30 ianuarie 2019

Sursa: uawire.org, lb.ua, thebell.io

  Potrivit unei anchete efectuate de revista “Bell”, omul de afaceri rus, Evgeny Prigozhin, cunoscut ca "bucătarul lui Putin", a înființat compania militară privată Wagner Group la ordinele liderilor militari de cel mai înalt rang din Rusia. Ideea creării unei companii militare private (PMC) a apărut în 2010, în cadrul Forumului Economic de la St.Petersburg. La acest forum a fost prezent şi Eeben Barlow, fondatorul primei companii militare private, “Executive Outcomes” (fondată în Africa de Sud, în 1989) , care a prezentat modelul creat şi a oferit soluții pentru adaptarea unei astfel de companii la condițiile din Rusia.

 

La acel moment, crearea unui detașament de “rezerviști” în Rusia fusese discutată cu un an în urmă. Planul fusese susţinut de generalul Nikolai Makarov, şeful Statului Major General. Rocada în funcţie a lui Putin cu Medvedev, scandalul în jurul demisiei ministrul rus al apărării, Anatoly Serdyukov şi retragerea din funcţie a generalului Nikolai Makarov, au amânat înfiinţarea companiei militare în Rusia.


Procesul de recrutare a membrilor PMC a început în 2013. Acţiunea a fost coordonată de E.Prigozhin, omul de afaceri din St.Petersburg, care ar fi primit contracte de la lideri militari ruşi pentru activităţi de curăţenie, încălzire, construcţia de tabere militare, eliminarea deşeurilor şi aprovizionarea cu alimente în cadrul Forțelor Armate ruse. E.Prigozhin neagă nu numai implicarea sa, ci şi existenţa companiei militare private: "Asocierea numelui meu cu PMC este o consecinţă a informaţiilor apărute în spaţiul public, în care este implicat Serviciul de Securitate al Ucrainei", declară acesta.

 

În perioada februarie-martie 2014, mercenari ai Grupului Wagner au fost identificaţi în Crimeea şi, mai târziu, în Donbas, dar nu au avut un rol important în evenimente.


La mijlocul anului 2015, aceştia au ales pentru pregătire o locaţie în sudul Rusiei, în apropiere de sediul GRU (Serviciul Militar rus de Informaţii).


În August 2015, Grupul Wagner a recrutat mercenari şi a început să-i pregătească pentru prima misiune externă, în Siria.


În 2016, capturarea oraşului sirian Palmyra a fost cea mai importantă misiune în care luptătorii Wagner au avut un rol decisiv. Cu toate acestea, victoriile au fost rapid umbrite de lipsa ulterioară de rezultate.


În februarie 2018, armata privată a suferit pierderi semnificative într-o operaţie împotriva americanilor, în Deir ez-Zor (estul Siriei), E.Prigozhin deranjând comanda militară rusă prin faptul că grupului nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. 

Totuşi, mercenari PMC au fost observaţi în multe alte ţări, mai ales pe continentul african. Potrivit surselor “Bell”, din 2014 pană în prezent, între 7.000 şi 10.000 de mercenari ar fi făcut parte din companii militae private.

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Conducerea militară rusă se află în spatele înfiinţării companiei militare private Wagner Group

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE