Chitare de jucarie
Cânt la chitară clasică de la vârsta de 12 ani, iar fiul meu începe și el acum, la 10 ani. Și, bineînțeles, amândoi cântăm la cea mai bună chitară clasică. Doar că alegerea uneia poate fi o artă la fel de complexă ca și interpretarea celor piese mai rafinate și chiar mai romantice. Atât de mult, încât poți avea mai mult decât câteva dezamăgiri pe parcurs.
Știu acest lucru pentru că am făcut câteva alegeri proaste, cum ar fi prima chitară cu prea mult polish, care a estompat sunetul natural, o alta cu o acțiune prea mare și una cu topuri laminate cu un volum prea mic.
Cele mai bune chitare clasice
Care este cea mai bună chitară clasică?
Aceasta este o întrebare la care este dificil de răspuns, deoarece există chitare pentru toate gusturile și pentru toți chitariștii. Există cu 8 corzi, 10 și chiar cu 12 corzi sau mai multe, pot fi și mai puțin costisitoare și cu materiale perfecte pentru elevii de nivel mediu sau elementar, dar care sunt insuficiente pentru un băiat care se va specializa în chitară clasică la un conservator.
Puteți găsi și una sau două amplificate , ideale pentru a cânta în biserică sau în localuri, altele care vin în pachete complete cu geantă de transport, tuner și chiar capă și, bineînțeles, în gamă 3/4 pentru cei mici.
În următoarea listă comparativă le vom vedea pe cele mai bune de pe piața .
Iată cele mai bune chitare clasice:
1. Chitară clasică Ortega M58CS
Performanță ridicată
O chitară de invidiat pentru că folosește două tipuri de lemn care îi vor lăsa cu gura căscată oricărui chitarist: un vârf de molid canadian cu o strălucire intensă și volum ridicat, precum și arcuri și spate din lemn de trandafir, pentru stabilitate și putere. Gâtul este de dimensiuni medii, de 50 mm, ceea ce este destul de confortabil pentru a cânta. În același timp, vine cu o geantă de transport și corzi de înaltă tensiune.
2. Chitară clasică A 20 de Admira
Pentru a evidenția
Pentru cei care preferă sunetul mai întunecat și mai rotund al vârfurilor de cedru, această chitară excelentă este una dintre cele mai recomandate . Are capacul din cedru masiv și părțile laterale și spatele din lemn de trandafir indian. Gâtul este fabricat din lemn de abanos, care este foarte confortabil pentru degete și ușor de cântat, iar gâtul este de tip toc. De înaltă calitate, indiferent de standarde.
3. APC Instruments 10 KOA S CW chitară clasică
Specificații excelente
Acest model se remarcă prin forma sa cutaway, care este destul de populară în rândul chitarelor acustice și electroacustice și va atrage orice fan al muzicii populare. Este, de asemenea, foarte potrivită pentru chitariștii intermediari , deoarece nu are 20 de fise , ci 19, așa cum este tradițional. Părțile laterale și spatele sunt realizate din nuc și are un finisaj lucios datorită unui strat subțire de lac.
4. Alhambra Classical Guitar 1 C
Arată și sună foarte bine
Acest model este excelent pentru începători, nu trebuie decât să luați tablatura sau partiturile și să începeți să cântați pentru a vă bucura de sunetul frumos al clapelor din cedru masiv, al clapelor și al spatelui din sapelli și al clapelor din lemn de trandafir care îi conferă o culoare ușor mai deschisă decât cea a lemnului de abanos și care este atât de plăcută la vedere. Această chitară studio vă va însoți în procesul de învățare.
5. Chitară clasică Caballero 8 Manuel Rodríguez
Începutul cu dreptul
Chitarele Manuel Rodríguez sunt speciale datorită tradiției spaniole și calității materialelor. În acest caz, modelul Caballero 8 are o claviatură de cedru, spate și arcuri din mahon și o claviatură din lemn de trandafir indian care arată frumos și se simte și mai bine. Are o lungime totală de 650 mm și este o alegere sigură pentru oricine este începător în această artă.
Chitara clasică
Deși poate nu pare așa, mulți oameni încep să cânte la chitară cu chitara clasică. Și de ce nu? Este un instrument care poate fi obținut la prețuri foarte accesibile și este, de asemenea, foarte ușor de folosit de începători , deoarece folosește corzi de nailon, care sunt mult mai moi decât cele de oțel care vin la chitarele electrice și la chitarele acustice . Problema este că multe dintre aceste chitare clasice care sunt disponibile la prețuri mici sunt de o calitate foarte slabă. Construcția acestor instrumente este o artă atât de rafinată și tradițională încât nu orice model vă va da rezultate bune.
Recomandarea mea va fi întotdeauna să mergeți la o marcă bună care face chitare de înaltă calitate la un preț bun și cu siguranță vă veți îndrăgosti de acest instrument frumos. Desigur, dacă intenționați deja să cântați la un nivel profesionist , vă recomand să luați în considerare un lutier , făcut manual.
Caracteristici de proiectare
O întrebare pe care mulți oameni și-o pun este ce face ca o chitară clasică să sune mai tare decât alta, având în vedere că nu folosesc microfoane sau amplificatoare. Ei bine, aici trebuie să ne întoarcem în Spania secolului al XIX-lea, unde lutierul Antonio de Torres a venit cu un design care i-a adus recunoașterea mondială până în prezent.
Torres a conceput o chitară a cărei gaură de rezonanță era mai largă, cu un vârf mai subțire și un design intern ingenios. Gaura de sunet a fost astfel concepută încât să ofere o ieșire pentru o cantitate mai mare de sunet, vârful mai subțire putea vibra mai mult și produce mai mult sunet și armonici care îmbogățeau fiecare notă, în timp ce podul era situat chiar la mijloc, între gaura de sunet și capătul vârfului.
Dar, în afară de asta, secretul era în spatele vârfului. Acolo, Torres a plasat bare sau tije subțiri de lemn într-un design geometric de triunghiuri simetrice care a maximizat ieșirea și calitatea sunetului. Astăzi este posibil să se găsească multe tipuri de varetajes, dar acesta rămâne unul dintre cele mai populare.
Timbru, tehnică și senzație
Chitara clasică are un timbru moale și cald, care provine de la corzile de nailon, care sunt mai moi decât cele de oțel de pe chitarele electroacustice și alte chitare. Dar are, de asemenea, un răspuns dinamic excelent care vă permite să cântați de la cel mai ușor pianissimo la cel mai puternic fortissimo.
Unul dintre motivele pentru care oamenii încep adesea să cânte la acest tip de chitară este faptul că este moale. Acest lucru îl face ideal pentru copiii care sunt la început sau pur și simplu învață. De asemenea, au mai mult spațiu între fiecare coardă, ceea ce le permite să folosească tehnica lor caracteristică: cântatul cu unghiile și cu chitara sprijinită pe un picior și la un unghi de 45º, fără curele. Această tehnică îi permite să fie un instrument extrem de bogat și versatil din punct de vedere muzical, deoarece vă permite să cântați melodii și acompaniamente în același timp, cu diferite dinamici și multe altele.
De fapt, tonul poate varia și în funcție de zona în care se cântă cu mâna dreaptă. Dacă se cântă lângă gură, va avea o culoare mai rotundă, iar dacă se cântă lângă podul , va suna mai strălucitor.
Părți și terminologie
Deoarece chitara clasică este atât de bogată și versatilă, merită să înțelegeți termenii importanți înainte de a cumpăra una. În acest fel, puteți face o achiziție mai bine informată.
Blaturi din placaj
Acesta este tipul de blat de cea mai joasă calitate și se găsește la cele mai ieftine chitare și la cele studio din partea inferioară a gamei. Acestea sunt alcătuite din 3 straturi subțiri de lemn, primul fiind de calitate relativ bună , iar celelalte două de calitate inferioară.
Topuri solide
Topul solid este folosit la cele mai bune chitare pentru studenți, chitare de concert și chiar chitare flamenco . Acestea sunt realizate dintr-un singur strat de cedru sau pin construit cu ajutorul a două laturi exact egale, care sunt îmbinate la mijloc, cu îmbinarea care trece prin mijlocul chitarei. Acestea sunt mai flexibile, răspund mai bine la vibrațiile corzilor și, prin urmare, au o rezonanță și un volum mai bune.
Ca o curiozitate, la chitarele flamenco veți găsi vârfuri cu pickguard. Aceasta este o foaie de plastic care se pune deasupra clapetei și se folosește pentru a lovi cu unghiile în timp ce se cântă pentru a da efectul de bătaie în muzica flamenco . Este o tehnică destul de complexă, dar nu de neîmblânzit. Priviți-l doar pe virtuozul Paco de Lucia.
Părțile laterale și spatele
Părțile laterale ale chitarei sunt laturile chitarei, unde sunt curbate, în timp ce spatele este partea din spate. Acestea pot fi laminate sau solide și nu au un efect semnificativ asupra sunetului. Chiar și cele mai bune chitare clasice pentru adulți au părțile laterale și posterioare laminate.
Lungimea coardei
Aceasta este lungimea dintre cele două capse și este bucata de coardă care vibrează în timpul cântatului. Aceasta este de obicei de 650 mm, deși se fabrică și chitare pentru copii și pentru jucătorii cu mâini mici, care pot avea o lungime de aproximativ 640 mm.
Capos sau capos
Acestea sunt părțile chitarei în care se sprijină corzile chitarei. Unul este situat la podul , iar celălalt chiar înainte de claviatură sau de claviatură . Cele mai bune chitare au șeile din os, în timp ce chitarele din gama inferioară au șeile din plastic.
Tastatura
Tastatura , gâtul sau spatele este partea chitarei în care sunt amplasate fisele și pe care acționează mâna stângă, sau mâna dreaptă în cazul chitarelor pentru stângaci. Acestea sunt disponibile în diferite tipuri de lemn , dar cele mai bune sunt fabricate din abanos.
Clapele de acordaj
Acestea pot fi sisteme foarte simple, care își pierd ușor acordajul , sau clape de acordaj foarte netede și de înaltă calitate, care sunt mult mai precise și mai ușor de acordat. Cel mai important este precizia și durabilitatea acestora.
Ce fel de muzică vrei să cânți?
Cumpărarea unei chitare clasice bune nu este doar o chestiune de lemn și de clape de acordaj. De asemenea, este necesar să se cunoască gusturile persoanei care îl va juca, altfel se poate transforma dintr-o experiență relaxantă și plină de surprize, într-o suferință continuă. Dacă doriți să cântați muzică populară de chitară, ca hobby sau doar lucrări ușoare , atunci nu trebuie să găsiți cea mai bună calitate, ci una care să fie confortabilă și atractivă.
Pe de altă parte, dacă intenționați să studiați muzica și să deveniți un chitarist profesionist , cel mai bine este să optați pentru un model complet, cu o construcție fină și materiale de calitate superioară.
Înainte de a alege o chitară clasică
Iată alte câteva recomandări și sfaturi pentru a găsi cea mai bună chitară clasică pentru tine:
Nu te ghida după aparențe
Există chitare care arată foarte strălucitor și strălucitor și care te-ar putea păcăli să crezi că sunt cele mai bune. Chestia este că acestea sunt pur și simplu straturi groase de luciu și lac folosite pentru a acoperi detaliile și imperfecțiunile din construcție. Deoarece sunt atât de groase, acoperă sunetul și diminuează calitatea instrumentului.
Despre acțiune
Acțiunea se referă la distanța dintre gât și corzi, ceea ce poate facilita sau îngreuna munca mâinii stângi. Acțiunea înaltă face ca jocul să fie mai dificil și necesită mai mult efort, în timp ce acțiunea joasă este mai confortabilă și mai puțin obositoare. Este important să fie amplasat într-un loc potrivit și confortabil pentru mâinile dumneavoastră. Un gât îngust poate contribui, de asemenea, la confort.
Lucru manual
Finețea unei chitare se poate observa în multe detalii. Finisajul lemnului, îmbinările dintre laturi și vârf, așa-numitele fileuri, curățenia chenarelor și chiar părțile interne.
Atenție la temperatură și umiditate
Nu uitați niciodată că este vorba despre un instrument din lemn, deci umiditatea și temperatura joacă un rol esențial în durabilitatea, calitatea și sunetul acestuia. De asemenea, merită să folosiți o husă cu higrometru și un umidificator bun pentru chitară, dacă este necesar. Nu uitați că, în timp, lemnul unei chitare bine îngrijite se va vindeca și își va îmbunătăți calitățile.