18 aprilie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 18.04.2020, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul purtător de rachete Moscova, Proiect 1164, va fi deplasat, la sfârșitul verii, în Marea Mediterană, unde va intra în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

“Pe 20 aprilie, crucișătorul Moscova va fi andocat la întreprinderea Remkop pentru etapa finală de reparații. Restabilirea completă a capabilităților tehnice ale navei este planificată până în luna iulie. Ulterior, echipajul navei va îndeplini misiuni de curs în Marea Neagră, iar în luna august crucișătorul va începe executarea unui marș de lungă durată în Marea Mediterană”, a precizat una dintre surse.

 

Cea de-a doua sursă a confirmat termenul de finalizare a reparațiilor crucișătorului și a menționat că nava se va deplasa în zona Mării Mediterane pentru îndeplinirea de misiuni în compunerea escadrei rusești.

 

În perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, crucișătorul Moscova a condus Gruparea navală operativă a Forțelor Navale din Marea Mediterană. Acesta a asigurat cu mijloacele sale de apărare antiaeriană apărarea bazelor militare ruse de la Hmeimim și Tartus. După ce a revenit la Sevastopol, la începutul anului 2016, crucișătorul a rămas la dană pentru o lungă perioadă de timp. Anumite mijloace de informare au anunțat atunci că, din cauza lipsei mijloacelor necesare pentru restabilirea capabilităților tehnice ale navei, s-a pus problema retragerii din înzestrare a acesteia. Repararea crucișătorului Moscova a început în a doua jumătate a nului 2018, iar în iunie 2019 nava a ieșit pe mare pentru verificarea funcționării instalației energetice.

 

La începutul anilor 1990, s-a mai pus problema dezafectării crucișătorului Moscova, care la acea vreme se numea Slava. Nava a revenit în compunerea flotei în anul 1999, datorită asistenței oferite de guvernul condus de Yuri Luzhkov, după care a primit și denumirea actuală.

 

Dotarea de bază a crucișătoarelor Proiect 1164 este reprezentată de complexul de rachete antinavă P-1000 Vulkan, cu 16 instalații de lansare. Rachetele acestuia, dezvoltate de societatea NPO Mashinostroyenia din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete, au o bătaie de peste 700 de kilometri.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Recent, cotidianul rus Izvestia a informat, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării, că nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova, urmează să revină în serviciul de luptă înaintea Zilei Victoriei, care se sărbătorește pe 09 mai. Potrivit acestuia, crucișătorul trebuia să iasă pe mare la jumătatea lunii mai 2020.

Mijloacele de apărare antiaeriană de la bordul crucișătorului sunt reprezentate de complexele antiaeriene S-300F Fort și M-4 Osa-M, precum și de instalația de artilerie cu șase țevi de tip AK-630, cu calibrul de 30 de milimetri.

Complexul de rachete antiaeriene S-300F Fort permite asigurarea apărării antiaeriene zonale, asigurând apărarea unui întreg raion sau a unei întregi escadre împotriva atacurilor adversarului.

În prezent, crucișătorul Moscova este singura navă mare a FRMN și una dintre puținele nave de acest tip rămase în cadrul Forțelor Navale. În ultima perioadă, conducerea Ministerului rus al Apărării și reprezentanții Forțelor Navale au optat pentru achiziționarea unor nave mici, cu putere mare de foc. Este vorba, în principal, despre fregate, nave de patrulare și nave mici purtătoare de rachete. La bordul acestora sunt amplasate complexe de rachete universale Kalibr-NK, ce pot întrebuința rachete de croazieră Kalibr și Onyks, iar în perspectivă vor putea folosi și noile rachete hipersonice Zircon.

 

Crucișătorul Moscova al FRMN va fi deplasat în Marea Mediterană, la sfârșitul verii

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE