19 februarie 2020

S. Onofre

 Discuțiile dintre Rusia și Turcia referitoare la situația provinciei Idlib din Siria nu au condus la niciun rezultat, iar Turcia, potrivit avertizărilor emise de președintele Erdogan, este decisă să declanșeze „oricând” operații militare în această regiune.

 

În ultimele 24 de ore, duelul declarațiilor a continuat, iar acțiunile întreprinse de Ankara și Moscova demonstrează că tensiunile sunt pe o tendință crescătoare.

 

Potrivit informațiilor din mass-media turcă, președintele Erdogan a declarat (19.02.2020) că Turcia a făcut toate pregătirile pentru un atac asupra Idlib, singurul aspect rămas în discuție fiind momentul declanșării, acest lucru putând avea loc „brusc, peste noapte”.

 

Kremlinul a reacționat imediat față de poziția Turciei, secretariatul de presă al președintelui rus Vladimir Putin comunicând că: „dacă va fi o operație împotriva forțelor teroriste care acționează în Idlib, ar fi în spiritul acordului dintre Rusia și Turcia, însă dacă va fi una îndreptată împotriva Armatei Siriene legitime, ar reprezenta cel mai rău scenariu”.

 

În momentul de față, prietenia turco-rusă este afectată în mod evident. Pe 18.02.2020, imediat după întâlnirea reprezentanților ministerelor de externe din Turcia și Rusia, în urma căreia Ankara a realizat că nu poate cădea de acord cu Moscova în privința Siriei, autoritățile turce au închis spațiul aerian pentru aeronavele militare rusești.

 

În aceeași zi, Ankara a respins cererea formulată de Ministerul Apărării al Federației Ruse ca două aeronave Tu-154M, însoțite de două avioane de bombardament Su-24, să tranziteze spațiul aerian turc cu destinație Baza Aeriană Khmeimim din Siria. Aeronavele militare rusești au fost nevoite să urmeze vechiul culoar de zbor, pe ruta Marea Caspică - Iran - Irak.

 

Dacă în cazul avioanelor Tu-154M misiunea cea mai probabilă este cea de aprovizionare, în cazul bombardierelor Su-24, este posibil să aibă loc o suplimentare a tehnicii aeriene rusești din Siria.

 

Forțele aeriene ruse au jucat un rol principal în acțiunile întreprinse de armata regimului sirian în provinciile Idlib și Alep, deschizând operațiile militare ale regimului sirian. Marți (18.02.2020), avioanele de luptă rusești au decolat de la baza aeriană Khmeimim și au efectuat 30 de atacuri aeriene, executând cel mai complex atac din Siria din acest an.

 

Ca urmare a ofensivei forțelor siriene loiale regimului de la Damasc, aeroportul Alep a fost eliberat, iar pe 19.02.2020 a fost înregistrată prima aterizare a unui avion de linie, după șapte ani, la bordul acestuia fiind inclusiv oficiali sirieni.

 

Următoarele zile sunt decisive pentru credibilitatea amenințărilor lui Erdogan. Ultimatumul dat lui Assad pentru încetarea ofensivei expiră în 10 zile Este o perioadă destul de lungă, în care, așa cum evoluează evenimentele, trupele turce dislocate în Siria s-ar putea trezi încercuite, cerând sprijin din țară pentru retragerea în siguranță. Iar acest aspect ar putea foarte bine să nu fie ultima problemă a lui Erdogan; dacă Siria va continua ofensiva, Turcia ar putea fi nevoită să se confrunte și cu o ofensivă comună siriano-kurdă pentru eliberarea regiunii Afrin.

 

Criză fără precedent între Rusia și Turcia

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE