14 martie 2019

Sorin Onofre 

 Se împlinesc cinci ani de la Referendumul prin care Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol aderau la Federația Rusă (16 martie 2014).

 

Pentru unii e sărbătoare, președintele rus, Vladimir Putin, va celebra încă o sărbătoare cu iz sovietic, pentru alții va reprezenta un motiv de tristețe, iar pentru mulți alții o readucere aminte a unor momente care i-ar putea plasa în postura de victimă a imprevizibilului rusesc.

 

Fiecare parte rămâne cu ceea ce a dobândit, Federația Rusă cu teritoriile anexate, Ucraina cu pierderile teritoriale și cu un conflict care nu-și mai găsește rezolvarea, iar comunitatea internațională cu o regiune instabilă pe care chiar dacă încearcă să o soluționeze nu va ajunge la niciun rezultat.

 

Dacă din punct de vedere diplomatic, ziaristic, și nu numai, Crimeea a fost un subiect pentru care au curs râuri de cerneală, un rezumat al informațiilor pe temă strict militară, ar face lumină asupra intențiilor și dorinței prin care Rusia a transformat această peninsulă într-un bastion destinat să insufle teamă și reputație militară.

 

În urmă cu cinci ani, când Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) își împărea autoritatea autoritatea cu Kievul, această structură era un muribund cu nave îmbătrânite, avioane de luptă modernizate pe bucăți, iar sistemele de apărare de coastă din Sevastopol și apărarea aeriană a flotei eru aproape inexistente. Deși sarcinile erau grele și aproape imposibile pentru multe state, Rusia a reușit într-un timp relativ scurt să transforme acest petic de pământ într-o fortăreață care ține în șah întreaga regiune a Mării Negre și să o aducă la stadiul de arie de lansare a misiunilor în alte zone de conflict.

 

Forțe navale

 

FRMN, cea care purta porecla ,,Muzeul navelor maritime”, avea o navă de patrulare ,,Smetlivy” care sărbătorește anul acesta 50 de ani de serviciu, (o bătrână cu multe operații estetice care face furori inclusiv în Marea Mediterană) câteva nave amfibii chiar mai în vârstă și o navă de salvare a vehiculelor subacvatice ,,Kommuna”, construite în timpul Imperiului Rus.

 

În prezent, multe s-au schimbat. În perioada 2016-2018 a fost demarat Proiectul 11356 al celor trei fregate: ,,Amiral Grigorovici”, ,,Amiral Essen” și ,,Amiral Makarov”, toate dotate cu vestitele rachete Kalibr și cu aparatură ultra modernă de detectare a submarinelor. Pe lângă acestea, Divizionul 30 Nave de Suprafață include navele de patrulare ,,Pytlivy”, ,,Ladny” și ,,Smetlivy”. Nava amiral a Flotei - distrugatorul purtător de rachete ,,Moscova” - va fi relansată în curând la apă, cu o nouă capacitate și capabilități sporite de luptă. În plus, este posibil ca una dintre fregatele Proiect 22350, similară cu ,,Amiral Gorshkov”, aflată în prezent în construcție, să intre în dotarea Flotei ruse din FRMN.

 

Un alt eveniment semnificativ a fost relansarea forțelor submarine în Marea Neagră, având în vedere că țări precum Bulgaria, România și Ucraina și-au pierdut complet capabilitatea submarină.

 

Dacă în 2014, FRMN avea un singur submarin, ,,Alrosa”, în 2019, deține deja șapte. Deși locația de bază a Brigăzii 4 Submarine este Novorossiysk, de fapt, submarinele se află în zona de sud a golfului din Sevastopol. Două dintre acestea, ,,Veliky Novgorod” și ,,Kolpino”, se află în prezent în proximitatea portului sirian Tartus, iar ,,Krasnodar” a trecut pe 14.03.2018 prin Bosfor spre Marea Mediterană.

 

FRMN include patru nave mici purtătoare de rachete: două Proiect 1239 ,,Bora și ,,Samum” dotate cu rachete cu Moskit și două Proiect 12341 ,,Shtil” și ,,Mirage” cu rachete Malahit. Ultima navă, cel mai probabil, va fi echipată în curând cu sistemul de rachete Uran.

 

În 2018, FRMN a inclus două nave mici de rachete Proiect 21631 ,,Orekhovo-Zuyevo” și ,,Vyshny Volochek” cu rachete Kalibr, iar în 2019, ,,Ingushetia” și ,,Grayvoron” vor completa acest tip de nave.

 

Din 2019, flota va fi dotată cu nave mici de rachete din Proiectul 22800, dotate cu Kalibr. Prima navă din această serie este ,,Cyclone”, iar alte cinci sunt în prezent în faza de construcție în Kerci și Feodosia.

 

Pe lângă acestea, flota dispune de încă cinci ambarcațiuni blindate purtătoare de rachete, șase nave mici antisubmarin și nouă dragoare.

 

Dintre toate flotele rusești, FRMN dispune de cel mai mare număr de nave de desant, șapte. Construcția acestui tip de navă va continua, având la bază funcționalitatea dovedită în cadrul operației denumită ,,Expresului sirian”.

 

În 2018, nava de patrulare Proiect 22160 ,,Vasili Bykov a intrat în dotarea FMN. Testele celei de-a doua nave a acestei serii, ,,Dmitri Rogachev”, sunt încă în desfășurare, asemenea celei de-a treia, ,,Pavel Derzhavin”, iar până în 2022 vor fi livrate alte trei nave similare. Navele nou construite au intrat în dotarea Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim – Novorossiysk din cadrul Bazei Navale – Novorossiysk a FRMN.

 

În vara acestui an, un nou remocher din cadrul Proiectului 12700 ,,Ivan Antonov” va sosi la Sevastopol. Acesta va fi urmat de ,,Vladimir Emelyanov” și ,,Georgii Kurbatov”. În plus față de navele de război, noi remorchere de salvare au intrat în dotarea FRMN, nave care au la bord o varietate de vehicule subacvatice.

 

În curând, flota va fi dotată cu noi nave cisternă și nave multifuncționale. Capacitățile de cercetare și recunoaștere au fost consolidate cu noua navă de recunoaștere ,,Ivan Hurs”. Sarcinile de monitorizare a mediului maritim sunt atribuite Zonei 77 Observare. Posturile radar din această zonă controlează toate activitățile din regiunea Mării Negre și Mării Azov. În 2019 această structură va fi dotată cu radare ,,MR-232 Bussol-S”, ale căror informații vor fi transmise sistemului de control tehnic automatizat Rubezh.

 

Din 2014 până în prezent, FRMN a primit peste 50 de nave, submarine, bărci și nave auxiliare.

 

Forțe Terestre

 

În prezent, Brigada 810 Infanterie Marină este mândria FRMN. În 2016 a fost distinsă cu Ordinul Zhukov pentru participarea la misiunile din Siria, iar la începutul anului 2018 a primit titlul de "unitate de Gardă". De remarcat este faptul că brigada a înlocuit vechile transportoare blindate de tip BTR-80 cu cele mai moderne blindate de tip BTR-82AM.

 

RMN a acordat o atenție deosebită unităților sale speciale. Astfel, în 2016, în cadrul flotei a apărut o ,,forță specială de coastă”, un detașament special pentru combaterea acțiunilor de sabotaj, dotat cu bărci antisabotaj ,,Grachonok” și cu vedete rapide de luptă ,,Raptor”.

 

În subordinea Corpului 22 Armată se află Brigada 126 Apărare de Coastă, care include tancuri, infanterie motorizată și unități montane, puterea sa de luptă fiind similară unei divizii motorizate.

 

Brigada 127 Cercetare, și ea parte integrantă a Corpului de Armată, este echipată cu o varietate de echipamente electronice și drone.

 

Sprijinul de artilerie este asigurat de Regimentul 8. pe lângă MLRS ,,Tornado”, acesta va primi sisteme MLRS ,,Uragan” și ,,Uragan-1M”. În plus, include divizioane dotate cu cel mai recent complex antitanc,  ,,Chrysanthema”.

 

În caz de necesitate, Divizia 47 Apărare Teritorială, constituită din rezerviști, poate fi desfășurată în Crimeea.

 

După 2014, Sistemul de Apărare de Coastă a fost recreat, Brigada 15 Rachete devenind baza Apărarii de Coastă. În prezent, brigada are la bază două divizioane de sisteme de rachete de coastă ,,Bastion” și ,,Ball”, precum și un divizion de rachete restaurate ,,Ytes”.

 

Spațiul Aerian peste Crimeea este controlat de Centrul 475 Rrăzboi Electronic dotat cu cele mai noi sisteme de suprimare a comunicării, stația de bruiaj Murmansk-BN KV.

 

Batalionul de Asalt al Forțelor Aeriene se află în Djankoy, cel mai apropiat punct de granița ruso-ucraineană. În 2019, în acest oraș va fi constituit Regimentul 97 de Asaltat Aerian, subordonat Diviziei 7 Asalt Aerian Novorossiysk.

 

Forțe Aeriene

 

În 2014, în peninsulă au fost desfășurate patru regimente de aviație. Unul dintre ele, Regimentul 43 Aviați Marină, a trecut de la avioane de atac Su-24 la avioane Su-30SM și Su24M. Celelalte trei regimente aparțin Diviziei Mixte 27 a Armatei a 4-a. Regimentele sunt situate în Gvardeysk, Djankoy și Belbek.

 

Regimentul 38 Mixt Aerian - Gvardeysk dispune de avioane de bombardament Su-24M, avioane de recunoaștere Su-24MR și avioane de atac Su-25SM.

 

Regimentul 37 Aviație de luptă - Belbek dispune de avioane de luptă Su-27SM, Su-27 și Su-30M2. În 2019, reconstrucția aerodromului a fost finalizată, putând să preia orice avion de luptă, inclusiv bombardiere strategice.

 

Regimentul 39 Elicoptere - Djankoy dispune de cele mai noi elicoptere Mi-28N, Ka-52, Mi-35 și Mi-8AMTSH.

 

Divizia 31 Apărare Aeriană acoperă spațiul aerian al Crimeei fiind în măsură să respingă un eventual atac aerian.

 

Dacă în perioada 2017-2018, spațiul aerian al Crimeei era apărat de patru divizioane ale complexului S-400, situat în Djankoy, Yevpatoria, Sevastopol și Feodosia, în prezent acestea sunt susținute de mai multe divizioane de apărare S-300PM, precum și de sisteme Pantsir-S.

 

Corp 22 Armată include și Regimentul 1096 Rachete Antiaeriene dotat în prezent cu sistemul de rachete Osa, dar care va fi înlocuit treptat de complexele Buk-M2, iar mai târziu Buk-M3.

 

În iarna anului 2018, lângă Kerci, un divizion suplimentar Pantsir-S a fost desfășurat pentru a acoperi Podul Crimeei.

 

În prezent spațiul aerian de deasupra și din jurul peninsulei este complet controlat. Spațiul aerian este monitorizat de radarele 55G6M Sky-M. Acestea au fost dislocate în Crimeea la începutul anului 2018 și controlează întreg spațiul aerian de la Marea Neagră la Bosfor și Dardanele. De asemenea, un radar de avertizare timpurie este dislocat la Dnepr, iar din 2019 va începe construcția unui nou radar Voronezh-SM în Sevastopol.

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Bastionul Crimeea: cum s-a schimbat infrastructura militară a peninsulei

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE