Delegaţia APCE: Mediul din Ucraina permite organizarea de alegeri democratice

Sursa: unian.info

  O delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost la Kiev pe 6-7 martie, pentru a evalua climatul preelectoral înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, programate pentru 31 martie.

 

Delegația, formată din parlamentari din Marea Britanie, Lituania, Norvegia, Azerbaidjan și Elveția, a apreciat că mediul general este potrivit pentru desfășurarea alegerilor democratice. Totuși, în urma discuțiilor cu diferiți interlocutori, a reieșit că există încă loc de îmbunătățire a condițiilor și că perioada de timp rămasă până în ziua alegerilor ar trebui să permită realizarea unor progrese.

 

Delegația a apreciat eforturile Comisiei Electorale Centrale (CEC) care se cosideră că a acționat profesional și că pregătește bine alegerile, dar că numărul fără precedent al candidaților prezidențiali și al observatorilor locali ar putea împiedica buna desfășurare a votării și ar putea reprezenta o provocare în ziua alegerilor.

 

Dreptul candidaților de a fi reprezentați în consiliile de votare și dreptul observatorilor locali de a fi prezenți în secțiile de votare ar putea conduce la dificultăți logistice în ziua alegerilor. De asemenea, delegația este de părere că libertatea de exprimare în Ucraina este limitată de faptul că mass-media, fiind în mare parte deținută de oligarhi, în loc să prezinte în mod echilibrat mediul preelectoral, are tendința de a funcționa în avantajul candidaților individuali.

 

Unele retorici ale campaniei electorale par să nu aibă programe politice autentice, ceea ce face dificilă o alegere bine informată.

 

Delegația a salutat rolul activ jucat de societatea civilă în perioada preelectorală însă și-a exprimat îngrijorarea că mai multe ONG-uri par a fi afiliate partidelor și/sau candidaților și că entități paramilitare cunoscute, care au amenințat că vor folosi forța împotriva infracțiunilor percepute în ziua alegerilor, au fost înregistrate ca observatori interni.

 

Delegația a luat cunostință de acuzațiile privind utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, în special despre estomparea liniilor între activitățile prezidențiale și cele de campanie, precum și despre acuzații privind cheltuieli ilegale în timpul campaniiei. Ca urmare, a subliniat necesitatea unei transparențe complete privind finanțarea tuturor candidaților.

 

De asemenea, delegația a fost foarte îngrijorată de acuzațiile privind sistemele de cumpărare a voturilor din partea unor candidați, precum și de numărul scăzut de candidați femei.

 

Delegația a recunoscut eforturile depuse de autoritățile ucrainene pentru a avea un proces de alegeri autentic și a îndemnat la funcționarea în conformitate cu cele mai bune practici și standarde europene.

 

Cadrul legislativ pentru alegerile prezidențiale este bun și, dacă este aplicat cu bună-credință, ar trebui să ducă la alegeri democratice. Delegația APCE speră, de asemenea, că autoritățile vor dispune de mijloace suficiente pentru a proteja procesul electoral împotriva abuzurilor și interferențelor de orice fel.

 

O delegație de 33 de membri a APCE va sosi în Ucraina înainte de alegerile prezidențiale pentru a monitoriza activitatea de votare.

 

 

 

 

 

 

Mulțumim pentru încredere
10 martie 2019

   Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic

 "Centru-2019"

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro