20 aprilie 2019

N.Iordan, surse: alsat-m.tv, telegraf.com, rtklive.com

• KOSOVO: peste 100 de luptători kosovari repatriați din Siria 
  Minsitrul kosovar al Justitiei, Abelard Tahiri, a declarat (20.04.2019) că instituțiile statului, în cooperare cu SUA, au reușit să încheie operația declanșată în octombrie 2018 pentru extragerea a 110 cetățeni kosovari din zonele de conflict din Siria.
 
Ministrul kosovar a precizat că: "Azi, la primele ore ale dimineții, s-a desfășurat o acțiune foarte importantă și sensibilă. Republica Kosovo, în cooperare cu SUA, a reușit să repatrieze 110 cetățeni. Acum, autoritățile de la Priștina sunt angajate să repatrieze și alți cetățeni care au rămas în zonele de conflict".
 
Extragerea foștilor luptători kosovari din Siria s-a încheiat în noaptea de 19/20.04.2019, pe Aeroportul internațional "Adem Jashari". Ulterior, aceștia au fost duși într-o fostă bază militară din localitatea Vranidoll, situată în proximitatea capitalei Priștina.
 
Recent, președintele american, Donald Trump, a cerut țărilor europene să repatrieze și să își judece cetățenii care au participat sub umbrela Statului Islamic din Levant și Irak (ISIS) la conflictul militar din Siria și Irak.  La scurt timp, autoritățile de la Pristina au anunțat că vor proceda ca celelalte state membre ale Coaliției internationale împotriva ISIS.
 
În ultimii șase-șapte ani, peste 400 de cetățeni kosovari, în marea lor majoritate adulți, au plecat în Siria și Irak pentru a se alătura ISIS.
 
Într-un raport publicat în luna februarie 2019, Centrul pentru Studii de Securitate din Kosovo a subliniat faptul că cetățenii kosovari nu doresc revenirea luptătorilor din străinatate, deoarece aceștia reprezintă o amenintare pentru securitatea statului lor.
 
Kosovo a elaborat o lege, în anul 2015, prin care orice persoană care participă la conflictele din străinatate va fi condamnată la 15 ani de închisoare.
 
• ALBANIA: Tirana alocă 2% din PIB pentr modernizatea Armatei inclusiv prin achiziționarea de elicoptere "Black Hawk"
 
  Ministrul albanez al apărării, Olta Xhaçka, a efectuat (19.04.2019) a doua vizită oficială, în mai puțin de un an, la Pentagon.
 
În cadrul întrevederii cu secretarul interimar american al Apărării Patrick Shanahan, O. Xhaçka și-a exprimat speranța că în acest an vor începe lucrările la Baza aeriană a Alianței Nord Atlantice de la Kuçovë, "o dezvoltare care cred că reprezintă o recunoaștere a rolului Albaniei ca ancoră a stabilității în regiune și creștere a importanței noastre strategice pentru Alianță."
 
P. Shanahan a declarat că Albania este un partener puternic și a subliniat, printre altele, angajamentul Tiranei față de misiunile de menținere a păcii, precum și ținta guvernului albanez de a aloca 2% din produsul intern brut pentru apărare.
 
În ceea ce privește riscul rusesc în regiune, cei doi demnitari au declarat că cele două țări sunt, de asemenea, parteneri puternici în fața acestui pericol.
 
În timpul vizitei la Washington, ministrul apărării O. Xhaçka, a informat că a fost semnat un acord cu Departamentul Apărării al SUA privind modernizarea Forțelor Armate Albaneze, în special a Forțelor Aeriene, prin achiziționarea unor elicoptere "Black Hawk".
 
Acordul prevede, de asemenea, întreținerea elicopterelor precum și instruirea continuă a piloților și tehnicienilor albanezi. În primă etapă, Albania va achiziționa trei elicoptere "Black Hawk".
 
Un alt acord semnat de cele două părți se referă la creșterea capabilităților cibernetice ale Albaniei.
 
MUNTENEGRU: 50 kg de narcotice găsite la bordul navei școală a Forțelor Navale
 
• Poliția m ilitară din Muntenegru a confiscat (19.04.2019) aproximativ 50 kg de substanțe narcotice la bordul unei nave scoală a marinei muntenegrene, cu puține ore înainte ca aceasta să plece într-un marș de instrucție.
 
Ministerul Apărării de la Podgorica a informat că descoperirea substanțelor narcotice a survenit în urma unei informații furnizată de serviciul militar muntenegrean de informații.
 
Cotidianul local “Vijesti” a relatat că peste 50 kg de cocaină au fost decoperite la bordul navei școală "Jadran" care se afla ancorată în portul Tivat.
 
În momentul intervenției poliției militare, profesorii și studenții Facultății de marină nu se aflau la bordul navei școală.
 
Foto: b92.net

 

Imagine cu caracter simbolic
Balcanii de Vest:  Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 19-20.04.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE