03 ianuarie 2020

S. Onofre

 Conflictul mocnit dintre SUA și IRAN a răbufnit odată cu uciderea (02.01.2020) lui Qassim Soleimani, unul dintre cei mai apreciați generali ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, comandantul brigăzilor iraniene Al-Kuds (Quds, destinată în principal de operațiilor militare secrete din afara Iranului), într-un atac cu rachete pe care americanii l-au lansat în apropierea aeroportului din Bagdad. Odată cu acesta a fost ucis și adjunctul șefului Forței de Mobilizare a Irakului, Abu Mahdi al-Muhandis.

 

Pentagonul și-a asumat responsabilitatea bombardamentului comandat de președintele Donald Trump care l-a considerat un „act de apărare” prin care s-a urmărit prevenirea atacurilor ulterioare asupra forțelor americane.

 

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat cu răzbunare împotriva SUA, declarând (03.01.2020) că „direcția lui Soleimani va continua fără el, dar criminalii se vor confrunta cu răzbunare severă.” 

 

De asemenea, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a condamnat atacul american, pe care îl consideră „extrem de periculos” și „o escaladare stupidă”. Zarif a numit uciderea generalului „un act de terorism internațional”.

 

Reacții externe:

 

Irak: Muqtada al-Sadr, cleric, politician și lider al Mișcării Sadriste și al Saraya al-Salam, o miliție șiită pe care a condus-o în timpul ocupației americane din Irak, armata Mahdi, a cerut (03.01.2020) foștilor săi luptători să „fie gata să protejeze Irakul“.

 

Rusia

Ministerul rus de Externe a precizat că, pentru Moscova, asasinarea generalului reprezintă un pas aventuros care va duce la creșterea tensiunii în regiune.

Ministerul Apărării din Rusia a avertizat, de asemenea, că „acțiunile americane, respectiv uciderea generalului Soleimani, vor conduce la o escaladare acută a tensiunilor civil-militare din Orientul Mijlociu“.

 

Israel: Criza creată în regiunea Golfului Persic ca urmare a asasinării generalului iranian Soleimani a determinat anularea vizitei premierului israelian Benjamin Netanyahu înGrecia din cauza evoluțiilor preconizate în Orientul Mijlociu.

 

Turcia: două aeronave americane de transport, de tip C-130, care transportau militari din forțele speciale pentru a consolida echipa de securitate a Ambasadei SUA la Bagdad nu au primit acceptul din partea Turciei să tranziteze spațiul aerian turcesc, fiind nevoite să survoleze zona I.Rodos (Grecia). După aproximativ o oră, în urma demersurilor diplomatice acestora li s-a permis deplasarea spre Bagdad. (Incidentul este văzut și ca un semn de nemulțumire a părții turce față de ceea ce s-a întâmplat pe durata conversației telefonice de ieri (02.01.2020) dintre președintele american D. Trump și omologul turc Recep Tayyip Erdogan, referitor la decizia de implicare militară a Turciei în Libia).

 

China - autoritățile chineze au solicitat, vineri (03.01.2020), reținere din partea tuturor părților, în special din partea Statele Unite.

 

Liban: - Hassan Nasrallah, liderul grupului Hezbollah a declarat pe 03.01.2020 că: „se impune o pedeapsă corespunzătoare ucigașilor criminali, acest lucru intrând în responsabilitatea șidatoria tuturor militanților de rezistență din întreaga lume. Asta înseamnă alarmă pentru toate agențiile de informații occidentale competente“.

 

Potrivit ultimelor informații vehiculate în presa internațională pe acest subiect, Forțele Aeriene iraniene au crescut nivelul de alertă la toate unitățile de rachete balistice, fiind vizate bazele aeriene ale SUA din Qatar, Arabia Saudită și Iordania.

 

La rândul lor, SUA acționează pentru întărirea dispozitivului de apărare în Iordania (cel puțin un sistem de rachete antiaeriene  Patriot PAC 3 a fost transportat cu aeronave de transport C-5 Galaxy, în Iordania).

 

De asemenea este făcută publică informația că forțe ale serviciului rus de informații, specializate în război electronic, au fost transferate pe teritoriul iranian pentru a sprijini Iranul în cazul unui eventual atac al SUA (sistemul iranian de apărare antiaeriană din jurul reactorului de la Bushehr este construit pe baza sistemelor de rachete antiaeriene rusești S-300)

 

Imagine cu caracter simbolic
Atacul american soldat cu uciderea generalului iranian Q. Soleimani inflamează Orientul Mijlociu

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE