28 martie 2019

Sursa: twitter.com, facebook.com, uawire.org

 Pe 27 martie, compania ucraineană de petrol și gaze naturale ”Naftogaz “ a informat pe contul său de Twitter că Danemarca a refuzat să acorde permisiunea de construire a gazoductului rusesc “Nord Stream 2” pe teritoriul său.

 

Același cont informează că "Gazprom a primit un alt refuz din partea Danemarcei în privința rutei Nord Stream 2". Directorul “Naftogaz”, Andriy Kobolyev, a confirmat informațiile. "Gazprom a primit un alt refuz din partea Danemarcei în ceea ce privește traseul Nord Stream-2. Desigur, acest refuz nu pune capăt proiectului, însă trebuie căuteată o altă rută, iar Marea Baltică nu este atât de mare. De asemenea, există destule state cu acces la Marea Baltică care vor să participe la Nord Stream 2 sau să îngroape acest proiect", a scris A. Kobolyev pe pagina sa de Facebook.

 

Acordul pentru construcția “Nord Stream 2” a fost deja primit de la Germania, Finlanda și Suedia.

 

Potrivit gigantului rus Gazprom, refuzul Danemarcei nu va afecta în mod semnificativ momentul de punere în funcțiune a gazoductului, iar Rusia a început deja să caute o rută alternativă. Aproximativ 10% din conducta de gaz era proiectată pe teritoriul Danemarcei.

 

Anterior, parlamentele Lituaniei, Letoniei, Poloniei și Estoniei au emis o declarație comună prin care se opun construcției gazoductulu “Nord Stream 2”. De asemenea, premierul Danemarcei consideră că această problemă ar trebui discutată de toate țările europene.

 

Gazoductul “Nord Stream 2” va trece prin Marea Baltică, conectând furnizorii din Rusia cu consumatorii din Europa. Va avea o lungime de peste 1200 km, cu o capacitate de 55 de miliarde metri cubi de gaz pe an. Costul proiectului este estimat la aproape 10 miliarde de euro. Membrii consorțiului sunt: Gazprom, Engie, OMV, Shell, BASF și Uniper.

 

Construcția “Nord Stream 2” va permite Rusiei să ocolească Ucraina în furnizarea de combustibil către Europa. Kievul a subliniat că amenințarea Rusiei față de Kiev cu problema energiei nu este mai puțin periculoasă decât o amenințare militară. 

 

Danemarca refuză să accepte construcția gazoductului “Nord Stream 2” pe teritoriul său

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE