08 octombrie 2019

Surse: tass.ru, europalibera.org, uawire.org

 Pe 8 octombrie, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitry Peskov, a declarat că Kremlinul are o "oarecare influență" asupra militanților din Donbas, dar nu poate asigura retragerea trupelor.

 

"Vorbim despre soluționarea în cadrul conflictului ucrainean. Kremlinul, desigur, are o oarecare influență asupra„ republicilor din Donbas, dar, după cum știți, republicile din Donbas sunt entități independente în soluționarea conflictului", a declarat Peskov.

 

Kremlinul susține că Rusia nu este parte implicată în conflict. „Moscova, împreună cu Berlinul și Parisul, este garantul planului de acțiune de la Minsk și este interesată de punerea în aplicare a acestuia”, precizează Peskov.

 

Pe 1 octombrie, la Minsk, a fost încheiat un acord cu privire la retragerea pentru separare a trupelor în districtele Zolote, Petrovskoe și Stanytsia Lugansk. Separarea trupelor a fost însă amânată din cauza continuării atacurilor.

 

În următoarele șapte zile, părțile ar trebui să confirme că au intenții serioase în ceea ce privește aplicarea acordului. Dacă separarea forțelor începe, dar nu este finalizată, Forțele Armate ucrainene vor reveni pe pozițiile deținute, atrage atenția Ministerul Apărării din Ucraina.

 

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc pe 1 octombrie la Kiev, președintele V. Zelenski a declarat că Ucraina a fost de acord cu textul formulei Steinmeier din cadrul Grupului trilateral de contact de la Minsk. Acesta a subliniat că alegerile în teritoriile ocupate din Donbas ar putea avea loc dacă Kievului i se oferă controlul frontierei estice din regiunile Donetsk și Luhansk.

 

Comentariu BSMAPÎntrucât în perioada 2014-2015 în cadrul acordurilor de la Minsk, în formatul Normandia, nu se obțineau rezultate, în 2016 a intervenit ministrul de externe german Fank-Walter Steinmeier, între timp președintele Germaniei, cu o formulă simplificată cunoscută drept „formula Steinmeier”. Aceasta prevede ca în regiunile separatiste să fie organizate alegeri conform legislație ucrainene, supravegheate și validate de OSCE. Dacă OSCE validează alegerile, atunci se trece la stabilirea statutului de autonomie al regiunilor separatiste, iar Kievul preia controlul asupra graniței sale anterioare.

Președintele Zelenski este de acord cu „formula Steinmeier” cu condiția ca Rusia să își retragă trupele din regiunile separatiste înainte de desfășurarea alegerilor. „Nu o să organizăm alegeri în bătaia armelor și nici cât acolo mai sunt trupe străine”, a declarat V. Zelenski.

V. Zelenski a mai precizat că acordul Ucrainei pentru „formula Steinmeier” face, de asemenea, posibil un summit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, întâlnire care ar putea conduce la finalizarea conflictului.

 

D. Peskov: Kremlinul nu poate garanta retragerea trupelor în Donbas

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE