07 iulie 2020

Sursa: vz.ru

Comandantul-șef al Forțelor Navale ucrainene, contraamiral Aleksey Neizhpapa, a recunoscut că se pregătește pentru un război pe scară largă cu Federația Rusă, intenționând să recupereze Crimeea. Este clar că această afirmație este una naivă. Ucraina actuală este o țară sărăcită și nu este pregătită pentru război. Dar, dacă ar fi să analizăm problema pur și simplu din punctul de vedere al teoriei militare, ce fel de potențial de luptă ar trebui să aibă într-adevăr Ucraina pentru a încerca în mod serios să cucerească Crimeea?

 

“Forțele Navale ale Ucrainei se pregătesc pentru acțiuni de luptă la scară largă cu Federația Rusă”, a declarat comandantul-șef al acestora, contraamiral Aleksey Neizhpapa. Potrivit comandantului-șef, Kievul intenționează să “întoarcă” Crimeea, așa că se pregătește pentru război, a informat luni agenția de presă rusă RIA Novosti. “Baza principală a Forțelor Navale ale Ucrainei este Sevastopolul … Ne vom întoarce”, a promis contraamiralul, care a preluat conducerea flotei recent, în luna iunie. Și a adăugat: “Vor fi multe pierderi – atât în rândul soldații noștri, cât și al populației civile”.

 

Este adevărat, Neizhpapa a desenat un scenariu în care Moscova atacă din nou prima, iar Ucraina devine din nou victimă. “Imperiul rus”, după cum a spus comandantul-șef, va invada sudul Regiunii Kherson pentru a deschide Canalul Crimeii de Nord și a da apă peninsulei din Nipru. “Ne pregătim. Nu pot să vă spun totul, dar iată un fapt mic. Bătaia sistemului de rachete Neptun permite utilizarea acestuia din Ucraina continentală până la Sevastopol”, a amenințat contraamiralul.

 

Dacă Kievul are în vedere în mod serios opțiunea unei încercări puternice de “a întoarce” Crimeea, Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să folosească, teoretic, o cantitate necesară de trupe pentru un război la scară largă, spun specialiștii.

 

Ținând cont de capacitatea operațională a teatrului de operații din Crimeea, adversarul ar trebui să aibă cel puțin două armate complete. Aceasta înseamnă că Kievul trebuie să formeze împotriva Federației Ruse o grupare de aproximativ 300.000 de oameni. În consecință, Federația Rusă ar trebui să desfășoare aproximativ aceleași trupe, a explicat pentru gazeta Vzgliad expertul militar Konstantin Sivkov, membru al Academiei de științe pentru rachete și artilerie.

 

O altă opinie este împărtășită de expertul militar Aleksey Leonkov.  După părerea sa, un adversar ipotetic nu ar trebui să ofere paritate, ci o superioritate multiplă. “Atunci când americanii planifică o operație ofensivă, stabilesc inițial o superioritate de cinci sau șase ori mai mare, în toate ramurile forțelor armate. Chiar și atunci când Statele Unite urmau să lupte împotriva lui Saddam Hussein au adunat o grupare de cinci ori mai mare decât armata irakiană”, a declarat Leonkov pentru ziarul Vzgliad.

 

Analiștii ucraineni evaluează gruparea rusă din Crimeea la 31.000 de militari. Această cifră, “după datele de la sfârșitul anului 2019”, a fost menționată de expertul militar din Kiev, Denis Popovich, în cel mai recent scenariu de “agresiune rusă”, publicat luni de portalul Apostrof. Potrivit directorului Institutului Național Ucrainean de Studii Strategice, Nikolai Beleskov, în Crimeea există 30-35.000 de soldați ruși. Este adevărat că analiștii de la Kiev nu iau în considerare numărul trupelor din întreaga Regiune Federală Sud, de exemplu, de pe teritoriul Ținutului Krasnodar, adiacent Crimeii.

 

Pentru o ofensivă de succes, gruparea de Forțe Terestre a adversarului ar trebui consolidată cu 500-600 de tancuri, consideră expertul. “În continuare, aviația. Adversarul ar trebui să implementeze un grup al Forțelor Aeriene de 800 de aeronave pentru a compensa aviația rusă”, a spus acesta.

 

În afară de aceasta, în cadrul Trupelor de Rachete Antiaeriene trebuie să fie dislocate cel puțin cinci-șase regimente. Pentru comparație: structura regimentului de rachete antiaeriene atât în Federația Rusă, cât și în Ucraina include cel puțin trei divizioane de rachete antiaeriene (adică cel puțin 24 de instalații de lansare).

 

Potrivit estimărilor ucrainene, Ministerul rus al Apărării deține în peninsulă 122 de avioane de luptă și 62 de elicoptere. În plus, potrivit aprecierilor lui Sivkov, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse și alte genuri de trupe sunt capabile ca, în termen scurt, să desfășoare în teatrul de acțiuni militare din Crimeea o grupare de aproape 800 de avioane.

 

“În ceea ce privește flota, pentru operații pe teatrul de acțiuni militare din Crimeea, adversarul trebuie să aibă vedete purtătoare de rachete într-o cantitate suficientă, adică aproximativ douăzeci. Navele anti-submarin, de asemenea, nu mai puțin de douăzeci sau treizeci, pentru a asigura apărarea antisubmarin a marilor unități de nave. În ceea ce privește navele de desant este nevoie de cel puțin 20-30 de unități, pentru a transfera cel puțin un regiment de infanterie marină, care să asigure capturarea unui cap de pod pe coasta Crimeii și apoi să transfere noi trupe către capul de pod”, a spus Sivkov.

 

“Operația adversarului, care își asumă acest scenariu fantastic, va avea loc într-un singur mod. Atacul principal în Crimeea va fi îndreptat spre Istmul Perekop. Adversarul va încerca să organizeze apărarea împotriva unei posibile ofensive rusești în Donbass, cel mai bine de-a lungul întregii frontiere cu Federația Rusă. În continuare, inamicul va încerca să câștige supremația aeriană și să distrugă aviația și Trupele de Rachete Antiaeriene. În paralel cu  zdrobirea flotei, trebuie să trimită, simultan, trupe pe uscat peste hotare. Abia atunci va putea spera la înfrângerea grupării de trupe ruse din peninsulă”, a precizat Sivkov.

 

“În acest caz, Federația Rusă ar lupta prin Donbass pentru separarea trupelor adversarului, care invadează Crimeea din nord. La noi, există două armate de tancuri în vest. Dacă totul merge conform scenariului descris, atunci Federația Rusă va lansa, cu calm, un atac asupra Ucrainei din est. În acest caz, gruparea adversarului de 300.000 de militari va funcționa parțial în Crimeea și, parțial, va bloca ofensiva trupelor ruse”, a subliniat Sivkov, prezentând o situație ipotetică.

 

Alți experți consideră, de asemenea, că Federația Rusă nu se va limita să lupte în Crimeea. “În primul rând, vor fi executate atacuri asupra centrelor de luare a deciziilor: asupra Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ministerului Apărării, asupra bazelor Forțelor Armate, inclusiv terenul de pregătire Yavorov din Regiunea Lvov, și asupra locurilor de dislocare ale Forțelor Navale din Odessa și Berdyansk”, a declarat expertul militar Yuri Knutov, într-un comentariu pentru ziarul Vzglyad.

 

Cu toate acestea, după cum subliniază în mod unanim experții, este vorba, în primul rând, despre “Forțele Armate ucrainene ideale”, care nu există în realitate. Pentru a crea și concentra o grupare de 300.000 de persoane, cu sute de aeronave și vehicule blindate, nu este nevoie doar de fonduri gigantice (zeci de miliarde de dolari), pe care Ucraina nu le are și nu sunt prevăzute. Chiar și în condiții ideale, pentru a crea o astfel de forță de atac este nevoie de mulți ani (cel puțin zece) pur și simplu pentru producerea și achiziționarea de arme, precum și pentru pregătirea personalului de ofițeri calificați. Armata ucraineană ar trebui să efectueze exerciții militare pe scară largă în mod regulat și pentru o lungă perioadă de timp. Un astfel de potențial militar poate fi creat treptat și la un cost foarte mare, necesitând nu doar bani, ci și o reformă organizațională uriașă și, în final, un stat fundamental diferit pe teritoriul Ucrainei moderne. Este nevoie de o industrie diferită, un buget diferit, un personal diferit, potențial științific și chiar potențial pur uman. Ucraina modernă nu numai că nu posedă toate acestea, dar nici nu se preface că le deține. În plus, punerea în aplicare a unui scenariu atât de fantastic pentru capturarea militară a Crimeii de către Ucraina necesită două ipoteze mai importante: ca armata ucraineană să conduce operația fără implicarea “partenerilor superiori” din NATO, iar Federația Rusă să nu folosească armele nucleare.

 

“În realitate, în Forțele Armate ale Ucrainei forțele capabile de luptă din cadrul Forțelor Terestre nu depășesc 100.000 de persoane. Trupele de Rachete Antiaeriene ar putea aduna trei sau patru regimente. Iar flota aproape că nu există”, a spus Sivkov.

 

După cum a arătat ziarul Vzglyad, flota ucraineană este formată, în esență, din câteva vedete aproape neînarmate, care pot ieși pe mare. Mai multe nave de patrulare de tip Island transferate din Statele Unite nu vor spori în mod deosebit capacitatea de luptă. În afară de vedete, au mai rămas o serie de nave auxiliare, o navă medie de desant, capabilă să debarce o companie de infanterie marină, și o serie de ambarcațiuni de diversiune.

 

Nava amiral a Forțelor Navale ale Ucrainei este o fregată, de fapt, o navă de patrulare a poliției de frontieră, Hatman Sagaidachny, care este în reparații permanente și, potrivit experților, practic nu este operațională. Singurul lucru pe care îl pot face acum Forțele Navale este reprezentat de provocările mărunte, similare cu incidentul din Strâmtoarea Kerch.

 

“Posibilitățile Ucrainei nu trebuie reduse complet la zero. De exemplu, la dispoziția acesteia au rămas capacitățile Șantierelor Navale Nikolaev și Kherson, precum și cele ale Uzinei de tancuri de la Harkov. Dar Ucraina nu este în măsură să le folosească pe deplin. Ucrainenii nu pot face mai mult decât să spună prostii și să încerce, în mod stupid, să insulte Federația Rusă”, a spus fostul comandant al Flotei din Marea Neagră, amiral Vladimir Komoedov.

Imagine cu caracter simbolic
De ce ar avea nevoie Ucraina în lupta pentru Sevastopol?

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE