Calculator stiintific
Oamenii efectuează calcule de câteva mii de ani, folosind invenții precum abacul și calculatoarele mecanice, până la cel mai bun calculator științific de astăzi.
Calculatoarele științifice de astăzi conțin o bună varietate de caracteristici care răspund multor nevoi ale inginerilor, studenților, contabililor, administratorilor, matematicienilor, fizicienilor sau ale oricărei persoane care dorește să facă calcule matematice precise.
Cele mai bune calculatoare științifice
Care este cel mai bun calculator științific?
Atunci când cumpărați un calculator științific, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să știți cine îl va folosi, la ce îl va folosi și cât de mult sunteți dispuși să cheltuiți. Cu aceste trei întrebări, este mult mai ușor să vizitați un magazin și să alegeți cel mai complet calculator științific pentru acel utilizator și nevoile sale, la un preț bun .
Este posibil ca studenții de la chimie sau fizică să nu aibă nevoie de funcții foarte avansate sau să nu necesite o putere atât de mare, în timp ce inginerii, statisticienii și studenții la calcul vor avea nevoie de un calculator științific mai puternic.
În acest sens, vă prezentăm o comparație între câteva dintre cele mai populare calculatoare științifice de pe piața , astfel încât să o puteți alege pe cea ideală pentru dumneavoastră în funcție de funcții, caracteristici și preț.
Iată cele mai bune calculatoare științifice:
1. Calculator științific Casio fx-83GTX
Model roz
Dacă urmează să începeți studiile universitare și, în cariera pe care v-ați ales-o, aveți nevoie de un calculator științific bun, acesta de la Casio are toate funcțiile de bază de care ați putea avea nevoie în diferite domenii și materii.
Are un afișaj foarte clar, cu meniuri ușor de înțeles și 14 funcții suplimentare în plus față de cele de bază, cu fracții și rădăcini afișate pe el, așa cum apar în cărți.
Este un model foarte ușor de utilizat, ideal pentru cei care încep să facă primii pași în utilizarea acestor dispozitive, pe lângă faptul că are un design elegant și tineresc, devine un calculator perfect pentru studenți, mai ales datorită prețului accesibil și dimensiunilor portabile.
2. Calculator științific Casio FX-5800P
Cu 664 de funcții integrate
De la ecuații simple până la funcția de programare, acesta este un calculator științific foarte complet, care va deveni aliatul oricărui student sau profesionist, fiind un model care acoperă o mulțime de funcții care vă vor oferi rezultate imediate, pe un ecran foarte mare, pentru o citire extrem de ușoară.
Fiind una dintre cele mai bune mărci pe care le puteți găsi când vine vorba de calculatoare, Casio nu dezamăgește cu acest model, care este suficient de compact pentru a fi transportat în rucsac, iar designul său îl face ușor de folosit, chiar și pentru cei care încep o nouă carieră în care au nevoie de un aparat bun ca acesta.
Acest calculator programabil este ideal pentru a vă însoți în anii de facultate și va continua să vă fie alături și în viața profesională, deoarece este garantat să dureze.
3. Casio FX-991ES PLUS
Acest calculator conține 417 funcții, 15+10+2 cifre și afișaj natural și poate gestiona numere complexe, operații în bază-n, vectori și matrici. Utilizarea sa pentru operațiuni simple și de bază este foarte ușor de utilizat și, deși interfața sa este în limba engleză, poate fi descărcată în limba spaniolă de pe pagina Casio .
Modelul poate efectua operațiuni în 8 moduri diferite: COMP, CMPLX, STAT, BASE-N, EQN (pentru a rezolva ecuații cu 2 necunoscute, cu 3 necunoscute, pătratice și cubice), MATRIX, TABLE, VECTOR.
Interfața sa este destul de atractivă și simplă, deoarece vă permite să introduceți operațiile exact așa cum sunt ele și să primiți rezultatul exact. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acest model nu permite lucrul cu numere complexe în fracții.
În general, este un calculator eficient și intuitiv la un preț scăzut pentru caracteristicile pe care le oferă. Este ideală pentru elevii de liceu care studiază calcul diferențial și chiar statistică.
4. Casio FX-991SPXII
Cel mai complet calculator neprogramabil
Marca japoneză o face din nou și oferă un calculator științific de bună calitate care, pentru tot ce oferă, este încă accesibil. Are 553 de funcții, calcul de ecuații și 47 de constante științifice. Este intuitiv și simplu de utilizat și poate fi folosit în spaniolă, catalană, bască și portugheză.
Acest calculator vă permite să lucrați cu foi de calcul, diverse funcții, cum ar fi trigonometrice și hiperbolice (și inverse), puteri, rădăcini, calcule exponențiale și logaritmice, factorizarea numerelor prime, calcule statistice cu 1 și 2 variabile, printre altele. Opinia utilizatorilor îl plasează ca fiind cel mai avansat calculator științific neprogramabil și ideal pentru studenții la Inginerie Informatică.
Calculatorul încorporează chiar și generarea codului BIDI, care poate fi scanat de un smartphone, o tabletă sau un laptop pentru a genera graficul al operațiunii.
5. Canon F-715SG
Soluția pentru elevi
Acest calculator științific prietenos se adresează mai degrabă unui public cu nevoi mai puțin avansate. Cele 250 de funcții și caracteristici, ecranul LCD mare cu două linii și alimentarea cu energie solară îl fac perfect pentru elevi.
Permite calcule trigonometrice și trigonometrice inverse, calcule statistice de până la 2 variabile, calcule factoriale, de combinație și permutare, fracții, cel mai mic multiplu comun, cel mai mare divizor comun, cuotient și rest.
O caracteristică remarcabilă a acestui model este faptul că este disponibil în trei combinații de culori diferite: negru, alb top cu taste magenta și alb top cu taste albastre.
Deși este unul dintre cele mai puțin costisitoare calculatoare științifice, este totuși un produs de bună calitate care oferă caracteristicile și funcțiile necesare pentru utilizatorii mai puțin avansați. (HP 50g
Ideal pentru profesioniști
HP este o marcă cunoscută pentru calculatoarele sale destinate profesioniștilor din domeniul ingineriei, iar acest model nu face excepție. Acest calculator grafic programabil dispune de peste 2300 de funcții și se remarcă prin faptul că funcționează ca un sistem algebric computerizat (CAS), fiind ideal pentru studenții la inginerie, matematică și științe.
Dispune de funcție de grafică 2D și 3D, polară, ecuații diferențiale , diagrama de bare, diagrama parametrică și de dispersie, histogramă, intersecție, extrema, pantă, arie, coordonate, matrice nxn, printre altele. De asemenea, dispune de funcții matematice, cum ar fi calculul fracțiilor, funcții trigonometrice și hiperbolice, integrare și diferențiere numerică și simbolică, extractor de rădăcini de polinom, printre altele.
De asemenea, dispune de funcții statistice cu 2 variabile, abaterea standard a eșantionului, media și populația, permutări, ajustarea curbelor, trasarea datelor statistice, intervale de încredere și altele.
Toate acestea îl fac un calculator grafic avansat, ideal pentru inginerie, statistică, calcul, trigonometrie, geometrie, chimie, fizică și informatică.
7. HP 10s
Simplu și elegant
Acest calculator științific alb este ideal pentru elevii de liceu și de nivel mediu care nu au nevoie să efectueze calcule sau operații foarte avansate și complexe, deși poate fi utilizat și de studenții universitari de nivel de bază și mediu din domeniul ingineriei, informaticii, fizicii, printre altele.
Are 240 de funcții, un afișaj LCD cu două linii și 9 variabile. De asemenea, are o celulă de energie solară, astfel încât bateria va dura mult timp.
Acest model accesibil poate fi foarte util pentru studenții la management, dar nu efectuează calcule financiare, pentru care ar fi recomandabil să cumpărați un calculator financiar .
Urmărind originile
Primele calculatoare inventate de oameni au fost abacurile. Aceste mici dispozitive din lemn au luat naștere în urmă cu peste 4000 de ani în Mesopotamia antică și erau folosite pentru a efectua operații aritmetice simple. Mulți ani mai târziu, în 1623, matematicianul german Wilhelm Schickard a inventat primul calculator automat, numit 'Ceas de calcul'.
Mecanica a sosit în 1643 în Franța prin filosoful și omul de știință Pascal și a dominat scena până în anii 1960. În timp ce calculatoarele științifice au apărut la începutul anilor 1970, iar prima mașină grafică a fost Casio fx7000G, care datează din 1985.
Principalele utilizări ale calculatoarelor științifice
Calculatoarele științifice sunt utilizate pentru a efectua operații matematice foarte specifice, cum ar fi funcțiile trigonometrice și statistice sau logaritmii . De asemenea, calculatoarele normale nu pot gestiona o cantitate mare de numere, în timp ce calculatoarele științifice pot afișa cantități de până la 10 numere întregi sau zecimale, în funcție de specificațiile modelului.
În plus, prin utilizarea notației științifice pentru cantități foarte mari sau foarte mici, calculatoarele științifice sunt ideale și pentru calculele legate nu numai de matematică , ci și de astronomie, chimie și fizică.
Cu toate acestea, ele sunt utile și pentru studenți. Cu siguranță mulți dintre cititorii noștri le-au folosit sau le folosesc pentru temele de matematică, fizică și chimie în liceu sau chiar la universitate. Chiar și studenții de la inginerie, finanțe și științe de bază le folosesc pentru operațiunile zilnice și calculele matricelor, rădăcinilor, funcțiilor, variabilelor și multe altele.
Există chiar și modele de vârf care, cu ajutorul instrumentelor de formatare, permit introducerea problemelor în calculator exact așa cum se găsesc în manuale.
Utilizări ale calculatoarelor grafice
Acest tip de calculator este utilizat pentru a reprezenta grafice, pentru a rezolva ecuații simultane și sarcini cu variabile, cum ar fi integrale, derivate și ecuații de gradul doi, trei și patru. Calculatoarele mai complete pot manipula expresii matematice simbolice și chiar rezolva sisteme de matrice și determinanți.
De asemenea, ele sunt programabile, motiv pentru care utilizarea lor în timpul examenelor este interzisă de multe colegii și universități. Cele mai recente modele permit grafice tridimensionale , lucrează cu liste de date și matrici și sunt potrivite pentru algebră, calcul, statistică avansată și matematică financiară .
Chiar și modelele mai avansate pot fi conectate la dispozitive de măsurare, cum ar fi termometre electronice, decibelmetre și accelerometre, pentru a colecta date experimentale și a le analiza cu ajutorul calculatorului.
Fiind programabile , ele pot fi folosite și pentru jocuri video, iar capacitățile lor superioare de programare matematică le permit să aibă un avantaj în programarea jocurilor bazate pe această știință.
Calculatoarele grafice și cele științifice nu sunt același lucru
Deși ambele sunt capabile să rezolve calcule matematice avansate, calculatoarele grafice și cele științifice sunt diferite, iar capacitățile uneia dintre ele merg puțin mai departe decât cele ale celeilalte.
Pe scurt, un calculator științific poate efectua operații de bază și avansate, cum ar fi funcții trigonometrice, logaritmice, exponențiale, statistice și altele. Acesta poate calcula fracții și ecuații, numere complexe, matrici și constante fizice.
Calculatoarele grafice, pe de altă parte, sunt în esență calculatoare științifice capabile să îndeplinească toate aceste funcții și chiar mai mult. Dar principala diferență este că calculatoarele grafice permit reprezentarea grafică a ecuațiilor și funcțiilor pe care le calculează.
Ce trebuie să faceți înainte de a cumpăra un calculator?
Înainte de a răspunde la această întrebare, este foarte important să știți că există mai multe tipuri de calculatoare (de bază, științifice, grafice și financiare); prin urmare, primul lucru pe care ar trebui să îl faceți înainte de a cumpăra una este să stabiliți care dintre aceste tipuri se potrivește nevoilor dumneavoastră.
Vorbesc despre faptul dacă veți folosi un calculator pentru operații elementare sau complexe.
În primul caz, un calculator de bază ar fi perfect, deoarece vă permite să efectuați adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri; deși există modele care includ posibilitatea de a calcula rădăcini pătrate și procente.
În timp ce cu un calculator științific vă veți extinde posibilitățile de a rezolva probleme matematice mai avansate legate de trigonometrie, chimie, fizică și algebră.
Dar dacă te interesează ingineria, geometria sau calculul, un calculator grafic este cel care ți se potrivește, deoarece are tot ce ai nevoie pentru a programa funcționalități personalizate în dispozitive și chiar pentru a trasa puncte pe un grafic.
Și în cazul în care vă aflați în medii de afaceri și comerciale, un calculator financiar este perfect pentru calculele de plată, pentru determinarea valorii viitoare a unui împrumut sau a unei anuități sau pentru determinarea ratelor dobânzii, printre alte aplicații financiare.
Este interesant de remarcat faptul că calculatorul grafic este capabil să îndeplinească aceleași și alte funcții ca și calculatorul științific, în timp ce calculatorul financiar permite adăugarea unor funcționalități personalizate.
Cu toate acestea, cel mai recomandat calculator dintre toate este cel care este cu siguranță adaptat la cerințele dumneavoastră.
Ce trebuie să căutați la un calculator științific?
Odată ce este clar că -definitiv- mutarea ta merită un calculator științific, este necesar să iei în considerare anumite aspecte pentru a nu te alege cu un fiasco.
Și, atenție, nu vorbesc despre a paria pe o anumită marcă și cu atât mai puțin despre a respinge un calculator științific ieftin sau cel mai puțin scump dintre cele mai scumpe . Ei bine, nu.
Mă refer la factori precum funcționalitatea și alte caracteristici care vor face ca achiziția să fie înțeleaptă și - foarte important - fără să vă sperie buzunarul.
Funcționalitate
Nu vă zgârciți în timp pentru a afla nu numai cu ce, câte sau care funcții vine calculatorul științific de care vă speriați, ci și dacă acestea sunt cu adevărat utile.
În acest sens, stabiliți dacă veți utiliza calculatorul pentru subiecte foarte avansate, cum ar fi analiza statistică sau, în schimb, doar pentru a rezolva probleme de algebră de bază sau ecuații pătratice.
În plus față de cele de mai sus, stabiliți dacă dimensiunea ecranului calculatorului este ideală, nu numai pentru a putea vedea mai multe informații pe el, ci și pentru a vă arăta ecuațiile ca și cum le-ați privi în cărți.
Aceasta, fără a uita să luăm în considerare dacă este vorba de un ecran rezistent la șocuri și/sau zgârieturi sau dacă are un protector.
Alte caracteristici
În această parte, merită să aruncăm o privire asupra altor factori care nu trebuie neglijați, deoarece aceștia vor determina, de asemenea, cât de mult vă va plăcea să vă folosiți noul calculator științific.
Și chestiunea este mai simplă decât adunarea sau scăderea.
O mostră? Portabilitatea . Asigurați-vă că dimensiunea și greutatea calculatorului vor coopera pentru a fi transportate în mână și/sau în geantă sau în husa pentru laptop.
În plus - și în cazul în care sunteți student - trebuie să știți că există modele de calculatoare care au standarde specifice de utilizare la teste.
Pe de altă parte, uitați-vă la modul de funcționare a calculatorului, fie că este cu lumina soarelui sau cu baterii ; deși există modele care îmbină cele două moduri pentru a evita pierderea datelor în cazurile în care - de exemplu - dispozitivul rămâne fără energie și nu mai funcționează în medii cu iluminare slabă sau a rămas fără baterii.
Cele 7 chei pentru a folosi un calculator științific și a nu muri încercând
În cazul în care este pentru prima dată când veți folosi un calculator științific, nu vă speriați și cu atât mai puțin vă descurajați să vă uitați la el.
Și da, într-adevăr, sunt multe taste, dar învățând cele mai importante funcții ale calculatorului și exersând introducerea informațiilor în ordinea corectă, nimic nu poate merge prost.
Găsiți funcțiile importante
Acest lucru este esențial; și nu numai, deoarece există mai multe funcții pe calculator care vor fi esențiale pentru geometrie, algebră, calcul și trigonometrie, printre alte domenii.
Puteți găsi/activa aceste funcții indicate pe etichete sau prin apăsarea butonului 'Fn' sau 'Shift'.
Determinați ordinea în care trebuie să apăsați tastele
Deși multe dintre tastele de funcție necesită introducerea de numere, va trebui să vă dați seama dacă modelul de calculator funcționează cu numărul pe care l-ați introdus sau cu următorul.
Încercați o rădăcină pătrată
Pentru cele de mai sus, sau în cazul în care uitați ordinea, efectuați o operație la care știți deja răspunsul; de exemplu, obțineți rădăcina pătrată a lui 9. Așadar, apăsați 9 și apoi tasta de control (√); dacă nu se întâmplă nimic, apăsați tasta de control și apoi 9.
Cu toate acestea, este important de știut că există mai multe calculatoare care adaugă paranteze la calcul; de exemplu, '√ (3)'. Astfel, va trebui să adăugați paranteza de închidere ')' înainte de a finaliza operația. Este posibil chiar să fie nevoie să apăsați tasta de egalitate (=) pentru a vedea rezultatul.
Încercați funcția yx
Pentru a vă consolida și mai mult abilitățile cu ordinea de apăsare a tastei , puteți face, de asemenea, un test excelent cu funcția 'yx', deoarece este vorba în esență de două numere.
Ca să știți ce ordine primesc, încercați 2 3; dacă rezultatul este 8, ați nimerit ordinea corectă; dar dacă obțineți 9, ceea ce ați calculat a fost 3 2.
Experimentați cu funcții trigonometrice
Mă refer la funcțiile SIN, COS și TAN, pentru care trebuie să țineți cont nu numai de ordinea apăsării butoanelor, ci și de radiani în funcție de grade.
Și pentru a determina toate acestea, trebuie doar să efectuați o simplă operație SIN, cum ar fi pentru a calcula sinusul a 30 °, unde răspunsul este 0,5.
Acum, deci. Primul lucru, pentru a cunoaște ordinea, este să introduceți 30 sau să apăsați SIN înaintea numărului.
Dacă rezultatul este 0,5, aveți în față o setare pentru a afișa în grade, în timp ce dacă răspunsul este -.988, calculatorul este setat să afișeze în radiani. Iar pentru a schimba, trebuie doar să apăsați butonul Mode și ați terminat.
Faceți o ecuație lungă
În notițele sau în cărțile dumneavoastră, căutați o ecuație lungă care să vă permită să experimentați nu numai ordinea, ci și utilizarea semnelor matematice , cum ar fi parantezele, de exemplu.
Este rândul tău să introduci ecuația și să fii atent la câte paranteze sunt necesare pentru a păstra formula.
Învățați și exersați cum să salvați și să restaurați
Deși poate părea inutilă la prima vedere, capacitatea de a salva rezultatele pe un calculator pentru a le vizualiza mai târziu este cu siguranță un avantaj de care ați putea profita atunci când rezolvați probleme lungi .
Cel mai bun lucru la această parte este că există două moduri de a folosi datele stocate; primul, folosind tasta 'Answer', cu care veți recupera ultimul răspuns.
Și a doua, cu ajutorul tastelor M + sau STO, cu care veți adăuga valori în memoria a calculatorului. Apoi, puteți utiliza tastele REC sau MR pentru a prelua valoarea respectivă din memorie și a o utiliza într-o ecuație.
Acesta este motivul pentru care înțelegerea conceptuală iubește calculatorul științific
Înainte de apariția și omniprezența calculatoarelor științifice, elevii trebuiau să rezolve probleme matematice cu creionul, cu radiera și cu exercițiu repetitiv.
Un scenariu care, în mod evident, cerea un grad ridicat de aritmetică, de memorare mecanică și care, de asemenea, făcea ca cei care ieșeau în evidență să se distingă de restul - care se plictiseau - ca fiind cei cu adevărat interesați de științele matematice.
Dar, în cele din urmă, a fost doar atât: rezolvarea problemelor fără a se concentra pe conceptele pe care le demonstrau acele formule.
Acest lucru s-a schimbat dramatic odată cu apariția calculatoarelor științifice, care au apărut pentru a le oferi studenților o opțiune ușoară, rapidă și precisă pentru a efectua aceste calcule, lăsându-le astfel mai mult timp pentru a învăța semnificația derivatelor.
Morala: calculatoarele științifice au oferit elevilor nu numai posibilitatea de a aprofunda un subiect, dezvoltându-și raționamentul și abilitățile de calcul al numerelor, ci și de a dobândi și expune cunoștințele matematice ale întregului proces.
Este rău să folosești calculatoarele științifice în învățământ Adevărat sau fals?
Este evident că a lua o poziție cu privire la acest aspect ar fi ca și cum v-ați înmuia în miere și ați sta în fața unui stup de albine, deoarece există multe argumente generalizate care ar putea chiar să vă facă să vă îndoiți de propriile afirmații.
Și dovada a ceea ce vă spun, în cele mai cunoscute patru premise.
Calculatoarele științifice sunt utile doar pentru ca elevii leneși să efectueze operații matematice
Fals! Pentru că, deși calculatorul științific este echipat pentru a rezolva chiar și probleme matematice foarte complexe, dacă elevul nu cunoaște procesele, îi va fi imposibil să realizeze ceva cu acest dispozitiv.
Calculatoarele științifice elimină provocarea de a face calcule și încurajează elevii să devină dezinteresați de matematică
Fals! Deoarece chiar și cei mai experimentați au afirmat că viteza cu care un calculator științific poate rezolva probleme îi invită pe elevi să adauge mai multe experiențe pe măsură ce își perfecționează învățarea.
Dacă în urmă cu 50 de ani nu era nevoie de calculatoare științifice, astăzi nu există niciun motiv pentru a le cere în clasă
Fals! Pentru că dacă calculatoarele științifice ar fi fost deja disponibile pe piață acum 5 decenii sau mai mult , ar fi fost aceeași poveste.
În mod inevitabil, educația matematică a trebuit să evolueze odată cu progresele tehnologice, care urmăresc să se asigure că nu se produc erori fatale și să dezvolte procese mai rapide și mai precise.
Elevii de la matematică au devenit dependenți de calculatoarele științifice
Fals! Deoarece calculatoarele sunt doar un instrument util, în timp ce - în ultimă instanță - aritmetica mentală este cea care stabilește standardul pentru capacitatea individului și niciun gadget nu se poate compara cu ea.
Bineînțeles, revine profesorilor sarcina de a-i învăța pe elevi cum să utilizeze corect calculatoarele științifice, precum și de a-i face conștienți de beneficiile și limitele și limitările pe care aceste și alte soluții tehnologice le oferă în procesul de învățare și în viața profesională.
Iată cum funcționează calculatoarele științifice în afara sălii de clasă
Este bine cunoscut faptul că calculatoarele științifice nu sunt utile doar la orele de matematică.
Și adevărul este că avantajele acestui gadget - printre alte dispozitive de calcul - sunt folosite de arhitecți, ingineri și fizicieni, printre alți profesioniști din industrie și cercetare care au nevoie de calcul pentru a-și îndeplini sarcinile, împiedicând ca o eroare de calcul sau o zecimală greșit plasată să ducă la rezultate catastrofale care ar putea chiar pune în pericol vieți.
Calculatoarele științifice oferă posibilitatea de a manipula seturi mari de numere cu ușurință, în mod eficient și rapid.
Utilizarea calculatoarelor științifice la orele de matematică este avantajoasă - poveste sau realitate?
Din paragrafele anterioare reiese clar că, deși calculatoarele științifice sporesc posibilitățile de învățare ale elevilor de la matematică, este nevoie de o supraveghere adecvată care nu numai că sensibilizează elevii cu privire la avantajele și dezavantajele, dar oferă și îndrumări cu privire la momentul și modul de utilizare a calculatoarelor.
Evident, vor fi rare cazurile din urmă, de unde și acumularea de critici privind eficiența calculatoarelor științifice în clasă, cel mai cunoscut fiind acela că afectează abilitățile matematice ale elevilor, împiedicându-i să facă/rezolve calcule cu mintea lor.
Cu toate acestea, mai mulți susținători susțin că calculatoarele științifice sunt prezentate ca o soluție tehnologică care este chiar capabilă să remedieze dificultățile de calcul și problemele conceptuale.
Pe de o parte, cu un calculator științific, elevii nu ar mai fi nevoiți să petreacă atât de mult timp și energie învățând toate regulile și procedurile de calcul al derivatelor încât să uite în cele din urmă semnificația acestora; pe de altă parte, profesorii ar putea aborda mai multe subiecte de curs în mai puțin timp.