12 iulie 2019

Sursa: vz.ru

 Membrii echipajului submarinului Loșarik, care au murit săptămâna trecută în Marea Barenț, au executat serviciul militar în  UM 45707, de lângă Sankt Peterburg. 


Potrivit informațiilor din surse deschise, UM 45707 se subordonează Direcției Generale de Cercercetări la Mare Adâncime (GUGI) și are în compunere un detașament de hidronauți și un laborator pentru cercetări științifice. Totodată, ofițerii unității mai desfășurau și activități la Severomorsk, unde sunt staționate submarinele mari, purtătoare ale submarinelor de tip Loșarik, care sunt utilizate de hidronauți.


Despre GUGI practic nu există date oficiale și, din motive întemeiate, este una dintre structurile cele mai secrete și de elită ale întregii armate și flote naționale ruse. Este atât de importantă, încât se subordonează nemijlocit chiar comandantului-sef al Forțelor Navale și ministrului apărării.


Printre misiunile sale se numără cercetarea la mare adâncime a fundului mării, studiul caracteristicilor fiziologice umane în timpul scufundărilor la mare adâncime, căutarea diverselor echipamente de la navele scufundate, la aeronavele prăbușite în mare, precum și operațiuni de salvare. 


Iar domeniul informațiilor militare este unul spre care mass-media occidentală se îndreaptă cu prioritate atunci când apare un motiv de a specula despre tehnologia rusească de cercetare la mare adâncime.


Astfel, în aprilie 2019, marinarii au descoperit o balenă albă în largul coastei Norvegiei, pe care a fost atașată o cameră video GoPro cu curele marcate "echipament de la St. Petersburg". Practic, în toată mass-media occidentală, inclusiv cea respectată - de la The Guardian la CNN, prima versiune a fost o versiune comică cu "spionul rus". Și, pe fondul isteriei generale anti-ruse, acest lucru părea destul de logic.


În același timp, nu există dovezi că Rusia lucrează cu mamifere marine în scopuri militare. Și de ce sunt necesare? Se crede că animalele marine sunt folosite de obicei pentru a transporta mărfuri sau pentru instalarea de balize - li se dă sarcina de a înota într-un anumit perimetru și apoi plasează o baliză care să detecteze sau să urmărească activitatea inamicului din zonă.


Mai mult despre acest lucru vorbește analistul american, Kh.I. Sutton – în publicația  sa „Țărmuri ascunse» (Covert Shores). Studiind imaginile din Google Maps, acesta a susținut că balena albă ar fi putut scăpa (fugi) din Golful Olenie Guba, iar chiar acolo este dislocată baza unității militare 45707, atribuită GUGI. În imagini, a găsit obiective pentru întreținerea (creșterea) mamiferelor marine. Aceasta înseamnă că balena albă nu este una "civilă", ci una "militară". Dar aceasta este din ce în ce mai mult o speculație, căreia nu e cazul să i se acorde importanță.


Ce se știe despre Olenie Guba? Acesta este un sat din regiunea Murmansk, parte a ținutului administrativ Gadjiyevo, care, la rândul său, face parte din diviziunea teritorială închisă (secretă)Aleksandrovsk. În total, în Alexandrovsk, cu mai multe sate în componența sa, trăiesc aproximativ 40 de mii de persoane.


Golful (estuar) "maritim" se află la patru kilometri de Gadjiyevo, în Golful Kola la Marea Barents. Aici se pare că sunt staționate vehicule și nave ale GUGI. Printre acestea, două submarine nucleare cu destinație specială (BS-64 „Podmoskovie“ și BS-136 „Orenburg“), stații nucleare de mare  adâncime (cât de multe, este greu de spus, dar din surse secrete există date că ar fi cel puțin șapte - însă nu toate sunt staționate la Olenie Guba) și, probabil, nava de cercetare "Yantar", despre care se pot spune multe. În Occident, nava Yantar este cunoscută ca "navă spion", iar în Rusia, comentatorii o numesc "nava crucișător a GUGI".

 

Această navă de cercetare oceanografică a intrat  în serviciul de luptă în 2015, la bordul său fiind instalate două batiscafuri de 3 locuri , "Rus" și "Коnsul", capabile să coboare până la o adâncime de șase kilometri. Primele informații din presa internațională  despre nava Yantar au apărut în toamna anului 2016, când a fost observată în largul coastei Siriei, criticii susținând atunci că nava nu a explorat altceva decât fundul mării în apropierea locurilor în care se aflau cablurile de comunicții turcești și internaționale.


Nu se știe sigur dacă Yantar și aparatele sale se pot conecta sau pot tăia asemenea cabluri, totuși în 2017 ziarul "Parlamentskaia Gazeta" a anunțat brusc că aceasta este misiunea principală a navei. Publicația informa că nava "are dispozitive destinate urmăririi la mare adâncime, precum și echipamente pentru conectarea la cablurile de comunicare super secrete". În același articol, autorul menționează că, cu un an mai devreme, la scurt timp după prăbușirea a doua avioane de vânătoare rusești de pe portavionul  "Amiral Kuznețov", nava Yantar le-a găsit ulterior pe fundul mării și a scos la suprafață echipamentul secret al avioanelor.


În plus, această navă a Rusiei a fost trimisă în căutarea submarinului argentinian "San Juan", în decembrie 2017. Nava a fost căutată timp de câteva luni, dar datorită faptului că militarii argentinieni nu și-au urmărit corect deplasările navei lor, raionul de căutare pentru Yantar a fost unul incorect. Ca urmare, în aprilie 2018, nava s-a întors în Rusia fără nimic.


Siteul Vzgliad a scris deja de ce au existat atât de mulți ofițeri printre cei care au murit la 1 iulie, în timpul incendiului de pe submarinul Loșarik, care parține GUGI. Pentru a intra în UM 45707, cu sediul în Petergof, stagiul în serviciu trebuie să fie de cel puțin cinci ani, iar starea de sănătate a militarului care solicită să facă parte din această unitate să fie la fel de bună ca cea a cea a cosmonauților. Potrivit Izvestia, instruirea Detașamentului 10 hidronauți, așa cum se cheamă subunitatea, are loc într-un centru de instruire special în apropiere de Sankt Petersburg și durează doi ani.


Hidronautica rusească este mai veche de 50 de ani și a luat ființă la 25 septembrie 1965, când Comitetul Central al PC Sovietic și Consiliul de Miniștri au adoptat hotărârea privind "crearea hidronauticii  în Uniunea Sovietică". Atunci  cuvântul "hidronautică" nu era folosit, ei au folosit cuvântul "direcție". Hidronauții erau numiți ingineri-cercetători, iar aparatul de adâncime era numit "cameră de observare", a scris în articolul său din ziarul "Morskoe nasledie" (Moștenire martimă), fostul hidronaut Vladimir Așik. Timp de 10 ani a durat formarea noii Direcții, iar pașii concreți pentru crearea hidronauticii au fost făcuți abia în martie 1975, când a fost emisă o nouă hotărâre a Comitetului Central și a Consiliului de Miniștri privind dezvoltarea hidronauticii. Prin urmare, autoritățile sovietice și-au dat acceptul pentru înființarea Detașamentului 10 hidronauți, care există și în prezent.


Datorită complexității tehnologiei, pe navele GUGI sunt folosite diferite manipulatoare, dispozitive de reprezentare și confruntare a informațiilor de la sonare, balize și emițătoare, iar calificarea marinarilor trebuie să fie pe măsură. Și complexitatea operațiunilor și caracterul secret al acestora  sugerează de ce există atât de mulți eroi ai Rusiei printre ofițerii GUGI. "Direcția de informații subacvatică", la urma urmei, se ocupă  nu numai cu căutarea și ridicarea la suprafață a tehnologiei sale secrete, ci și cu contracararea regulată a acțiunilor "colegilor lor" străini care își instalează proprii "gândăcei" subacvatici pe liniile  de comunicații rusești.


În context, în 2013 s-a dovedit că hidronauții sunt cei mai bine plătiți militari ruși, salariile lor ajungând la 600 mii ruble (9.500 dolari). Opinia publică a fost surprinsă dar și indignată de salariile fără precedent. Însă acești chiar și foarte mulți bani nu sunt suficienți pentru efortul acestor specialiști.
 

 

Imagine cu caracter simbolic
Cu ce se ocupă GUGI - Direcția Generală de Cercercetări la Mare Adâncime din M.Ap. al Rusiei?

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE