30 octombrie 2019

Sursa: interfax.com, armyinform.com.ua

 Pe 29 octombrie, comentând informațiile privind intenția Ankarei de a cumpăra avioane de vânătoare Su-35 din Rusia, șeful Departamentului pentru Apărare din Turcia, Hulusi Akar, a precizat că acestea nu sunt adevărate. “Afirmația că Turcia va primi Su-35 este incorectă. Turcia rămâne un partener F-35 și ne dorim ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat ministrul citat de presa turcă.

 

Săptămâna trecută, cotidianul Sabah a informat că Ankara și Moscova au fost aproape de a semna un acord privind furnizarea a 36 de avioane de vânătoare Su-35 către Turcia.

 

Președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, a declarat anterior că țara sa va lua în considerare cumpărarea unor aeronave Su-35 și Su-57 în cazul în care Turcia nu va obține avioanele F-35 de la SUA. Avioanele rusești menționate i-au fost arătate lui Erdogan în cadrul spectacolului aerian „MAX 2019” desfășurat în august la Moscova.

 

Comentariu BSMAP: Astfel de declarații ale unor înalți oficiali nu fac decât să confirme faptul că Turcia duce în continuare o politică bivalentă în relațiile cu Rusia și SUA, neglijând conflictul de interese geostrategice ale celor două mari puteri militare și concentrându-se pe tratarea separată a acelor aspecte militare și economice comune cu acesta din care poate obține maximum de profit. 

Statele Unite au exclus Turcia din programul avioanelor de luptă F-35 după ce Ankara a început achiziționarea sistemelor antiaeriene S-400 Triumf din Rusia.

 “Din păcate, decizia Turciei de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400 face imposibilă participarea acestei țări la programul F-35, care nu poate coexista cu platforma rusă de colectare a informațiilor, care va fi folosită pentru a explora capabilități avansate ale aeronavelor americane”, a precizat administrația prezidențială a Statelor Unite referitor la acest aspect.

 

Declarații contradictorii ale oficialilor turci privind achiziționarea avioanelor Su-35 din Rusia

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE