21 martie 2019

Sursa: rbc.ua, uawire.org

 Pe 21 martie, directorul Naftogaz, Andriy Kobolyev, a declarat că Gazprom a început procesul de anunțare oficială a țărilor din vecinătatea Ucrainei privind încetarea tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de la începutul anului viitor.

 

"Gazprom anunță deja oficial țările din jurul Ucrainei sau care depind de tranzitul prin țara noastră că nu va mai exista tranzit de gaze de la începutul anului 2020", a declarat A. Kobolyev fără a menționa vreo sursă.

 

Pe 14 martie, autoritățile bulgare au declarat că au primit o scrisoare în acest sens de la Gazprom Export, deși, potrivit agenției ucrainene de știri RBC, Gazprom a nu a recunoscut că a informat autoritățile bulgare cu privire la intenția de a opri tranzitul pe gazoductul Trans-Balcanic, începând din ianuarie 2020.

 

La începutul lunii martie, A. Kobolyev și-a exprimat îngrijorarea că Ucraina poate pierde complet tranzitul de gaze după construcția și punerea în funcțiune a conductei de gaz Nord Stream 2. "Vom pierde întregul tranzit deoarece există și fluxul turcesc, care este probabil să fie finalizat în 2019", a declarat acesta.

 

Acordul actual dintre Ucraina și Rusia expiră pe 31 decembrie 2019, iar părțile nu și-au anunțat intențiile de semnare a unui nou acord.

 

"Pentru a face posibilă încheierea unui nou acord, avem o poziție de negociere destul de simplă. Fie Gazprom semnează un contract, înlăturând astfel în mod automat CTA [Core Transport Agents] conform solicitării noastre, fie, ne pare rău, va trebui să compenseze", a mai declarat Kobolyev în interviul acordat agenei RBC.

 

Directorul Naftogaz: Gazprom anulează tranzitul de gaze naturale prin Ucraina

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE