13 februarie 2019

Sorin Onofre, Cătălin Costea 

  Anul 2019 a debutat cu o periodă oarecum surprinzătoare a activităților militare desfășurate de SUA în cadrul NATO. Mai puțin accesibile mediului de informare în masă neavizat, acțiunile americane au reprezentat o adevărată “ofensivă” a mijloacelor de cercetare și supraveghere aeriană, pe trei direcții diferite de acțiune, dar care au vizat aceeași țintă: capabilitățile militare rusești.  

 

Cele trei zone “fierbinți”, care au făcut obiectul campaniei de cercetare aeriană, sunt zonele maritime din estul Mării Mediterane, nord-estul Mării Negre (cu zona Donbas/Ucraina) și estul Mării Baltice. Pentru a înțelege amploarea acțiunilor, precizăm că numai în zona Ucraina-Marea Neagră, care nu este pe primul loc în ordinea priorităților de monitorizare ale SUA și NATO, în primele 40 de zile ale anului 2019 au fost efectuate 29 de zboruri de cercetare, cu o intensitate care a ajuns până la 4 mijloace aeriene diferite prezente în zonă într-o singură zi, în condițiile în care media acestor misiuni în anul 2018 se situează sub 10 zboruri pe lună.

 

Referindu-ne strict la zona Marea Neagră – Ucraina, cele 29 de misiuni au fost executate cu 2 tipuri de UAV-uri (RQ-4A Global Hawk, RQ-4B Global Hawk - block 30) și 4 tipuri de aeronave de cercetare cu piloți si echipe de lucru la bord (P-8A Poseidon, RC-135V Rivet Joint, RC-135U Combat Sent și EP-3E Orion). Fără a intra prea mult în detaliile tehnice specifice fiecărui tip de averonavă, se poate spune că toate aceste mijloace aeriene, cu sau fără pilot, sunt specializate în activități de recunoaștere, supraveghere și cercetare electronică, electrono-optică, în infraroșu sau acustică.

 

Scopul zborurilor

 

La modul general, scopul militar este reprezentat de culegerea și exploatarea tuturor informațiilor posibile (de natură electromagnetică, optică sau acustică) despre forțele ruse prezente în aceste zone.

 

Exploatarea acestor informații constă, într-o primă fază, în descoperirea tuturor mijloacelor de comunicații și a radarelor prezente în zonă, identificarea și localizarea acestora, cunoașterea modurilor de lucru și a structurilor deservite șamd. Altfel spus, conform doctrinelor publice de informații și război electronic ale SUA, se urmărește stabilirea configurației sistemului de luptă local rusesc pe baza amprentelor electromagnetice ale elementelor acestuia (EOB - Electronic Order of Battle) și, în sens mai larg, se acționează pentru pregătirea informativă a câmpului de luptă (IPB – Intelligence Preparation of the Battlefield).

 

Scopul strategic final îl reprezintă stabilirea intențiilor Rusiei și a cursului probabil al acțiunilor forțelor ruse, pentru că strategii politico-militari ruși au surprins întotdeauna prin alegerea momentelor și modalităților de acțiune.

 

De ce acum?

 

Deși se consideră că intră în zona spionajului militar, ativitățile de cercetare electronică, recunoaștere și supraveghere aeriană, ca și cele navale sau terestre, sunt desfășurate de toate statele care dețin astfel de mijloace, începând din timp de pace, și au de regulă un caracter continuu și mutual acceptat.

 

Însă, problemele serioase apar atunci când acțiunile de acest gen se intensifică, așa cum este în cazul de față, pentru că acest lucru poate indica cel puțin una dintre următoarele situații:

  • SUA (NATO) suspectează sau au indicii că în zonele vizate au apărut noi sisteme de luptă rusești, ale căror caracteristici tehnico-tactice trebuie descoperite pentru a putea fi contracarate în caz de necesitate;

  • SUA (NATO) suspectează sau au indicii că în zonele vizate sunt modificări semnificative în organizarea de luptă a unităților militare rusești (comasări de trupe și tehnică, înființarea de noi unități șamd);

  • SUA (NATO) se pregătesc pentru trecerea la o nouă etapă a acțiunii militare.

În acest ultim caz, trebuie avut în vedere că între SUA (NATO) și Rusia aproape că s-a consumat etapa pregătitoare a acțiunii militare - caracterizată de demersurile politice, diplomatice, economice și de pregătirile în vederea constituirii forţei - iar următoarul pas nu poate fi decât cel a violenței armate aplicate probabil selectiv într-una din cele trei zone.  

 

Care sunt semnificațile campaniei de zboruri 

 

Principalul sens care poate fi acordat acestui nivel ridicat al misiunilor aeriene este că SUA (NATO) au început să acorde o mai mare importanță aspectelor legate de înzestrarea trupelor ruse cu tehnică de luptă de nouă generație, precum și celor care privesc inființarea unor noi structuri militare sau modificările organizatorice și funcționale din cadrul Forțelor Armate ruse.

 

Cel mai probabil, după această campanie de culegere de informații urmează o perioadă de reducere vizibilă a numărului misiunilor, timp necesar pentru analizarea datelor obținute și pentru producerea unor concluzii care vor determina modul în care SUA (NATO) vor acționa în continuare față de Rusia. Dacă va urma o nouă campanie similară de culegere de informații, va fi un semn clar că lucrurile se îndreaptă spre o escaladare a situației în cel puțin una dintre cele trei regiuni amintite.

 

Efortul militar și financiar demonstat reprezintă, de asemenea, și un mesaj indirect prin care se trasmite atât Federației Ruse, cât și unor state precum China sau Iran, că SUA au depășit momentul James Mattis și rămân implicate cu seriozitate în garantarea securității globale, alături de națiunile aliate și din interiorul NATO.

 

În același timp, zborurile intense și de lungă durată ale mijloacelor de cercetare și supraveghere aeriană, însoțite de exerciții de realimentare în aer reprezintă o acțiune de afișare a forței, coordonată de SUA (NATO) în contextul în care Rusia și China devin tot mai agresive cu state vecine care își susțin integritatea teritorială, dar și pe fondul stingerii Tratatului INF, care, foarte probabil, va atrage Rusia într-o nouă cursă a înarmării.

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Campania aeriană de cercetare a SUA reflectă îngrijorarea față de stadiul Forțelor Armate ruse

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE