31 martie 2020

Sursa: vedomosti.ru

Pe 29 martie, Daryl Kimball, director al Asociației americane pentru controlul armelor, Rusia și SUA au suspendat până la 1 mai inspecțiile în teren destinate monitorizării modului de punere în aplicare a Noului Tratat pentru Reducerea Armelor Strategice „New START”, ratificat în 2011. Tratatul START restricționează numărul de focoase nucleare și de purtători ai acestora și mai este valabil până la sfârșitul anului 2021.

 

Potrivit lui Kimball, care citează surse în congres, părțile au amânat, de asemenea din cauza epidemiei de coronavirus, reuniunea din martie a comisiei consultative bilaterale în care trebuia discutată punerea în aplicare a tratatului. Cu toate acestea, se intenționează menținerea până la sfârșitul anului a numărul inspecțiilor convenite prin tratat (18 pentru fiecare parte), iar schimbul de informații din tratat continuă prin canale diplomatice.

 

Potrivit unei surse apropiate Ministerului rus al Apărării, inspecțiile la fața locului sunt cu adevărat imposibil de efectuat din cauza epidemiei, deoarece atât Ministerul rus al Apărării, cât și Pentagonul au redus aproape la zero numărul de contacte internaționale, cu excepția situațiilor  urgente.

 

Această măsură temporară nu afectează în niciun fel punerea în aplicare a Tratatului START și nu implică riscuri suplimentare pentru controlul armelor, susține expertul SIPRI din Stockholm, Peter Topychkanov. Judecând după faptul că acest pas nu a fost însoțit de reclamații de niciuna dintre părți, înseamnă că ambele state îl consideră justificat. În același timp, se menține schimbul de date. Acest lucru, precum și restricțiile impuse de SUA și Rusia privind reacția la epidemia de coronavirus și afectarea industriilor militare și de apărare, nu vor permite părților să opereze modificări serioase ale indicatorilor cantitativi și calitativi ai arsenalelor nucleare, până la reluarea inspecțiilor.

 

Întrucât prelungirea tratatului START nu necesită un proces de negociere îndelungat, părțile ar putea fi de acord rapid asupra acestuia după faza acută a pandemiei, dacă doresc asta, a mai precizat Topichanov. „Virusul nu stă în calea extinderii Tratatului START. Dintr-o perspectivă pe termen lung, pandemia de coronavirus va determina automatizarea măsurilor de control nuclear, în special controalele naționale. Această tendință a existat deja, dar virusul a dovedit că sunt necesare investiții mari în aceste tehnologii”, a concluzionat expertul.

 

Comentariu BSMAP: În pofida opiniilor specialistului SIRPI, negocierea prelungirii tratatului START nu este deloc o sarcină ușoară. Pe scurt, în timp ce SUA urmărește extinderea obiectului acordului pentru a include China şi arme “exotice” care nu sunt prevăzute în New START şi pe care Rusia şi China le dezvoltă intens, Rusia agreează forma actuală a tratatului, iar China are o poziție tranșantă de menținere în afara acestuia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din cauza pandemiei, SUA și Rusia suspendă inspecțiile din cadrul tratatului "New START"

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE