16 iunie 2019

Sursa: ukrmilitary.com

 Departamentul american al Apărării a comandat firmei Lockheed Martin lansarea în producție a 478 de noi avioane de luptă F-35A.

 

Conform acordului, "în următorii câțiva ani" Lockheed Martin va furniza Departamentului Apărării al SUA 478 de avioane noi din loturile 12, 13 și 14 (de regulă un lot pe un an). Costul total al avioanelor va fi de 34 de miliarde de dolari (în toate cele 11 loturi anterioare au fost comandate 501 de aeronave).

 

Ministerul Apărării al SUA nu indică prețul exact al noilor avioane de luptă, dar se știe că 157 avioane din lotul 12 vor fi cu 8,8% mai ieftine decât cele din lotul 11 care este în prezent în producție. Astfel, costul unui F-35A s-a redus la 81 milioane dolari (față de 89,2 milioane dolari pe lotul 11). Începând cu lotul 15, costul F-35A ar trebui să fie de 76 milioane de dolari.

 

"Datorită unor strategii sănătoase de cumpărare, unui parteneriat puternic între guvern și industrie, precum și atenției continue pentru reducerea costurilor, F-35 a redus cu succes costurile de achiziționare a aeronavelor noi la niveluri egale sau mai mici decât cele ale aeronavelor de generația a patra", a declarat Greg Ulmer, directorul programului F-35 al companiei Lockheed Martin.

 

Reamintim că recent Polonia a solicitat SUA achiziționarea a 32 de aeronave F-35A produse de Lockheed Martin, care ar trebui să înlocuiască aeronavele sovietice aflate încă în serviciu. Pe 12 iunie, în timpul vizitei președintelui Poloniei, Andrzej Duda, la Washington, președintele american Donald Trump a anunțat în cadrul conferinței comune de presă că SUA au disponibilitatea de a vinde Poloniei aceste aeronave.

 

Comentariu BSMAP: Anterior întâlnirii dintre Duda și Trump, achiziționarea de către Polonia a avioanelor F-35 era condiționată de menținerea acordului dintre SUA și Turcia privind aceste aeronave. Practic se considera că ritmul de producere al avioanelor nu poate asigura simultan nevoile Turciei și Poloniei. În aest caz, Turcia, care a semnat cu mult înaintea Poloniei contractul cu SUA, și care este și producător de componente ale F-35, ar fi avut prioritate. Astfel, momentul și ritmul de achiziționare a aeronavelor F-35 de către Plonia deveneau indirect dependente de finalizarea acordului turco-rus privind sistemele de rachete antiaeriene S-400, care ar fi determinat oprirea furnizării americane de F-35 către Turcia.  

 

Creșterea producției de F-35 va aduce însă pe lângă scăderea prețului avioanelor și acoperirea cererii de piață. Asta cu atât mai mult cu cât sunt semnale că a fost identificată o soluție comun acceptată prin care Turcia poate rămâne parte în ambele contracte, respectiv să achiziționeze atât S-400 din Rusia, cât și F-35 din SUA. Soluția ar presupune însă respectarea condiției ca după achiziționarea sistemelor S-400, acestea să nu fie introduse în serviciul de luptă, ci menținute în conservarem ca tehnică de rezervă.   

 

 

 

Departamentul american al Apărării a comandat un număr record de avioane F-35A

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE