28 decembrie 2019

Sursa: topcor.ru, remnmilitarblog.com

 Cu puțin timp înainte de sfârșitul anului, a avut loc un incident extrem de neplăcut pentru Complexul Militar Industrial din Federația Rusă. Un avion de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 s-a părbușit, chiar înainte de transferul aeronavei la trupe. Care vor fi consecințele pentru Federația Rusă, în urma acestei lovituri de imagine?

 

Avionul de vânătoare Su-57 este “marea speranță” a Federației Ruse, dezvoltat pentru a concura cu mult mediatizatul F-35 al Statelor Unite. Aeronava are o manevrabilitate mare și o expunere redusă pentru radare. În cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, noul avion ar urma să înlocuiască avionul de vânătoare de tip Su-27. Ministerul rus al Apărării a contractat 76 de avioane Su-57, cu care vor fi formate trei regimente de aviație. Livrările urmau să înceapă până la sfârșitul anului 2019.

 

În afară de aceasta, președintele Turciei, Recep Tajip Erdogan, a manifestat interes pentru achiziționarea de avioane Su-57. Ankara este interesată de dezvoltarea unui avion de vânătoare propriu de generația a cincea și este gata să participle la programe de dezvoltare a unor avioane similare. Anterior, Federația Rusă a răspuns la inițiativa lui Erdogan cu o propunere de a ajuta la proiectarea avionului turcesc cu tehnologie.

 

În mod aparent, acum, toate aceste planuri vor fi ajustate. Conform agenției de presă TASS, în timpul unui zbor de testare, avionul Su-57 a intrat brusc într-o spirală abruptă. Avionul a intrat într-un declin rapid, iar apoi a urmat căderea. Pilotul a încercat, până în ultimul moment să salveze avionul, dar a fost nevoit să se catapulteze. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu pierderea de vieți omenești.

 

Problema prăbușirii unui avion de vânătoare, care era pe punctul de a intra în serviciu, este una serioasă. Vor trebui efectuate expertize, înlăturate deficiențele și eventualele defecte și reluate toate testele. Termenele de livrare a avioanelor Su-57 vor fi amânate, iar întreprinderea producătoare va suferi pierderi mari.

 

În ceea ce privește imaginea, incidentul este foarte neplăcut. Cu toate acestea, problema în sine nu înseamnă deloc prăbușirea proiectului ca atare. Su-57 este o aeronavă avansată, din punct de vedere tehnologic. După cum se știe, cu cât este mai complexă tehnica, cu atât apar probleme mai multe. O mulțime de probleme au fost semnalate și la concurentul său american F-35.

 

Într-un fel sau altul, „bolile copilăriei” apar mereu, deficiențele trebuie identificate și eliminate pe parcurs. De regulă, cu cât seria este mai mare, cu atât mai curând apar problemele. Su-57 este lansat, deocamdată, într-un lot foarte mic. Poate că nu este atât de rău că problema a fost identificată chiar acum, într-o etapă timpurie a ciclului de producție, și nu după livrarea la trupe.

 

Cu alte cuvinte, pentru avionul de vânătoare Su-57 acest incident este unul foarte neplăcut, dar nu este fatal.

 

 

 

 

 

Ce înseamnă prăbușirea avionului Su-57 pentru Federația Rusă?

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE