N.Iordan, sursa: dw.com

  Comisia Electorală Centrală din Kosovo (KQZ) nu a certificat patru candidați ai formațiunii politice Lista Sârbă, care candideaza pentru funcția de primar în localități din nordul Kosovo, în alegerile locale anticipate(19.05.2019).
 
Acest lucru se datorează faptului că doi membri ai KQZ din mișcarea "Vetevendosja" nu au votat certificarea candidaturilor. 
 
Trei dintre cei patru candidați din Lista Sarbă sunt aceiași primari din nordul Kosovo, Zubin Potok, Zvecan, Mitrovica de Nord și Leposavic, care au demisionat în noiembrie 2018, deoarece guvernul kosovar a impus taxe asupra bunurilor sârbe.
 
Reprezentanții mișcării "Vetevendosja", Nazlie Balaj și Adnan Rrustemaj, au declarat că motivul pentru care au votat împotriva este că în actul de demisie, candidații actuali au folosit sintagma "Kosovo și Metohija“ în loc de Kosovo, care nu este numele constituțional al țării.
 
Un membru al Listei Sârbe în KQZ, Stevan Veselinovic, a declarat că "necertificarea Listei sârbe la alegeri este un atac politic" împotriva lor. Pe de altă parte, directorul Biroului pentru Kosovo în guvernul sârb, Marko Gjuriq, a declarat că "interzicerea reprezentanților Listei Sârbe de a participa la alegerile locale din nordul Kosovo este un act care va elimina toate drepturile politice ale sârbilor".
 
Lista Sârbă are un termen de 24 de ore să depună o plângere împotriva KQZ în Comitetul pentru plângeri și contestații electorale (PZAP).
 
Președintele Serbiei, Aleksandar Vuçiq, a declarat (24.04.2019/Beijing) că este îngrijorat în legătură cu împiedicarea Listei Sârbe de a participa la alegerile din Kosovo și a afirmat că a fost șocat de aroganța Priștinei după decizia Comisiei Electorale Centrale, care încă nu a confirmat candidații din această formațiune pentru alegerile locale din cele patru localități dominate de sârbi.
 
Aleksandar Vuçiq a declarat că în ajunul întâlnirii de la Berlin nu știe ce să discute cu reprezentanții Pristinei, mai ales după recenta încercare de a împiedica participarea Listei Sârbe la alegerile din nordul Kosovo.
 
Ambasadorul Germaniei la Pristina, Christian Heldt, a reacționat după decizia Comisiei Electorale Centrale afirmând că nu înțelege "care este înțelepciunea politică a unei astfel de decizii".
 
 
 
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
24 aprilie 2019
Comisia electorală din Kosovo a respins candidații Listei Sârbe la alegerile din nordul Kosovo

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest