Chitare electrice
Chitarele electrice sunt unul dintre cele mai râvnite și adorate instrumente de către iubitorii de muzică și, în general, de către toți oamenii. Nu este un secret că versatilitatea sa a ajutat-o să facă parte din cele mai bune stiluri muzicale din istorie. Dacă vrei să excelezi cu acest instrument nobil și nu ai nicio idee de unde să începi, atunci ar trebui să știi care este cea mai bună chitară electrică pentru a cânta muzică bună.
Să cânți cel mai bun Rock n Roll, așa cum au făcut Chuck Berry sau Elvis Presley, va fi întotdeauna o sursă de inspirație pentru mulți. Dar o chitară nu este potrivită doar pentru acest gen; blues, jazz, metal, punk și altele au acest instrument ca protagonist al melodiilor lor incredibile.
Multe modele inundă piața în zilele noastre și este normal să te simți puțin copleșit de atâtea opțiuni diferite și incredibile. Există stângaci, cu corpuri solide și există chiar și unele care încorporează tehnologia bluetooth, astfel încât să vă puteți conecta direct la computer fără a avea nevoie de cabluri.
Pe scurt, acest articol va fi un ghid care vă va ajuta să cumpărați chitara perfectă, care se va potrivi stilului dumneavoastră și cu care veți putea crea și cânta muzica visurilor dumneavoastră.
Următoarea listă este o comparație a diferitelor mărci și modele de chitare electrice. Gama de prețuri este foarte variată, modelele sunt foarte diferite unele de altele, dar toate au primit recenzii excelente din partea cumpărătorilor.
Cele mai bune chitare electrice
Iată cele mai bune chitare electrice:
1. Gibson USA 2017 Gibson USA 2017 Les Paul Studio Gold Series
Cu corp de mahon
Extraordinarul brand Gibson, ne aduce noul model al noului și emblematicului său Les Paul. Este frumos stilizat, modern, simplu și mai ușor ca niciodată.
Oferă un confort de joc deosebit, iar susținerea sa este practic infinită. Cu un gât SlimTaper pentru viteză, combină humbuckerele 490R și 498T, astfel încât să puteți obține acele tonuri frumoase, autentice, cu atingeri moderne și agresive pe care numai Gibson vi le poate oferi.
Capac din arțar de calitate A cu corp din mahon, claviatură din lemn de trandafir, 22 de fise lustruite în formă trapezoidală , 2 controale de volum, 2 controale de ton, feronerie aurie și clape de rinichi Grover.
Comenzile integrale cu bobine divizate oferă o versatilitate sonică incredibilă. Are un preț redus, măsoară 106,7 x 12,7 x 38,1 cm, cântărește 3,6 kg, include husă rigidă, curea, cârpă de curățare și puteți cumpăra în plus suportul de perete pentru chitară .
2. Fender American Special Stratocaster
Cu garanție limitată pe viață
Legendara Fender Stratocaster Fender Stratocaster este un clasic cu care au fost compuse unele dintre cele mai importante cântece din istoria muzicii. Acest model incredibil are un gât în formă de C și este fabricat din lemn de arin.
Are o claviatură din arțar, 22 de fise, iar tonurile sale sunt foarte luminoase și groase. Datorită Fender's Grease, puteți reda tonuri high-end fără a crea un accent suplimentar pe tonurile de bas, iar cu tremolo-ul său sincronizat, vă puteți exprima cu diferitele variații de tonuri.
Această chitară frumoasă vine la un preț accesibil , măsoară 43 x 17 x 6,5 inci, cântărește 15,2 kilograme și include o carcasă de lux Fender Deluxe și o garanție limitată pe viață
3. Yamaha EG 112 GP II BL
Kit chitară electrică și amplificator
Cu acest kit incredibil de chitară și amplificator, puteți începe cu stil în lumea muzicii. Acesta include 2 pickup-uri single-coil, 1 humbucker, control al volumului în 5 poziții și o carcasă pentru un transport ușor. În plus, puteți, de asemenea, schimba șirurile fără probleme.
Este disponibil în culoarea neagră, vine cu un tuner de chitară electrică YT-100 , o curea, un înfășurător, un târnăcop, un amplificator GA-15 cu canal de saturație și mufă pentru căști.
Cele teste la care l-au supus utilizatorii reflectă faptul că este un produs de bună calitate, este mai puțin scump decât concurența, are dimensiunile de 106 x 39 x 35 cm și greutatea de 11 kg.
4. Ibanez IJRG200-BL chitară electrică
Raport calitate/preț excelent
Această frumoasă chitară albastră este însoțită de un amplificator, ceea ce o face deosebit de utilă pentru cei care sunt la început de drum cu acest instrument. Cele recenzii de la cumpărători indică faptul că raportul calitate/preț este imbatabil și că sunetul este impecabil.
Este fabricat cu materiale de bună calitate, include tot ce ai nevoie pentru a începe să cânți, iar amplificatorul său este de bază, dar suficient pentru a începe cu succes.
Este fabricată din lemn de brad , dimensiunile sale sunt 102,2 x 45 x 18,6 cm, greutatea sa este de 4,5 kg, fisele sunt din lemn de palisandru, configurația clapetei este humbucker, iar sistemul de punte este tremolo.
5. Epiphone Les Paul-100
Excelentă pentru începători
Chitară excelentă pentru începători, cu un design și o culoare frumoasă. Corpul său este rafinat, realizat din lemn de mahon și vârf de arțar cu o scară de 24,75 inch, este dotat cu pickup-uri humbucker 700T, claviatură din lemn de trandafir și sistem de punte Tune-O-Matic.
Emite un sunet incredibil, finisajul său este magnific, bețele sunt din lemn de trandafir, dimensiunile sale sunt 114,3 x 43 x 17,8 cm, are un preț scăzut și greutatea sa este de 4,5 kg.
Potrivit cumpărătorilor, această chitară este o modalitate extraordinară de a începe în muzică.
Cum funcționează o chitară electrică?
În timp ce stilurile și modelele pot varia, chitarele electrice
funcționează după aceleași principii generale. Captatoarele , sau capsulele montate în corpul chitarei, funcționează ca un câmp magnetic; atunci când o coardă metalică este ciupită, aceasta vibrează și generează un curent.
Acel curent este transmis de către captatorul printr-un circuit de la preamplificator la cablul de chitară și, la rândul său, la amplificatorul ; amplificatorul amplifică semnalul și îl modifică cu diferite controale de ton și efect, în funcție de designul și capacitățile amplificatorului.
Semnalul este apoi trimis la un difuzor care îl transformă în unde sonore. Tipul de pickup-uri, controalele de ton, corzile, tehnicile de cântat și alți factori încorporați în designul chitarei influențează semnalul care este trimis către amplificatorul . Pe scurt, fiecare componentă a chitarei afectează sunetul chitarei.
Stiluri de corpuri
Când vorbim despre corpurile de chitară, există 3 categorii principale: solide, hollow și semi- hollow. Acestea au distincții clar definite, iar unele sunt mai potrivite atunci când vine vorba de genuri muzicale specifice. Să le examinăm mai în detaliu.
Solid body
Acesta este, în general, cel mai comun tip de corp și include unele dintre cele mai emblematice modele realizate vreodată, cum ar fi Gibson Les Paul și Fender Stratocaster.
Chitarele cu corp masiv sunt capabile să redau cea mai largă gamă de tonuri. Construcția lor permite, de asemenea, reducerea feedback-ului și creșterea sustenabilității în comparație cu alte tipuri de chitare. Acest stil este foarte potrivit pentru muzica rock și alternativă.
Corpul gol
Acest tip este designul original al chitarei electrice. Este complet goală în interior, ca o chitară acustică din lemn. Chitarele Hollow Body, cum ar fi Gibson ES-150, și-au văzut cele mai bune zile în rândurile celor mai emblematice trupe de jazz și chitariști precum Eddie Durham și Charlie Christian, dar au fost adoptate mai târziu și de Rock and Roll.
Dacă sunteți în căutarea unor tonuri calde și moi, acest tip este cel mai bun alegere. Asta nu înseamnă că nu poți să-i dai o distorsiune dulce și obraznică. Un aranjament realizat cu o chitară hollowbody adecvată poate scoate în evidență blues-ul sau rock-ul clasic, dar acestea sunt mai predispuse la feedback decât solidbodies.
Semi hollow body
Acest tip este un fel de mijloc între chitarele cu corp solid și cele cu corp gol. După cum sugerează și numele, sunt goale, dar au un bloc de lemn masiv care trece prin centrul corpului lor.
În acest fel se obține o susținere sporită și o reacție redusă a chitarei cu corp solid, păstrând în același timp tonurile netede ale corpurilor goale.
Din acest motiv, chitarele din acest stil au devenit extrem de populare printre cântăreții de blues și rock n roll, cum ar fi Chuck Berry și Freddie King.
Dualitatea lor dulce și melodioasă, precum și unele sunete impresionante și zgomotoase, le fac să fie niște chitare excelente pentru începători, de uz general, cu sunet clasic.
Formele corpului
Este bine cunoscut faptul că chitarele cu corp masiv oferă o platformă fantastică pentru constructori sau lutierii, permițându-le să modeleze lemnul în orice formă, la propriu.
În mod natural, probabil că veți dori să optați pentru o chitară single-cut, cum ar fi Les Paul sau Telecaster. Dar poate că, în schimb, vrei să alegi o formă cu cutia dublă, cum ar fi Stratocaster, Yamaha Pacifica sau RG Ibanez.
Cu toate acestea, dacă sunteți un începător foarte extrovertit , ați putea dori să testați puterea unor stiluri mult mai proaspete care atrag atenția, cum ar fi cele care sunt realizate în formă de V sau Z. În acest caz, un Dean va fi o alegere excelentă, mai ales dacă vă plac stilurile de vopsea strălucitoare.
Corpul din lemn
Deși este un aspect minor atunci când vă alegeți prima chitară, tonul și susținerea pe care le produce aceasta vor depinde foarte mult de calitatea materialului din care este fabricată.
Lemnul cel mai des folosit de lutierii care le confecționează este lemnul de bas, plop, arin și trandafir, în timp ce cele mai scumpe pot fi realizate din pin, mahon și frasin de mlaștină.
Aceasta este doar o regulă aproximativă, deoarece toate au calități tonale diferite, de exemplu, mahonicul oferă de obicei un sunet mai cald, frasinul de mlaștină unul mult mai luminos, în timp ce lemnul de bas și arinul sunt bine echilibrate.
Gât
În ceea ce privește gâtul, majoritatea chitarelor vor avea un gât din arțar sau mahon, cu un gât din lemn de trandafir, arțar sau abanos. Din nou, nu există unul mai bun decât celălalt. Un gât din lemn nu ar trebui să vă influențeze niciodată decizia, dar trebuie să vă asigurați că alegeți ceva care să fie moale și confortabil la cântat.
Există o varietate de forme și totul va depinde de preferințele dumneavoastră personale, de exemplu, un gât modern în formă de C cu un gât mai lat este întotdeauna o alegere sigură, deoarece majoritatea jucătorilor se vor simți mai confortabil folosindu-l, în timp ce o formă subțire în U este ideală pentru a cânta la metal.
Pickup-uri
La chitare veți găsi două tipuri principale de pickup-uri, pe de o parte există pickup-uri single coil care sunt alegerea cea mai clasică, acestea oferă un sunet luminos și sunt ideale pentru chitariștii solo.
Pe de altă parte, există pickup-uri humbucker care reduc sunetul de fond. Acestea produc rezonanțe mai pline care se găsesc de obicei în lumea rock și metal. Acestea sunt ideale pentru chitarele ritmice.
Pe o chitară, cel mai probabil veți găsi 2 sau 3 pickup-uri, deși există modele care oferă doar un singur pickup. Cele care vin cu 2 sunt echipate cu un comutator selector care face trecerea de la una la alta mult mai rapidă.
Frete
Fretele sunt barele metalice subțiri care se întind de-a lungul gâtului și acționează ca separatoare de note, permițându-vă să cântați note individuale și acorduri .
Cele mai multe chitare vor avea 22 de fise, deși chitariștii cu înclinații mai rock și metal vor prefera 24 de fise, deoarece le permite să atingă note mult mai înalte.
Dacă ai de gând să înveți să cânți, atunci nu ar trebui să te deranjeze dacă are 21, 22 sau 24 de fise. Pe măsură ce evoluezi ca jucător, vei găsi cea care ți se potrivește cel mai bine.
Puntea
Puntea este situată în partea de jos a chitarei, chiar acolo unde se întâlnesc corzile și există mai multe tipuri de punți, dar pentru a simplifica totul, vom vorbi despre cele principale: puntea fixă și puntea tremolo.
Ambele au avantaje și dezavantaje, un pod tremolo vă va permite să experimentați cu orice, de la efecte de vibrato la efecte de plonjon și poate suna uimitor atunci când cântați solo-uri cu note înalte.
O punte fixă este excelentă pentru susținere și stabilitate, chiar și fără vibrato. Din nou, totul depinde de preferințele dumneavoastră personale.
Ce ar trebui să caut la o chitară electrică?
Aceasta este o întrebare la care este dificil de răspuns. Indiferent de genul de muzică pe care îl cânți, vei dori întotdeauna o chitară care să se potrivească cu tipul tău de muzică. Muzicienii de metal nu ar folosi niciodată un model vintage , cum ar fi Epiphone Archtop, iar cei care cântă blues probabil că nu vor cânta la o Ibanez cu corp solid și pickup-uri Di Marzio.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să decideți ce doriți să facă chitara electrică. Dacă vrei să arăți ca Eddie Van Halen, atunci va trebui să găsești un model care să te ajute să arăți ca el.
Ca regulă generală, pickup-urile single coil, cum ar fi cele de pe o Fender Stratocaster, sunt folosite pentru genuri mai ușoare, în timp ce humbuckers, cum ar fi cele de pe un Les Paul, sunt folosite pentru genuri mai grele.
Este, de asemenea, o idee bună să mergeți la un magazin și să o încercați pe cea care se potrivește cel mai bine corpului dumneavoastră. O persoană cu mâini mari va alege probabil o chitară cu un gât mai lat, important este să faceți o comparație și să petreceți timp încercând să aflați ce vă place cu adevărat și ce se potrivește stilului dumneavoastră.
Cât veți cheltui?
Prețul instrumentului dvs. ar trebui să reflecte ceea ce veți face și cât timp veți petrece cu el. Dacă doriți o chitară cu care să puteți veni și pleca în studio, instrumentul dumneavoastră va fi o investiție, iar costul va reflecta acest lucru. Dar dacă vrei doar să te joci ca hobby, nu trebuie să spargi banca pentru a obține unul cât de cât decent.
O chitară bună se încadrează în intervalul de preț de 400-600 de euro, desigur, puteți cheltui mai mult, dar nu este necesar. Dacă vă doriți o calitate mai bună, va trebui să plătiți între 700 și 1200 de euro aproximativ.
Dacă vei cânta acasă doar de plăcere, îți recomand să încerci să găsești o chitară care să-ți placă și care să se situeze cel puțin între 150 și 200 de euro.
Acest interval de preț este un preț bun pentru chitarele de buget, deoarece, în general, sunt făcute cu suficientă grijă încât pot fi ajustate și sună foarte bine fără să fie nevoie să cheltuiești prea mult.
Ce sunet căutați?
Pickup-urile și stilurile de corp sunt doar o mică parte din caracteristicile chitarelor. Oricât de copleșitor ar părea, indiferent dacă sunteți doar un începător sau un pasionat, nu trebuie să vă faceți griji pentru fiecare detaliu.
În schimb, țineți cont de cele pe care le-am menționat și, pe baza acestora, analizați ce fel de muzică doriți să cântați. Dacă vă place blues-ul sau rock-ul clasic, aveți nevoie de un sunet puternic și plin. Probabil că veți avea nevoie de o chitară cu corp semicorp sau solid, cu humbuckers sau P90s.
Vrei să cânți country sau folk de școală veche? Apoi verificați-le pe cele cu corpuri goale. Sunteți un fan al muzicii alternative și punk? Luați în considerare un corp solid subțire cu pickup-uri single coil.
Asta nu înseamnă că aveți nevoie de o chitară specifică pentru fiecare stil; dacă doriți o varietate mai mare de tonuri pentru diferite genuri, o chitară cu corp solid este întotdeauna un pariu bun.
Există, de asemenea, o mulțime de chitare de pe piață care includ pickup-uri humbucker și single coil, ceea ce vă va permite și mai multe opțiuni de sunet. Încă sună prea complex? Dacă vă uitați la profesioniști, veți vedea că modelul Les Paul de la Gibson și Stratocaster de la Fender au fost folosite de milioane de artiști în nenumărate rânduri.
Nu este o coincidență, deoarece sunt foarte versatile și, deși diferă unele de altele în ceea ce privește tonul, cu o pedală suplimentară puteți reproduce o tonă de sunete
Cumpărarea chitarei potrivite pentru nivelul dvs.
Cu atât de multe chitare disponibile pe piață în prezent, nu este surprinzător faptul că există opțiuni excelente disponibile pentru fiecare nivel și în fiecare gamă de prețuri.
Dacă sunteți începător, nu este nevoie să cumpărați ceva atât de scump precum o serie Epiphone, Squier sau Yamaha Pacifica. Pe de altă parte, dacă sunteți un muzician experimentat și dispuneți de un buget mai mare, atunci alegerea chitarelor din gama medie poate fi o opțiune bună.
Și dacă banii nu sunt o problemă pentru tine atunci când cumperi o chitară electrică, atunci nu uita să verifici modelele mai scumpe cu care poți ajunge să cânți cea mai bună muzică.
O chitară este la fel de bună ca și amplificatorul ei
Este adevărat! Atunci când cumpărați o chitară, indiferent de nivelul și de bugetul dumneavoastră, nu trebuie să uitați niciodată că amplificatorul pe care intenționați să îl utilizați este foarte important. O chitară scumpă cu un amplificator ieftin nu vă va permite să îi explorați întregul potențial...
Pe de altă parte, să cânți la o chitară de 100 de euro cu un amplificator Marshall este o pierdere de timp. Deși nu există reguli stricte și rapide, o idee destul de rezonabilă este aceea de a potrivi costul chitarei cu cel al amplificatorului.
Cheltuind, de exemplu, 200 de euro pe un Les Paul și asociindu-l cu un amplificator decent de 200 de dolari, veți avea o platformă excelentă pe care să învățați și să vă dezvoltați.