N. Iordan, sursa: telegraf.com 

Ministrul Afacerilor Externe și Diasporei, Glauk Konjufca, a acordat un interviu cotidianului german "Süddeutsche Zeitung". Konjfuca s-a referit la probleme cu Serbia, țările din UE care nu recunosc încă independența Kosovo și diaspora albaneză.
 
Süddeutsche Zeitung: Domnul Konjufca, sunteți în funcție de aproximativ două săptămâni. În ce mare domeniu trebuie să acționați?
 
Glauk Konjufca: Guvernul nostru a preluat funcția pe 4 februarie. Ministerul de Externe a trecut printr-o criză severă în ultimii ani. A fost o campanie agresivă a Serbiei pentru a retrage recunoașterea statelor care au recunoscut independența. Acestea includ 12-15 țări, cele mai multe situate în Pacific și în Africa.
 
Süddeutsche Zeitung: Deci relațiile cu Serbia rămân cea mai mare problemă?
 
Glauk Konjufca: Ca și înainte, există un tarif ridicat pentru produsele sârbe. Prim-ministrul Albin Kurti a avertizat că anularea tarifului va fi înlocuită doar cu măsura de reciprocitate. Pe de altă parte, Serbia ne provoacă probleme în multe domenii, ne îngreunează viața, cum ar fi recunoașterea documentelor kosovare.
 
Süddeutsche Zeitung: În weekend a fost semnat un acord între Kosovo și Serbia privind construcția de drumuri și căi ferate. Este un nou început?
 
Glauk Konjufca: Aceasta a fost o inițiativă a ambasadorului SUA în Germania, Richard Grenell. Dialogul dintre Kosovo și Serbia ar trebui să continue sub umbrela UE. Josep Borrell a anunțat că va exista un nou reprezentant UE pentru Kosovo.
 
Süddeutsche Zeitung: Josep Borrell este spaniol - Spania nu a recunoscut independența Kosovo. Este o problemă?
 
Glauk Konjufca: Cine deține funcții în cadrul UE acționează independent de interesele naționale actuale. Unii chiar speră la un avantaj kosovar, deoarece domnul Borrell își va demonstra independența față de Madrid. Nu cred asta.
 
 
Süddeutsche Zeitung: Pe lângă Spania, există și alte state din UE care nu recunosc Kosovo. Vedeți vreo mișcare acolo?
 
Glauk Konjufca: Trebuie menționat că există diferențe majore între statele care nu ne recunosc. Avem relații bune cu Grecia, grecii ne recunosc și pașaportul. Cu Slovacia și România este în ordine, Spania și Cipru tind să ne creeze obstacole. Cea mai extremă este Cipru.
 
Süddeutsche Zeitung: Premierul dumneavoastră dorește o mare apropiere de Albania. Cât de aproape pot fi realizate aceste conexiuni?
 
Glauk Konjufca: Statele noastre sunt legate de multe lucruri. Istorie, cultură, limbă, suntem o singură națiune. Pentru noi, cooperarea este foarte simplă. Putem face multe proiecte unul cu celălalt, proiecte pentru bunăstarea ambelor părți, care nu vor dăuna nimănui. Aceasta se aplică economiei, turismului și agriculturii.
 
 
Süddeutsche Zeitung: De asemenea, sunteți ministru al diasporei. Unde este cea mai mare diasporă din Kosovo?
 
Glauk Konjufca: În Germania. Peste 400.000 de kosovari locuiesc acolo. Și orașul cu cea mai mare populație din Kosovo este Baden-Württemberg, cu peste 100.000.
 
Süddeutsche Zeitung: Vreți ca toată lumea care trăiește în Germania să se întoarcă în patrie?
 
Glauk Konjufca: Mi-aș dori ca plecările din Kosovo să scadă. Muncim din greu pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. Educația este bună și gratuită în țara noastră. Investim foarte mulți bani în educarea rezidenților noștri. Dacă pleacă în străinătate și profită de abilitatea lui acolo, atunci este o mare pierdere pentru țara noastră.
 
 
 
 
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
21 februarie 2020
Dialogul dintre Kosovo și Serbia trebuie să continue sub umbrela UE

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest