25 iunie 2019

Surse: mil.in.ua, unian.info

  Potrivit informațiilor publicate în mass-media din Ucraina, pentru prima dată în istoria sa NATO a aprobat ca o unitate de forțe speciale dintr-o țară parteneră să participe la misiuni în cadrul Forței de Răspuns a NATO (NRF).

 

Acest drept va fi acordat Centrului 140 Forțe Speciale [- Hmelnițki] din cadrul Forțelor pentu Operații Speciale ale Forțelor Armate din Ucraina, care a trecut testele de certificare desfășurate în Lituania. 

 

Ministerul Apărării din Ucraina nu a confirmat încă informația, însă a recunoscut că demersurile pentru o astfel de participare sunt în desfășurare.

 

Comentariu BSMAP: Statele partenere NATO pot contribui la NRF odată ce participarea lor a fost aprobată de Consiliul Nord Atlantic, iar forțele și mijloacele desemnate îndeplinesc standardele NATO. Acestea întăresc particparea aliaților NATO la NRF, dar nu o pot înlocui. În prezent sunt patru state partenere care contribuie la NRF: Suedia, Finlanda, Ucraina și Georgia, însă niciuna dintre acestea nu a participat cu Forțe pentru Operații Speciale.

NRF este alcătuită dintr-o forță multinațională comună, care conține toate categoriile de forțe armate și este capabilă să reacționeze într-un timp foarte scurt (5 la 30 de zile) la întreaga gamă de provocări de securitate de la gestionarea crizelor la apărarea colectivă.

În 2014, NATO a decis să dezvolte NRF prin crearea a trei subcategorii de forțe:

- Forța comună de mare operativitate (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), care reprezintă forța "vârf de lance", desfășurată cel mai rapid;

- Grupul inițial al forțelor de întărire (Initial Follow On Forces Group - IFFG), care include unități cu un timp de reacție puțin mai mare, destinate pentru întărirea VJTF;

- Grupul forțelor de întărire (Follow On Forces Group - FFG), care cuprinde unități fără timp de reacție prestabilit.
Unitățile din compunerea NRF se schimbă (rotesc) la fiecare 12 luni.

 

 


 

 

(loc. Hmelnițki)

 

 

Centrul 140 Forțe Speciale din Ucraina va face parte în mod excepțional din NRF

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE