26 noiembrie 2019

Sursa: rferl.org

 Pe 19 noiembrie, înainte de summitul NATO din 3-4 decembrie de la Londra, NATO a permis accesul în Baza militară Deveselu pentru un tur al jurnaliștilor și ambasadorilor în România din 20 de state membre NATO.

 

Vizita a marcat primul acces al unui grup de civili la sistemul de apărare terestru Aegis Ashore din localitatea Deveselu, situată la aproximativ 180 de kilometri vest de București.

 

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat că turul a fost o inițiativă „de transparență” care demonstrează că facilitatea de 1 miliard de dolari are „o natură pur defensivă”.

 

Comandantul Marinei SUA, John Fitzpatrick, care are în responsabilitate sistemul, a respins temerile Kremlinului - insistând că sistemul este „pur defensiv” și conceput doar pentru a proteja Europa de eventualele atacuri de rachete balistice lansate din Orientul Mijlociu.

 

"Singurul lucru pe care îl avem, în ceea ce privește capabilitățile, este capacitatea de a lansa interceptori de tipul SM-3 Block IB împotriva rachetelor balistice lansate din Iran", a declarat comandantul J. Fitzpatrick, pentru RFE, în camera de control a bazei de apărare a rachetelor.

 

J. Fitzpatrick a declarat că cele 24 de interceptoare de rachete balistice SM-3 de la instalație sunt montate pe un lansator vertical  „Mark 41 Vertical Launch System”. Deși lansatoare pot fi folosite pentru o gamă mai largă de rachete sol-aer, precum și rachete de croazieră Tomahawk sau alte rachete ofensive, J. Fitzpatrick a precizat că modul în care aceste lansatoare au fost configurate și instalate reflectă faptul că „singurul lucru pe care îl pot lansa sunt interceptoarele SM-3 de rachete balistice. Nu există nicio altă capacitate pe care acest site o are în acest moment, și ar fi nevoie de schimbări extinse, moodificări la scară industrială, pentru a face orice diferență”, a explicat J. Fitzpatrick.

 

În centrul principal de operare al instalației, ambasadorilor și jurnaliștilor li s-a permis să vadă consolele folosite pentru a controla scutul de apărare împotriva rachetelor, care nu a lansat niciodată o rachetă și căruia i s-a interzis să efectueze lansări test sau de pregătire.

 

În total, la Baza Militară 99 Deveselu există aproximativ 500 de soldați români,  250 de militari americani și personal auxiliar. „Lucrăm împreună, chiar dacă suntem trei unități. Misiunea noastră este să menținem sistemul funcțional 24 de ore pe zi”, a declarat comandantul român al  bazei, colonelul Răzvan Brătulescu.

 

În timp ce Rusia critică extinderea NATO spre est, membrii estici ai NATO consideră că alianța este principala sursă de securitate împotriva creșterii agresiunii rusești. România, care s-a alăturat alianței în 2004, consideră, de asemenea, parteneriatul strategic cu Statele Unite ca un garant al securității. 

 

Dar preocupările au crescut în alianță de la începutul lunii noiembrie, când președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat pentru revista The Economist că Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite pentru a-și apăra aliații NATO.

 

„Cu ceea ce ne confruntăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Macron pentru The Economist, adăugând că Europa este „la marginea unui vârf” și „nu va mai controla destinul nostru” decât dacă începe să se gândească la sine în mod strategic, ca putere geopolitică.

 

Ambasadorul Franței în România, Michele Ramis, a declarat pentru RFE, în timpul turneului de la Deveselu, că Macron „nu a comentat în niciun fel structura alianței NATO, președintele a spus că structura militară, lanțul de comandă, funcționează foarte bine", a declarat M. Ramis. „El a spus doar că, din punct de vedere politic, i-ar fi plăcut să aibă mai multe consultări” între aliații NATO.

 

Aceste probleme vor fi discutate la Londra când liderii NATO se vor aduna pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a alianței și pentru a discuta direcția viitoare a acesteia. NATO a declarat că summitul, inclusiv evenimentul numit “NATO Engages”, va evalua provocările și oportunitățile globale în schimbare.

 

Este de așteptat ca la summit președintele SUA, Donald Trump,  să încerce să convingă aliații americani că ar trebui să-și majoreze cheltuielile de apărare. Hans G. Klemm, ambasadorul Statelor Unite în România, a declarat că Trump va face eforturi pentru „împărțirea echitabilă a sarcinilor”. „Toți aliații ar trebui să-și îndeplinească angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru apărare, așa cum face România”, a declarat H. Klemm.

 

Ca semn al transparenței, NATO a deschis porțile Bazei militare de la Deveselu pentru un tur civil

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE