18 decembrie 2019

Sursa: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, remnmilitaryblog.com

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse și prim-adjunct al ministrului apărării, general de armată Valeri Gherasimov, s-a întâlnit, pe 17.12.2019, la Moscova, cu atașații militari străini.

 

În declarațiile făcute cu această ocazie, generalul a atins o multitudine de probleme militare, din care au rezultat următoarele concluzii:

 

Nu sunt întrunite condițiile necesare pentru declanșarea unui război la scară largă până în 2050, dar există riscul unor situații de criză, care ar putea scăpa de sub control. Situația internațională rămâne instabilă, iar dezvoltarea acesteia devine din ce în ce mai dinamică. Acest lucru se datorează, în mare parte, dorinței unor state de a-și impune propriile principii țărilor suverane, inclusiv folosind metode de forță. Presiunea politică, economică și informațională fără precedent se exercită asupra statelor care încearcă să continue o politică independentă, inclusiv împotriva Federației Ruse. În astfel de circumstanțe, nu poate fi exclusă posibilitatea apariției unor situații de criză, care pot scăpa de sub control și să se transforme într-un conflict militar pe scară largă.

 

NATO își intensifică activitățile de-a lungul frontierelor rusești și crează tensiuni suplimentare. Acțiunile alianței determină creșterea tensiunilor și reducerii securității pe linia de contact Federația Rusă-NATO. Activitățile NATO au un impact grav asupra securității. În documentele doctrinare de la Bruxelles, Federația Rusă are statutul de adversar al NATO. Continuă lucrările pentru desfășurarea de componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa. Activitățile militare se intensifică în țările baltice și în Polonia, în Marea Neagră și în Marea Baltică, iar exercițiile militare sunt în creștere. Scenariile acestora indică pregătirea țintită a NATO pentru angajarea forțelor sale într-un conflict militar pe scară largă.

 

Federația Rusă de pronunță împotriva unei noi curse a înarmărilor, în pofida ieșirii SUA din Tratatul INF. O confirmare a acestui fapt este reprezentată de propunerea președintului Federației Ruse privind nedislocarea în Europa și în alte zone a rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune.

 

Viitorul Tratatului START-3 este încă incert, din cauza lipsei unei poziții clare a SUA privind extinderea acestuia. Toată această situație crează incertitudine suplimentară în sfera controlului armelor nucleare.

 

Forțele Armate ale Federației Ruse își vor păstra structura de organizare mixtă și pe divizii și pe brigăzi. Conflictele armate moderne au demonstrat că nu poate exista o opțiune clară pentru o structură pe divizii sau una pe brigăzi. Totul depinde de caracteristicile și condițiile întrebuințării acestora. În unele cazuri diviziile sunt mai eficiente, iar în alte circumstanțe brigăzile. Prin urmare, este necesar să existe atât brigăzi, cât și divizii în cadrul armatei.

 

Flota de Nord nu va fi transformată în Regiune Militară. Nu este planificată niciun fel de reorganizare a Flotei de Nord în Regiune Militară. Aceasta este și va rămâne un Comandament Operativ-Strategic Întrunit. Dezvoltarea ulterioară a acesteia este prevăzută în structura organizatorică și de ștat actuală.

 

În anul 2019, Forțele Armate ale Federației Ruse au reînarmat peste 30 de mari unități și unități militare. Trupele ruse au primit în acest an peste 3.300 de unități de armamente noi și modernizate.

 

A început producerea în serie a bombardierelor strategice Tu-160M. Modernizarea bombardierelor strategice Tu-160 și Tu-95MS va permite menținerea potențialului componentei aeriene a Forțelor Nucleare Strategice.

 

Primul regiment de rachete dotat cu complexe strategice Avangard va intra în curând în serviciul de luptă. A fost încheiată astfel dezvoltarea complexului de rachete Avangard cu o rachetă balistică intercontinentală, cu blocuri de luptă hipersonice.

 

Complexele cu lasere de luptă Peresvet acoperă mișcările complexelor mobile de rachete strategice. De la începutul lunii decembrie 2019, complexele laser Peresvet au intrat în serviciul de luptă în zonele de poziție ale complexelor mobile de rachete strategice, cu misiunea de a acoperi operațiunile de manevră ale acestora.

 

Federația Rusă intenționează să extindă aria de întrebuințare a rachetelor hipersonice Kinzhal, desfășurând deja testarea acestora în Arctica. În acest sens, are loc dezvoltarea unei rețele de aerodromuri.

 

În anul 2019, Forțele Navale vor primi în dotare, în total, cinci nave dotate cu complexe de rachete Kalibr. Potrivit bilanțurilor, în anul 2019, Forțele Navale au primit sau urmează să primească 25 de nave de luptă și auxiliare, între care cinci platforme purtătoare de rachete Kalibr. În anul 2019, a crescut ritmul de producere a navelor de luptă pentru zona maritimă îndepărtată.

 

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 a fost testat pentru a doua oară în Siria. Continuă testarea avioanelor de generația a cincea de tip Su-57. A fost realizaă o a doua vizită a acestora în Siria, unde toate misiunile stabilite au fost îndeplinite.

 

Federația Rusă va asigura securitatea rutei maritime de nord, unde nu este necesară prezența navelor de luptă străine. Este planificată întărirea sistemului de apărare antiaeriană din zona arctică, ceea ce va crește capacitatea de a controla spațiul aerian pe întreaga zonă de apă a rutei maritime de nord.

 

În anul 2020, Forțele Armate ale Federației Ruse vor participa la peste 50 de exerciții internaționale. Prioritare vor fi activitățile în cadrul OTSC, CSI și Organizației de Cooperare de la Shanghai. De asemenea, sunt planificate exerciții în format bilateral cu China, India, Serbia, Mongolia, Pakistan, Algeria, Egipt și cu alte state.

 

La forumul Armata-2020 vor fi invitați miniștrii apărării din 133 de state. Forumul se va desfășura în perioada 23-29 august, la Kubinka, în paralel cu Jocurile Internașionale ale Armatei (ArMI-2020). La ediția din 2019, au fost reprezentate peste 100 de companii din 14 state și delegații militare din 120 de state.

 

Federația Rusă și-a îndeplinit obligația asumată privind asigurarea retragerii unităților de autoapărare kurde la 30 de kilometri de granița dintre Siria și Turcia. În baza unei înțelegeri dintre președinții Federației Ruse și Turciei din 22 octombrie de la Soci, în nordul Siriei sunt desfășurate patrule mixte ale militarilor ruși și turci. De asemenea, din 03 noiembrie funcționează un Centru comun de coordonare.

 

Federația Rusă și-a întărit gruparea Poliției Militare din Siria. Această măsură a fost luată pentru asigurarea patrulelor de la granița cu Turcia, însă este vorba despre o măsură temporară.

 

Prezența americană în Siria afectează negativ soluționarea crizei și crește riscul unui conflict între kurzi și forțele turce. Unitățile armatei americane continuă să controleze câmpurile petroliere din nord-estul țării, încurajând astfel producția și vânzarea ilegală de produse petroliere.

 

 

 

 

 

 

 

Declarații ale șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE