21 aprilie 2019

N.Iordan, surse: klankosova.tv, evropaelire.org, telegrafi.com

• KOSOVO: Poziția României în problema statutului provinciei Kosovo rămâne neschimbată

  Șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, a declarat, potrivit unui interviu postat (21.04.2019) în ediția electronică a postului kosovar de televiziune "KlanKosova Tv", că nu există în plan ca, de acum încolo, Bucureștiul să-și schimbe poziția față de recunoașterea Kosovo, dar susține dialogul Belgrad-Priștina care decurge din Rezoluția adoptată la 9 septembrie 2010 în Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.
 
"Deși președintele Kosovo, Hashim Thaci, a declarat că cele cinci țări din UE: România, Spania, Cipru, Grecia și Slovacia, vor recunoaște independența Kosovo după un acord cuprinzător cu Serbia, românii sunt categorici în decizia lor. Poziția României în problema statutului provinciei Kosovo se bazează pe respectarea deplină a dreptului internațional și, ca atare, este neschimbată", a precizat oficialul român
 
• BOSNIA-HERȚEGOVINA: Un cetîțean bosniac, luptător ISIS, a fost reținut de autorități

  Procuratura din Bosnia-Herțegovina a anunțat (20.04.2019) că un luptător al Statului Islamic din Levant și Irak (ISIS) cu cetățenie bosniacă s-a întors în țară și a fost reținut de autorități. Acesta este suspectat de acțiuni criminale, de organizare a unui grup terorist și de participare la forțe paramilitare și terorism.

 

Procuratura de Stat din Bosnia a reținut în ultimii ani 46 de persoane care au luptat în Siria și Irak. Serviciile de informații bosniace estimează că 241 de persoane și 80 de copii au plecat în perioada 2012-2016 în Irak si Siria. În această perioadă, în cele două zone de conflict, s-au născut 150 de copii. •Aproximativ 100 de persoane sunt încă prezente în zonele de conflict, inclusiv 49 de femei, în timp ce 88 de persoane au fost ucise.
 
Comentariu: Foarte mulți tineri din Balcani, musulmani din Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Albania au fost atrași de propaganda ISIS sau convinși de lideri religioși radicali locali să plece în zonele de conflict din Irak și Siria.
În afara de propaganda religioasă, cetățenii din statele balcanice au fost atrași de sumele de bani promise de ISIS, în schimbul participării la luptele din Siria și Irak, pe fondul sărăciei și a ratei mari a șomajului care se manifestă în țările lor de origine. 
 
• MACEDONIA DE NORD: Primul tur al alegerilor prezidențiale 
 În Macedonia de Nord au loc (21.04.2019) alegeri prezidențiale. Pentru prima funcție în stat sunt în competiție trei candidați: Blerim Reka, Gordana Siljanovska-Davkova și Stevo Pendarovski.  În procesul electoral, Comisia Electorală de Stat (KZHZ) a acreditat 3.094 de observatori locali și 721 de observatori din organizatii, ambasade, mass-media și instituții internaționale.
 
Dacă este cazul, alegerile prezidențiale pentru al 5-lea președinte al țării vor avea al doilea tur de scrutin pe 5.05.2019, cand vor candida doar primii doi clasați ai primului tur. Dacă un candidat în primul tur obține 904.066 voturi atunci acesta devine automat șef al statului. Câștigătorul turului doi devine președinte al țării dacă la vot participă cel puțin 723.000 de alegători.  
 
Pe lângă alegerile prezidențiale, astăzi se organizează alegeri locale pentru municipalitățile Ohrid, Debar și Novo Selo.
 
Comentariu: Deși președintele țării este comandantul Forțelor Armate și președintele Consiliului de Securitate a Statului, rolul său este mai mult simbolic, puterea propri-zisă deținând-o șeful guvernului. Președintele este ales prin vot popular la fiecare cinci ani, și poate deține maxim două mandate.
 
Foto: b92.net
 

 

Imagine cu caracter simbolic
Balcanii de Vest: Sinteza principalelor evenimente recente de securitate - 20-21.04.2019

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE