18 octombrie 2019

I. Copcea, surse: tvzvezda.ru, iz.ru, militarynews.ru.​​​​

  Pe 17.10.2019, în Federația Rusă, a fost executat un antrenament cu forțele și mijloacele componentelor terestră, navală și aeriană ale forțelor de descurajare strategică. Acesta s-a desfășurat în cadrul exercițiului strategic Grom-2019, executat în perioada 15-17.10.2019. Activitățile au fost conduse de președintele rus, Vladimir Putin, din Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse din Moscova.

https://iz.ru/933320/video/pod-rukovodstvom-putina-proshli-ucheniia-sil-strategicheskogo-sderzhivaniia

Lansări de rachete cu bazare terestră

Subunități aparținând Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) au lansat o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-24 Yars (SS-29), cu o instalație mobilă, aflată în Cosmodromul Plesetsk. Racheta a lovit o țintă din poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/20191017188-7cMpQ.html

Subunități ale unor brigăzi de rachete din cadrul Regiunilor Militare Sud și Est au efectuat lansări de rachete de croazieră cu complexul Iskander.

Nu a fost precizat nici numărul, nici tipul de rachete lansate. Probabil, a fost vorba despre rachete de croazieră de tip 9M728 sau 9M729.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171446-4AdCV.html

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171818-K1AjF.html

Lansări de rachete cu bazare navală

Submarinul nuclear Riazan, Proiect 667BDR, clasa Kalmar, din dotarea Flotei din Oceanul Pacific a lansat o rachetă balistică R-29R (RSM-50, SS-N-18). Lansarea a fost efectuată din Marea Okhotsk asupra unei ținte din poligonul Cizha. Este de remarcat faptul că lansarea a fost efectuată pe timp de noapte.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171736-qyJq8.html

Submarinul nuclear K-18 Karelia din dotarea Flotei de Nord a lansat o rachetă balistică Sineva (SS-N-23). Lansarea a fost efectuată din Marea Barents asupra unei ținte din poligonul Kura din Peninsula Kamchatka.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171656-agZuU.html

Fregata Amiral Gorshkov, Proiect 22350, aparținând Flotei de Nord a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din Marea Barents. Nu a fost precizat tipul rachetei, dar, probabil, a fost vorba despre o rachetă 3M14.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171712-XAbBO.html

Nava mică purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, Proiect 21631, aparținând Flotilei din Marea Caspică a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din acvatoriul Mării Caspice. Nu a fost precizat tipul rachetei, dar, probabil, a fost vorba despre o rachetă 3M14.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171637-IqBCP.html

Lansări de rachete cu bazare aeriană

Bombardiere strategice de tip Tu-95MS au efectuat lansări de rachete de croazieră asupra unor ținte aflate în poligoanele Pemboy din Republica Komi și Kura din Peninsula Kamchatka. Nu a fost precizat numărul avioanelor participante și nici tipul rachetelor lansate. Însă, din materialele video rezultă că a fost vorba de patru sau cinci avioane. Probabil, două sau trei aparțin Bazei Aeriene – Engels și au lansat rachete asupra țintelor din poligonul Pemboy, iar alte două Bazei Aeriene – Ukrainka și au lansat rachete asupra țintelor din poligonul Kura. Au fost identificate avioanele cu numere de bord 24/1, 55, 49 și 45 roșii. Probabil, una sau două dintre lansări au fost efectuate pe timp de noapte.

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171452-hS4VK.html

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/201910171816-aJuH1.html

Date despre exercițiul strategic Grom-2019

Date comunicate de reprezentanții Ministerului rus al Apărării

La exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic de conducere a Forțelor Armate Grom-2019 au participat aproximativ 12.000 de militari, 213 instalații de lansare ale RVSN, până la 105 aparate de zbor, între care cinci bombardiere strategice, până la 15 nave de luptă de suprafață și cinci submarine, precum și 310 unități de tehnică militară și specială.

Exercițiului a inclus lansări de rachete balistice și de croazieră, cu diferite tipuri de bazare, asupra unor ținte situate în poligoanele Pemboy, Cizha și Kura.

La exercițiu au participat grupe operative ale organelor centrale de conducere militară, marilor unități și unități militare ale RVSN, Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației militare de transport, precum și ale marilor unități și unități militare care asigură acțiunile forțelor de descurajare strategică și subunități cu destinație specială, în rolul forțelor adversarului convențional.

De asemenea, au fost implicate aerodromuri ale Aviației cu rază lungă de acțiune, Aviației militare de transport și Aviației Operativ-Tactice, poligoane ale Regiunilor Militare și Flotei de Nord și poligoane maritime din Marea Barents, Marea Baltică, Marea Neagră, Marea Okhotsk și Marea Caspică.

Aprecieri privind desfășurarea exercițiului

Până în prezent, antrenamente de acest tip au fost efectuate în fiecare an, în luna octombrie. În 2018, antrenamentul s-a desfășurat pe 11.10, iar în anii precedenți pe 31.10.

În anii anteriori, antrenamentele au vizat strict Forțele Nucleare Strategice. Acestea au inclus verificarea sistemului de conducere a Forțelor Armate, precum și fiabilitatea transmiterii ordinelor de luptă și a semnalelor de-a lungul întregii verticale de conducere de la Centrul Național de Conducere a Apărării Federației Ruse până la punctele de comandă ale marilor unități și unități militare.

Noutatea antrenamentului din acest an a constat în extinderea acestuia la Forțele de Descurajare Strategică. Pe lângă Forțele Nucleare Strategice acestea include și alte categorii de forțe dotate cu armament de mare precizie, respectiv complexe Iskander cu bazare terestră și platforme navale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (nave de suprafață și submarine).

Este de remarcat faptul că, deși reprezentanții Ministerului Apărării au anunțat că exercițiul va include activități în Marea Neagră și în Marea Baltică, ulterior nu s-au mai făcut precizări referitoare la acestea. Atât în Marea Neagră, cât și în Marea Baltică s-au aflat nave purtătoare de rachete Kalibr. Însă, acestea fie au participat la exercițiu fără să efectueze lansări practice de rachete, fie au lansat rachete dar nu au fost anunțate. Cea mai plauzibilă pare să fie prima variantă

 

Imagine cu caracter simbolic
Detalii privind lansările de rachete balistice și de croazieră efectuate în Federația Rusă

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE