23 aprilie 2019

Sursa: foreignpolicy.com

 Venirea unui comediant ca președinte al Ucrainei a trimis semnale amestecate spre Rusia. Iar Kremlinul nu poate să stea degeaba în timp ce acesta mimează politica.

 

Actorul și comediantul ucrainean, Volodymyr Zelensky, a fost prezent la Kiev, pe 6 februarie, în timpul filmărilor pentru "Slujitorul Poporului". Volodymyr Zelensky a ridiculizat drumul său la președinția Ucrainei și abia a vorbit pe întregul său parcurs despre politică, iar potrivit rezultatelor preliminare a câstigat cu o marjă de aproape 50%.

 

Actorul de comedie nu a spus prea multe nici în discursul său de după victoria de duminică, când a declarat că "Totul este posibil". Se asteaptă ca V. Zelensky să își găsească simțul umorului chiar înainte de inaugurarea sa, care se desfășoară cam la o lună după anunțarea oficială a rezultatelor.

 

Oficiali militari străini și ucraineni au declarat pentru publicația americană “Foreign Policy” că președintele rus¸Vladimir Putin, care nu s-a arătat prea vesel, ar putea să efectueze un zbor în zona militară și navală rusă.

 

"Prima provocare va fi examenul lui Putin", a declarat Andrius Kubilius, fost premier al Lituaniei. V. Putin, în mod categoric, a refuzat să îl felicite pe V. Zelensky luni, în pofida ultimelor gesturi sporadice de calmare ale acestuia față de Moscova.

 

Diplomați din mai multe țări au declarat că este greu de spus ce va însemna victoria lui V. Zelensky în relația dintre Ucraina și Rusia, deoarece politica sa actuală este foarte puțin cunoscută, iar realitatea puterii sale este nedeterminată.

 

În seara electorală, V. Zelensky a declarat că va reporni discuțiile cu Rusia și cu V. Putin pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei. Dar, V. Zelenski a declarat și că dorește să lanseze un "război informațional" pentru a-l contracara pe V. Putin, precum și organizarea unui referendum asupra aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO, care, fără îndoială, va irita Kremlinul.

 

V Zelensky nu a anunțat opțiunle sale pentru ministrul de Externe sau al Apărpării, iar atunci când o va face, trebuie aprobarea parlamentului ucrainean. Acest organism deține cea mai mare putere în sistemul politic al țării și, lucru foarte imporant, în toamnă se vor defășura alegeri parlamentare.

 

Premierul rus Dmitri Medvedev, pe 22 aprilie, într-o postare pe reteaua de socializare “Facebook”, a făcut referire la relația tensionată dintre Rusia și Ucraina, spunând că s-a așteptat ca V. Zelensky să repete "aceleași principii ideologice adresate diferitelor grupuri sociale, pe care le cunoaștem prea bine".

 

Reacția lui V. Putin despre Ucraina a fost subliniată în raportul publicat săptămâna trecută de către consilierul special al SUA, Robert Mueller, care a investigat interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, din SUA. Raportul, redactat parțial, a prezentat modul în care Konstantin Kilimnik, un individ cu legături cu oficiali ai structurilor de informații din Kremlin, se pare că a ajuns la Paul Manafort, fostul manager de campanie al lui Donald Trump, pentru ca SUA să recunoască controlul Rusiei asupra estului Ucrainei.

 

Nu este clar cum V. Zelenski se va ocupa nu numai de V. Putin, ci și de propriile Forțe Armate. V. Zelenski va trebui să-și armonizeze legăturile cu Armata Ucrainei înainte de a cere întoarcerea "rebelilor" separatiștii sprijiniți de Rusia. "Nu avem" rebeli. Avem agresiune rusă. Forțele Armate ale Ucrainei nu vor uita și nu vor ierta despre asta. Niciodată!", au declarat reprezentanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei pe “Twitter”.

 

În pofida acestui fapt, unii separatiști ruși au salutat victoria electorală a lui V. Zelensky prin foc de arme împotriva trupelor ucrainene, în noaptea alegerilor, a declarat pentru “Foreign Policy” un militar de pe front.

 

Oficiali militari ucraineni declară că Rusia dislocă trupe de-a lungul frontierei contestate dintre cele două țări, chiar dacă orice viitor conflict cu Rusia va avea loc pe cale maritimă, declară Cpt. Andriy Ryzhenko, locțiitor al șefului de Stat Major al Forțelor Navale ucrainene. "Vulnerabilitatea noastră este apărarea frontierei noastre maritime", a declarat A. Ryzhenko.

 

În noiembrie 2018, marina rusă a atacat și capturat navele ucrainene în Strâmtoarea Kerci. De atunci, navele de transport de marfă care călătoresc prin strâmtoare au fost blocate de autoritățile rusești, ceea ce oficialii militari ucraineni spun că este o încercare de a sufoca economia din estul Ucrainei.

 

A. Ryzhenko a declarat că, în următorii șase ani, Ucraina intenționează să obțină controlul asupra celor 12 mile marine de la litoralul Mării Negre, dar a explicat cât de dificil este. "Ucraina are două nave de luptă și două nave auxiliare. Rusia are mai mult de 100 de nave diferite", adeclarat A. Ryzhenko.

 

Amenințarea navală din partea Rusiei vine concomitent cu unele diviziuni în rândul națiunilor occidentale. Guvernul fostului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, dorește să se alăture NATO deoarece consideră că, prin clauza de apărare colectivă, s-ar împiedica o viitoare agresiune a Rusiei. Însă oficiali militari occidentali declară că alianța este paralizată tocmai de neînțelegerile cu privire la Ucraina care, la rândul ei, a creat teama de a împărtăși informații prin intermediul canalelor oficiale ale NATO, deoarece anumite țări, în special Ungaria și Italia, sunt considerate ca susținătoare ale Rusiei. Totuși, țările NATO au convenit pe, 4 aprilie, să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina.

 

Statele Unite au aplicat sancțiuni pentru persone de naționalitate rusă ca răspuns la acțiunile Kremlinului în estul Ucrainei, Crimeea și Strâmtoarea Kerci. Mulți politicieni ucraineni și est-europeni au cerut mai multe sancțiuni Rusiei și au fost surprinși de decizia administrației D. Trump, în ianuarie, de a ridica sancțiunile asupra întreprinderilor deținute de Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat lui V. Putin. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru “Foreign Policy” că sancțiunile SUA vor rămâne în vigoare până când Rusia își va înceta acțiunile în estul Ucrainei.

 

"Limbajul (rusesc) presupune o politică puternică de descurajare: atât în ceea ce privește descurajarea reală în domeniul militar, cât și descurajarea folosirii instrumentelor politice drept sancțiuni", a declarat Marko Mihkelson, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului estonian, în cadrul unui forum de securitate la Kiev, înainte de alegerea lui V. Zelensky. "Poate că nu am folosit încă instrumentele pe care noi, europenii sau națiunile occidentale le avem la îndemână pentru a clarifica faptul că există atâtea granițe încălcate de Rusia".

 

Toate acestea conduc la o criză geopolitică neobișnuit de gravă atunci când, în cazul lui V. Zelensky, singura experiență politică pe care o are este să joace rolul de președinte într-un film de televiziune - și nici măcar un președinte serios.

 

Pentru unii, victoria lui V. Zelensky are elementele populiste ale Mișcării Cinci Stele din Italia și ale lui Donald Trump în Statele Unite, luptând împotriva elitelor din țările lor. Când V. Zelenski a vorbit despre politică a promis că va lupta împotriva corupției din Ucraina și va rezolva războiul cu Rusia. El a avut, de asemenea, un argument bun împotriva vechii gărzi.

 

Potrivit lui P. Poroșenko, unul dintre cei mai bogați oameni ai țării, Ucraina a fost percepută a fi una dintre cele mai corupte națiuni din Europa, conform “Transparency International”, iar P. Poroșenko a fost considerat prea slab pentru implementarea reformelor necesare.

 

Evaluarea împotriva lui P. Poroșenko este cuprinsă între 55 și 65%, a declarat Mikhail Minakov, consilier senior la Programul “Wilson Centre”. "Însă, 73% din alegătorii activi au declarat nu corupției, reformelor nerealizate și ideologiei naționale conservatoare divizată asociată cu P.Poroșenko".

 

Cele mai puternice puncte de vedere ale lui V.Zelensky au fost o recunoaștere a numelui și un spectacol venit din cariera de actorie. El a insistat să organizeze o dezbatere pe Stadionul Olimpic din Ucraina, care să amintească de un meci de fotbal european, cu mulțimea cântând și cu duelul fanilor. În timpul dezbaterii, V. Zelensky l-a atacat pe P. Poroshenko pentru creșterea economică lentă a Ucrainei. Suporterii lui V. Zelenski au aclamat în aprobare, apoi Zelensky s-a lăsat în genunchi ca să onoreze soldații din Ucraina.

 

Victoria lui V. Zelensky a arătat că ucrainenii doresc o nouă generație de lideri. "Echipa lui Zelensky a arătat creativitate prin folosirea noilor mijloace media și prin capacitatea lor de a comunica direct cu inimile tuturor generațiilor, claselor și grupurilor regionale", a spus Minakov.

 

Așadar, victoria electorală zdrobitoare a lui V. Zelensky poate fi văzută ca așteptarea după revoluțiile politice, a declarat Andrius Kubilius, fost remier al Lituaniei pentru “ Foreign Policy”. "La primele alegeri după o revoluție oamenii votează, de obicei, împotriva guvernului, în ciuda faptului că este în acel guvern", a declarat acesta.

 

Imaginea lui V. Zelensky ca luptător împotriva corupției este șubredă din cauza unei dispute legale din jurul celei mai mari instituții financiare din Ucraina “PrivatBank”, deținută de oligarhul miliardar Ihor Kolomoisky, considerat principalul susținător financiar și media al campaniei Zelensky, dar naționalizată în 2016 pentru presupusă fraudă. Săptămâna trecută, un tribunal ucrainean a decis că naționalizarea a fost ilegală, iar I. Kolomoisky cere guvernului să plătească 2 miliarde de dolari.

 

Chiar și așa, unii observatori au afirmat că alegerea pașnică a oricărui candidat în Ucraina este un semn bun pentru democrație.

 

Potrivit lui Daniel Twining, președintele International Republican Institute și fost consilier de politică externă al lui John McCain, care a scris despre bucuria momentului în care a stat cu sute de mii de ucraineni în 2013 pentru a răsturna liderul susținut de Rusia, senatorul republican ar fi lăudat victoria lui V. Zelensky. "McCain spune că, prin alegeri pașnice, ucrainenii au reușit să pună un președinte care nu controlează și nu administrează resurse financiare vaste și care este unic în spațiul post-sovietic."

 

Imagine cu caracter simbolic
Cine râde acum: Zelensky sau Putin?

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE