22 ianuarie 2020

Sursa: tass.ru, topwar.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 22.01.2020, citând o sursă din cadrul industriei de reparații navale, că nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), crucișătorul Moscova, Proiect 1164, clasa Atlant, va reveni în serviciul de luptă în trimestrul doi al anului 2020.

 

În prezent, nava se află la Șantierul Naval 13 din Sevastopol, unde este refăcută capacitatea de marș a acesteia. După cum a declarat anterior directorul Șantierului Naval 13, Aleksandr Iuriev, repararea navei se apropie de final.

 

Crucișătorul Moscova nu a mai îndeplinit misiuni pe mare din anul 2016 din cauza lucrărilor de reparare și modernizare a navei. După finalizarea primei etape de reparații, crucișătorul a navigat în Marea Neagră pe 05 iunie 2019.

 

În luna octombrie 2018, s-a aflat că la Sevastopol au început lucrările de restabilire a capabilităților de marș ale crucișătorului Moscova, Proiect 1164, clasa Atlant. La acea vreme s-a vorbit despre mimiunea de a pregăti crucișătorul pentru revenirea în serviciul de luptă, fără să se spună nimic despre modernizare. În același timp, Corporația Unificată Constructoare de Nave (OSK) a anunțat că este gata să modernizeze crucișătorul dacă militarii doresc acest lucru și dacă există un proiect tehnic în acest sens. Reprezentanții Biroului de Construcții Nordic au precizat însă că Ministerul Apărării nu are bani pentru modernizarea crucișătorului și elaborarea unui proiect pentru modernizarea navei va avea loc după anul 2020.

 

Construirea crucișătorului Moscova a început la Șantierul Naval 61 Kommunara din Nikolaev în anul 1976. Acesta a fost denumit inițial Slava, fiind primul dintr-o serie de crucișătoare purtătoare de rachete. Nava a fost lansată la apă pe 27 iulie 1979 și introdusă în dotare în anul 1983. Crucișătorul are un deplasament de 11.380 de tone. Acesta este dotat cu 16 instalații de lansare pentru rachetele Vulkan, instalații de artilerie, mijloace de apărare antiaeriană, tuburi lanstorpilă și instalașii de lansare pentru bombele de adâncime.

 

Ultima misiune îndeplinită pe mare de crucișător a fost în perioada septembrie 2015 – ianuarie 2016, în estul Mării Mediterane, unde nava a asigurat acoperirea antiaeriană din direcția maritimă a bazelor ruse de la Hmeimim și Tartus din Siria.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Crucișătorul Moscova aparține Diviziei 30 Nave de Suprafață – Sevastopol, fiind cea mai puternică navă de luptă a FRMN.

Repararea navei s-a efectuat direct la dana de dislocare permanentă din Sevastopol, fără ca aceasta să fie deplasată în șantier.

La începutul lunii ianuarie 2020, pe Internet au apărut o serie de fotografii cu crcucișătoarele Moscova și Mareșal Ustinov (Flota de Nord) aflate la ancoră, unul lângă altul, la Sevastopol. Cel de-al treilea crucișător de acest tip din dotarea Forțelor navale ale Federației Ruse, Variag, aparține Flotei din Oceanul Pacific.

Al patrulea crucișător Proiect 1164, Ukraina, a rămas nefinalizat în șantier și se pare că autoritățile de la Kiev au decis dezafectarea acestuia, cu toate că partea rusă manifesta interes pentru preluarea navei.

 

Crucișătorul Moscova al FRMN va reveni în serviciul de luptă, în trimestrul doi al anului 2020

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE