08 ianuarie 2020

Sursa: sputnik.md

 Pe 6 ianuarie, Alexei Kondratiev, senator și membru al comisiei pentru relațiile internaționale a Consiliului Federației din Rusia a susținut o conferință de presă la Chișinău, în cadrul căreia a făcut o serie de declarații referitoare la România și la poziția pe care Bucureștiul ar trebui să o adopte față de moratoriu privind amplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa, propus de Vladimir Putin și înaintat statelor NATO.

 

„Propunerea președintelui nostru de instituire a unui moratoriului asupra amplasării rachetelor nu a fost susținută de statele NATO din anumite motive, însă noi am întreprins un pas spre pace. O reacție de răspuns, inclusiv din partea României, va fi salutară”, a declarat A. Kondratiev.

 

Acesta nu a evitat să sublinieze că Rusia va răspunde oricărei acțiuni ostile, inclusiv celor venite de pe teritoriul României: “Când se ajunge la faza în care SUA denunță acordurile internaționale și subminează securitatea mondială, când România, cu o suveranitate incompletă în luarea deciziilor, încearcă să joace într-un joc străin, prezentând Rusia drept un inamic în cadrul politicii comune a NATO, anunțând intenția de a amplasa elemente ale scutului antirachetă care amenință direct interesele Rusiei și subminează direct siguranța Rusiei, Rusia nu poate să nu răspundă prin măsuri de perfecționare a propriului sistem de securitate.”

 

„Președintele nostru și conducerea Ministerului Apărării au subliniat, și sunt nevoit să o repet: noi nu desfășurăm niciun fel de acțiuni de mobilizare în apropierea frontierelor românești, nu amplasăm baze, nu desfășurăm trupele în apropierea frontierei niciunui stat NATO. Astfel de acțiuni au loc doar de partea cealaltă, iar noi suntem nevoiți să reacționăm la acele schimbări din sistemul global de securitate, care subminează propria noastră securitatea”, a declarat senatorul rus.

 

Acesta a reiterat ideea că amplasarea sistemelor cu rază medie de acțiune pe teritoriul României ar putea transforma țara într-o țintă, amintind în același timp că Rusia dispune astăzi de cel mai performant armament din lume.

 

Mesajul reprezentantului rus cuprinde inclusiv recomandarea adresată liderilor moldoveni de a interveni pe lângă omologii români “pentru a-i împiedica să întreprindă astfel de pași”, care ar duce la “pedepsirea” României și ar afecta inclusiv R. Moldova. 

 

Comentariu BSMAP:  Campania prin care se încearcă determinarea statelor est-europene, precum România, să nu accepte găzduirea sistemelor de rachete cu rază mică și medie de acțiune, are în principal ca scop evitarea atragerii Rusiei într-o nouă cursă a înarmării, pe care nu o poate câștiga. Rusia nu poate susține în paralel o dublă competiție, cantitativă și calitativă, în domeniul tehnicii militare. După ce a obținut cu greu un fragil avantaj tehnologic în domeniul propulsiei supersonice, s-ar vedea acum forțată să direcționeze fonduri și către creșterea producției pe orizontală, care este costisitoare, cu un impact mediatic și potențial de export scăzute.

După încetarea tratatului INF (privind interzicerea sistemelor de rachete cu rază mică și medie de acțiune cu bazare terestră), Rusia a venit cu unele propuneri compensatorii. Aceasta propune prelungirea tratatului  ruso-american "START", privind reducerea armelor strategice ofensive şi, de asemenea, un moratoriu internațional asupra desfășurării de rachete intermediare, prin care Moscova s-a angajat să nu amplaseze asemenea rachete acolo unde nu vor exista rachete similare americane sau de producţie americană. La rândul lor, mai mult formal, SUA au propus încheierea unui nou tratat nuclear, la care să adere și China, dar, așa cum era de așteptat, Beijingul a refuzat.

 

Declarații ale unui senator rus privind poziția României față de moratoriul propus anul trecut de Putin

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE