21 august 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

  Brigăzile înzestrate cu complexe Iskander-M și Tochka-U din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse au fost dotate cu aparate de zbor fără pilot multifuncționale, cu rază mare de acțiune, de tip Orlan-10, precum și cu quadrocoptere. Astfel, subunitățile de rachete pot descoperi și distruge mai eficient țintele. De asemenea, acestea contribuie la apărarea complexelor de rachete împotriva diversioniștilor. Potrivit experților, întrebuințarea aviației fără pilot face ca subunitățile de rachete să fie mai autonome și, practic, invulnerabile față de adversar.

 

După cum a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării, decizia de formare a subunităților de UAV-uri în cadrul brigăzilor de rachete a fost luată la începutul acestui an. Prima experiență de întrebuințare a quadrocopterelor în cadrul Trupelor de Rachete și Artilerie a fost obținută de militari în cadrul unor exerciții recente desfășurate în Ținutul Transbaikal. În timpul manevrelor, operatorii dronelor au asigurat activitatea unei brigăzi de rachete a Regiunii Militare Est, monitorizând terenul în raionul de deplasare a complexelor Iskander și căutând locații adecvate pentru amenajarea pozițiilor de tragere.

 

Aparatele de zbor fără pilot vor îndeplini diferite funcții. Dronele Orlan vor permite găsirea independentă a țintelor pe câmpul de luptă și dirijarea către acestea a complexelor de rachete, în regim de timp real. Quadrocopterele vor avea misiuni de protecție. Acestea vor însoți coloanele în timpul marșului și în pozițiile de luptă și vor căuta diversioniștii adversarului, cu ajutorul aparaturii optice. În plus, acestea sunt dotate cu sisteme care detectează radiațiile radioelectronice.

 

“Cu dronele Orlan există o mică problemă deoarece au o rază de acțiune mult mai scurtă decât cea a complexelor Iskander (120 de kilometri față de 500 de kilometri)”, a declarat pentru Izvestia expertul militar Anton Lavrov. “Cu toate acestea, în raza lor de acțiune, comandanții brigăzilor de rachete vor putea monitoriza țintele pentru o perioadă lungă de timp și să lanseze rachetele atunci când acestea vor aduce un efect maxim. În plus, aceștia vor putea evalua rezultatele muncii lor”, a spus Lavrov.

 

Anterior, marile unități de rachete nu dispuneau de capabilități proprii de cercetare, iar toate informațiile despre ținte le primeau de la statele majore ale eșaloanelor superioare. Din această cauză, acestea nu puteau acționa în mod independent. Acum, datorită dronelor, comandanții subunităților de rachete Iskander vor deveni mai autonomi. Deținerea propriilor mijloace de cercetare va reduce, de asemenea, timpul necesar adoptării deciziilor și îndeplinirii misiunilor de luptă.

 

“În ceea ce privește quadrocopterele, acestea sunt utile pentru protejarea locurilor de dislocare și a raioanelor de desfășurare, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război”, a explicat pentru Izvestia expertul militar Vladislav Shurygin. “Acestea necesită mai puține forțe și permit asigurarea mult mai eficientă a securității instalațiilor. Operatorul dronei poate vedea mult mai departe decât soladatul aflat în postul de pază. Atunci când drona se află în funcțiune, diversioniștii adversarului nu au nicio șansă să se apropie în secret de complexele de rachete”, a spus Shurygin.

 

Dezvoltate la Sankt Petersburg, dronele Orlan-10 fac parte din clasa de mijloac a aparatelor de zbor fără pilot, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri. Acestea sunt capabile să rămână în aer timp de 14 ore și să evolueze la altitudini de până la 5.000 de metri. În tot acest interval, dronele pot transmite imagini în regim online. Aparatul de zbor fără pilot de acest tip este destul de ușor: greutatea la decolare este de 14 kilograme, iar sarcina utilă de până la cinci kilograme. Acest lucru permite dotarea dronei cu câteva camera video de mare rezoluție, capabile să lucreze în orice moment al zilei.

 

Complexul multifunctional cu aparate de zbor fără pilot include câteva drone, o stație de analiză și prelucrare a informațiilor, precum și un sistem automatizat de conducere (ASU).

 

În timpul cercetării, dronele Orlan sunt întrebuințate în grupuri de două sau trei aparate. Unul dintre acestea execută cercetarea la o altitudine de 1-1,5 kilometri, al doilea se află ceva mai sus, fiind dotat cu aparatură de război electronic și suprimând mijloacele electronice ale adversarului, iar al treilea, la o altitudine de 4,5-5 kilometri, transmite situația video la bază.

 

Anterior, Izvestia a anunțat că, în anii următori, quadrocopterele vor apărea în diviziile și brigăzile Forțelor Terestre și Trupelor de Desant Aerian, precum și în marile unități cu destinație specială (Spetsnaz) și de infanterie marină. Potrivit planurilor conducerii militare, în fiecare companie de UAV-uri, un pluton va fi dotat cu mini-drone.

 

Quadrocopterele sunt deosebit de eficiente în ducerea cercetării în zonele urbane. Acestea pot fi manevrate, de exemplu, pe străzile foarte înguste. În timp, mini-dronele vor primi și mijloace de foc. În prezent, pentru acestea sunt dezvoltate bombe miniaturale.

 

În ultimii ani, dronele au fost întrebuințate în mod activ, în calitate de mijloace de luptă, de către luptătorii din Siria sau din Irak. Militarii ruși le-au denumit chiar “aviația-jihad”. Din cauza unor astfel de produse, echipate cu bombe improvizate, au fost distruse câteva zeci de tancuri și mașini de luptă siriene. Dronele i-au atacat și pe geniștii militari ruși, care construiau un pod peste Eufrat, dar nu au reușit să le perturbe misiunea.

 

Adjunctul șefului Centrului de Stat al Aviației fără pilot din Federația Rusă, locotenent colonel Andrei Laikovsky, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Izvestia, că, în Siria, trupele ruse s-au confruntat pentru prima dată cu întrebuințarea masivă a unor drone de mici dimensiuni. Experții ruși au studiat în detaliu experiența folosirii lor pe câmpul de luptă și au început să dezvolte sisteme de luptă împotriva noilor amenințări.

 

În același timp, s-a decis introducerea quadrocopterelor în serviciu în armata Federației Ruse.

 

Brigăzile de rachete Iskander-M din Federația Rusă au fost dotate cu drone

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE