16 mai 2019

Sursa: meduza.io

Vladimir Putin a promis că Ministerul rus al Apărării va cumpăra 76 dintre cei mai noi avioane de luptă la prețul a 16 avioane, deoarece au devenit cu 20% mai ieftine.

 

Citat: 
"Este necesar ca până în 2028 să se reechipeze complet cele trei regimente de aviație ale Forțelor Aerocosmice cu complexele avansate de aviație Su-57 de generația a cincea. Ieri, la locul de testare, am vorbit cu ministrul [Apărării, Serghei Șoigu] despre acest lucru. În Programul de achiziționare de armament până în 2027 este prevăzută cumpărarea a 16 astfel de aeronave, așa cum a declarat ministrul în analiza situației, prezenată ieri. Ca urmare a muncii depuse, ca urmare a faptului că am căzut de acord cu industria - iar industria a redus costul avioanelor și armelor cu aproape 20% - avem posibilitatea de a cumpăra mult mai multe vehicule de luptă din această clasă, de fapt de nouă generație. Am convenit că vom achiziționa pentru aceeași perioadă de timp, fără a crește costul, 76 de astfel de aeronave" - a declarat președintele Vladimir Putin pe 15 mai, la o reuniune privind industria de apărare.

 

Se pare că cifrele nu converg
Dacă costul avionului și al armamentului a scăzut cu 20%, înseamnă că la prețul inițial al unui avion de luptă se pot cumpăra acum 1,25 avioane. În consecință, în loc de 16 aeronave Su-57, pot fi achiziționate 20. 
Pentru a cumpăra 76 de avioane de luptă la prețul de 16, costul acestora ar trebui să fie redus de 4,75 ori, adică cu 79%.

 

Dar cum se explică la Kremlin
"Ideea este că [numărul de aeronave achiziționate a crescut] fără a crește bugetul total alocat pentru achiziționarea de echipamente noi, prin redistribuire și prin reducerea costurilor, adică creșterea eficienței producției. Nu este vorba de o simplă formulă matematică despre care vorbiți. Ideea este că, în general, bugetul ministerului și bugetul pentru achiziții publice nu vor crește. Dar unele redistriburi interne sunt, desigur, posibile și permise", a declarat pe 16 mai purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov. Când a fost întrebat de la ce proiecte vor fi luate fondurile și redirecționate spre aeronavele Su-57, Peskov nu a răspuns, invocând secretul datelor.

 

Cât de mult costă Su-57?
Aproximativ două miliarde de ruble (30 milioane dolari) - această cifră din vara anului 2018 a fost anunțată de șeful Centrului de stat pentru pregătirea personalului aviației și a testelor militare al Ministerului Apărării, general locotenent Yuri Sushkov. Tot atunci, în cadrul forumului "Army-2018", a fost semnat un contract pentru furnizarea a 15 aeronave Su-57. Potrivit rezultatelor forumului, Ministerul Apărării a raportat că costul total al tuturor achizițiilor (în plus față de Su-57) s-a ridicat la aproximativ 130 de miliarde de ruble.

 

Acum, potrivit unei surse din industria de apărare a agenției Kommersant, doar contractul de furnizare a celor 76 de aeronave Su-57 va costa 160-170 miliarde de ruble (2,1 -2,6 miliarde dolari).

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Cum achiziționează Rusia 76 avioane moderne Su-57 la prețul a 16? 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE