N. Iordan, surse: rtklive.com, oranews..tv

    Ajuns marți (10.09.2019) la Belgrad, unde a fost primit de omologul său sârb Aleksandar Vucic, președintele ceh, Milos Zeman, a declarat în engleză „Iubesc Serbia și poporul sârb”, a relatat cotidianul american "New York Times", a poi, cu o voce mai scazută, i-a șoptit președintelui Vucic "Și nu-mi place Kosovo", la care liderul sârb i-a răspuns cu "Mulțumesc!".
 
Totuși, potrivit mass-mediei de la Priștina, aceasta nu este singura declarație pe care președintele ceh a făcut-o împotriva Republicii Kosovo.  În urmă cu câteva zile, în timp ce acorda un interviu pentru mass-media de la Belgrad, M. Zeman a declarat că Praga, în ciuda faptului că poate fi foarte dificil, poate retrage recunoașterea independenței Republicii Kosovo.
 
"Apreciez poziția lui Lubomir Metnar (ministrul ceh al apărării), care a declarat că recunoașterea Kosovo a fost o eroare diplomatică. Dacă mai multe state își vor retrage recunoașterea independenței, Republica Cehă ar putea fi de partea lor", a declarat (06.09.2019) M. Zeman, care îndeplinește mai mult un rol ceremonial în fruntea statului.
 
Într-un interviu pentru portalul de știri pro-rus "Parlamentni Listy", M. Zeman a declarat că "criminalii de război nu ar trebui să conducă nicio țară din Europa”.
 
Cu câteva zile în urmă, în timp ce își anunța vizita la Belgrad, M. Zeman a afirmat că dorește ca Balcanii de Vest să fie integrați în Uniunea Europeană, dar nu și Republica Kosovo.
 
"Susținem regiunea Balcanilor de Vest și integrarea treptată în UE. Dar spun mereu, fără Kosovo. Deci Kosovo va fi unul dintre subiectele întâlnirilor mele de la Belgrad”, a declarat Zeman, printre altele.
 
Republica Cehă este unul dintre cele 23 de state ale Uniunii Europene care au recunoscut independența Republicii Kosovo.
 
Mass-media din Kosovo susțin că declarațiile de la Belgrad ale președintele ceh, în vârsta de 74 de ani, renumit pentru ieșirile necontrolate și gafele diplomatice, au survenit pe fondul înfrângerii (07.09.2019/Priștina) selecționatei de fotbal a Cehiei în fața echipei Kosovo, în cadrul preliminariilor Campionatului European de Fotbal-2020.
 
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
11 septembrie 2019
Declarații ostile Kosovo ale președintelui ceh Milos Zeman

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest