee, focuri de grătar, aragazuri pe peleți , aragazuri cu lemne și toate acele obiecte care generează funingine și cărbune.

Ca un punct în plus, trebuie să vă spun că acest aparat își va face treaba fără a deranja aproape deloc restul locuitorilor casei datorită nivelului de zgomot foarte scăzut în comparație cu aspiratoarele similare pe care le veți găsi pe piață.

Are un mâner de transport, un tub metalic pentru o aspirare sigură și un rezervor cu o capacitate de până la 20 de litri de funingine, puteți aspira de multe ori cu el înainte de a trebui să goliți rezervorul.

Folosește un filtru HEPA care este capabil să filtreze particulele fine de funingine. Este un dispozitiv ușor, cântărind doar 4,5 kg, spre deosebire de alte dispozitive care cântăresc peste 6 kg. Este ușor de transportat.

Ce este un aspirator de cenușă?

mejor-aspiradora-de-ceniza

După cum îmi imaginez că știți deja, curățarea cenușii din șemineu poate fi o adevărată pacoste, dar cel mai rău lucru este că aveți nevoie de un echipament special pentru a face acest lucru, deoarece densitatea prafului care rămâne din cenușă face ca un aspirator tradițional să fie insuficient pentru această sarcină.

După cum sugerează și numele său, un aspirator de cenușă nu este altceva decât un echipament folosit pentru a aspira reziduurile rămase în cuptoarele cu lemne, șeminee, grătarele pentru grătar, cuptoarele de porumb, printre alte obiecte care necesită utilizarea cărbunelui sau a buștenilor pentru a funcționa.

Cenușa are nevoie de propriul aspirator nu numai din cauza densității sale, ci și din cauza temperaturii sale. Aspiratoarele tradiționale sunt bune pentru lucrurile de bază: îndepărtarea prafului, dar când vine vorba de a pune cenușă fierbinte sau cărbuni în sac, se poate întâmpla orice, motiv pentru care este atât de important un aspirator de cenușă rezistent la căldură și ale cărui componente sunt, pe scurt, rezistente la foc: furtun puternic și rigid, rezervor metalic.

Lucruri de luat în considerare înainte de a cumpăra un aspirator de cenușă

Atunci când luați acasă un aspirator de cenușă, este necesar să luați în considerare o serie de factori care vă vor ajuta să selectați dispozitivul potrivit, așa că înainte de a alege unul ar trebui să vă uitați la:

  • Componente rezistente la foc

Acesta este probabil cel mai important aspect pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când alegeți un aspirator de cenușă. Căci principalul potențial pe care trebuie să-l aibă un astfel de echipament este capacitatea de a nu reacționa la procesul de aspirare a cenușii fierbinți.

Se poate ca atunci când curățați să vedeți încă o bobină arzând. Aspiratorul trebuie să fie capabil să o curețe fără ca căldura serpentinei să îi afecteze funcționarea internă: arzătorul termic, duza metalică, rezervorul metalic și altele sunt componentele necesare pentru un aspirator de cenușă bun.

Folosirea unui aspirator tradițional pentru aragazuri sau pentru curățarea reziduurilor de pe grătarele de exterior poate fi un adevărat pericol. După cum v-am spus deja, un aspirator care nu are puterea de a face față unei cenușă arzândă poate genera un incendiu uriaș, așa că un rezervor metalic este absolut necesar.

  • Ușurința de curățare a filtrelor

Din cauza densității cenușii, filtrele aspiratorului trebuie curățate în permanență, așa că cel mai bine este să alegeți unul care are filtre ușor de îndepărtat și curățat, altfel va fi o bătaie de cap pentru întreținerea echipamentului.

În plus, un aspirator de cenușă care nu este curățat și întreținut corespunzător este un aparat cu o durată de viață foarte scurtă, deoarece filtrele nu sunt curățate, furtunurile se înfundă și unele dintre piesele aspiratorului nu mai funcționează corespunzător, iar chiar și motorul puternic al acestor aparate își pierde din performanță.

Această alegere va depinde de utilizarea pe care o veți da aparatului, dacă îl veți folosi frecvent și pentru aspirarea uscată a diferitelor șeminee sau dacă îl veți folosi doar acasă. Dacă este pentru uz casnic, ar trebui să alegeți ceva care este ușor de depozitat și care nu vă va crea probleme. Un model simplu și compact poate fi potrivit pentru dumneavoastră.

  • Cablu de alimentare lung

Lungimea cablului de alimentare este, de asemenea, un element cheie atunci când alegeți un aspirator de cenușă, deoarece va fi foarte util pentru acele locuri în care accesul este mai dificil din cauza distanței. Un coș de fum, de exemplu, are, de obicei, un spațiu mare prin care iese fumul, iar un aspirator cu fir care poate ajunge în acel punct este o realizare. Unele aspiratoare de cenușă au cabluri de până la trei metri lungime.

Din cauza dimensiunilor accesoriilor care însoțesc aspiratorul, depozitarea lor în ordine poate fi uneori o problemă. În cazul cablurilor lungi și al unui tub mare de aluminiu, spațiul este uneori insuficient. Pentru a rezolva această problemă, unii producători au decis să construiască aspiratorul cu un sistem de depozitare la bord, adică totul este depozitat în mod ordonat și curat în interiorul aspiratorului însuși.

Un motor performant vă va ajuta să aspirați mai repede, așa că, dacă aveți bugetul necesar pentru a vă răsfăța, aceasta este o opțiune de luat în considerare la un aspirator de cenușă bun.

Cu cât rezervorul aspiratorului de cenușă este mai mare, cu atât va fi mai puțin necesar să îl goliți din când în când. Dacă este o problemă pentru dvs. să goliți cenușa din când în când, un aspirator cu un recipient mare vă va permite să curățați de mai multe ori înainte de a goli recipientul și veți putea curăța confortabil.

Lucrul esențial la un aspirator de cenușă este că acesta poate face ceea ce aspiratoarele convenționale nu pot face, astfel încât este esențial ca aparatul să poată lucra cu reziduuri de cenușă fierbinte, altfel este mai bine și mai ieftin să folosiți un aspirator tradițional. Dacă modelul nu garantează acest lucru, atunci nu este adecvat.

  • Unelte și accesorii

Fiecare accesoriu și unealtă care însoțește un aspirator de cenușă este un aliat pe care îl veți avea la dispoziție pentru curățenie, prin urmare, dacă acesta vine cu unul sau mai multe, este întotdeauna o valoare adăugată. De exemplu, dacă vine cu t ubo flexibil care este capabil să ajungă în zone greu accesibile, capac detașabil pentru depozitarea la bord sau pentru curățarea aspiratorului este un semn bun. Dacă este prevăzut și cu un filtru cu autocurățare, ați făcut o achiziție excelentă.

De ce ai nevoie de un aspirator de cenușă?

Dacă aveți un șemineu, un aragaz sau un grătar acasă, aveți nevoie cu siguranță de un aspirator de cenușă și vă voi explica de ce: dacă aveți lemne sau cărbuni acasă pentru gătit sau pentru a vă încălzi, aveți nevoie de o curățare mai amănunțită. Așa cum v-am spus deja, densitatea cenușii este mult mai mică decât cea a prafului convențional, nu este neobișnuit să observați, după utilizarea șemineului, cum tot acel praf și funingine se depune pe podea, pereți, mobilier și, cel mai rău, pe plămânii dumneavoastră!

În acest context, un aspirator convențional nu numai că nu poate aspira cenușa, dar poate provoca și un incendiu dacă aspiră o brazdă fierbinte. Pe de altă parte, aspiratoarele de cenușă au filtre adecvate și duze speciale care permit aspirarea funinginii fără ca praful enervant să se depună peste tot, cu excepția interiorului aspiratorului. Așadar, dacă doriți să vă păstrați casa foarte curată și doriți să vă folosiți șemineul, aveți nevoie de un aspirator de cenușă.

Cum îmi curăț aspiratorul de cenușă?

Procesul de curățare a acestui filtru se poate face cu ușurință cu apă și săpun, dar trebuie să fie complet uscat înainte de a putea fi utilizat din nou. Este important ca atunci când goliți recipientul să evitați orice contact între recipient și interiorul filtrului pentru a preveni viitoarele defecțiuni.

Întrebări frecvente

Poate fi folosit un aspirator de cenușă pentru curățenie normală în toată casa?

Dacă curățarea constă în aspirarea prafului fin, da, dar dacă este vorba de aspirarea gunoiului convențional, atunci nu va funcționa, deoarece sistemul de filtrare al unui astfel de aspirator este prea fin pentru praful obișnuit.

Este posibilă colectarea reziduurilor de cenușă încă fierbinte din coșul de fum?

Nu chiar. Deși un aspirator de cenușă rezistă la foc și la căldură, în mod ideal, pentru a păstra echipamentul în cea mai bună stare, ar trebui să așteptați ca cenușa să se răcească timp de câteva ore înainte de a o aspira.

Cât de des trebuie să curăț filtrele?

În mod ideal, acest lucru ar trebui făcut după ce ați folosit aspiratorul de mai multe ori, însă funinginea tinde să blocheze rapid filtrele aspiratorului de cenușă. Dacă observați că aparatul pierde putere și nu aspiră cenușa în mod eficient, atunci este timpul să curățați filtrele.

Pot să aspir cenușa cu un aspirator de atelier?

Răspunsul este nu. Numai un aspirator de cenușă specializat poate fi folosit pentru a îndeplini această sarcină, deoarece sunt dispozitive realizate în condiții de fabricație specifice și, prin urmare, sunt potrivite pentru această sarcină fără niciun risc.

Poate un aspirator de cenușă să aspire piese mari?

Nu, așa cum v-am spus deja, gunoiul convențional nu poate fi prins de un aspirator de cenușă. Acesta este conceput pentru a capta cenușa fină și nu bucăți mari de praf, gunoi sau pământ.

De ce se înfundă tot timpul duza?

Există mai multe motive, primul fiind acela că funinginea este atât de fină încât tinde să înfundă rapid filtrele aspiratorului. Dar dacă este vorba de duză, este posibil să faceți o greșeală în modul în care aspirați. Dacă puneți duza prea aproape sau deasupra cenușii, veți sfârși prin a o înfundă, trebuie să lăsați o distanță astfel încât cenușa să poată ajunge la duză în timp ce aparatul aspiră.

Cum puteți curăța o duză înfundată?

Lovindu-l cu cărămida refractară a coșului de fum, veți desprinde cenușa înfundată. Dacă nu vreți să vă ardeți, nu vă folosiți degetele.

De ce aspiratorul de cenușă pe care l-am cumpărat pierde uneori aspirația?

Aproape întotdeauna când se întâmplă acest lucru cu un aspirator cu cenușă, se întâmplă pentru că trebuie să curățați filtrele care sunt deja saturate de funingine și praf.

Furtunurile aspiratorului de cenușă sunt întotdeauna rigide?

Da, acestea trebuie să fie fabricate dintr-un material metalic în loc de cauciuc, care este materialul obișnuit al furtunurilor, deoarece atunci când se aspiră cenușă cu o anumită căldură, acestea trebuie să fie fabricate dintr-un material care rezistă la temperaturi ridicate fără a se deteriora.