05 iunie 2019

Sursa: 112.international

 În cadrul primei sale vizite oficiale externe, desfșurate la Bruxelles în perioada 4 - 5 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs la comandamentului Organizației Nord-Atlantice. Prezentăm în continuare mesajul integral transmis de acesta.

 

"Dragă domnule secretar general, dragi reprezentanți ai mass-media. Sunt recunoscător pentru invitația de a-mi efectua prima vizită externă la Bruxelles, și mai ales la sediul NATO. Cursul strategic al Ucrainei de a eveni un membru cu drepturi depline în UE și NATO, pe care tocmai l-am asigurat prin Constituția Ucrainei, rămâne neschimbat. Aceasta este prioritatea politicii noastre externe. Progresele Ucrainei vizează o securitate europeană ridicată și un nivel de trai decent pentru societatea ucraineană. Scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al ucrainenilor, de a înlătura corupția și de a moderniza statul - este posibil să se realizeze numai prin asigurarea securității naționale.

 

Suntem gata să negociem cu Rusia. Suntem pregătiți să punem în aplicare acordurile de la Minsk. Cu toate acestea, trebuie să fim mai întâi capabili să ne protejăm și să devenim mai puternici - din punct de vedere economic, politic și militar. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul politic și practic pe care Ucraina îl primește atât din partea Alianței, cât și din partea aliaților individuali. Sunt dornic să dau un nou impuls angajamentului nostru în Alianță. Actuala agresiune armată rusească rămâne o provocare majoră pentru securitatea eurolantică. Sarcina noastră comună este de a asigura stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre, care necesită un efort suplimentar din partea Alianței. Salutăm cele două decizii aprobate de Alianță la Washington, în aprilie - pentru consolidarea securități în Marea Neagră și pentru a sprijini Forțele Navale ale Ucrainei.

 

Ucraina, dragi prieteni, este un partener unic al Alianței în ceea ce privește intensitatea și varietatea interacțiunii noastre. Sperăm să reînnoim dialogul nostru regulat în cadrul Comisiei Ucraina-NATO la nivelul șefilor de stat și de guvern, al miniștrilor apărării și de externe. Așteptăm cu nerăbdare să salutăm Consiliul Nord-Atlantic din Ucraina. Vom menține cea mai bună cale de integrare europeană și euro-atlantică. Avem nevoie de toate mecanismele existente care ne vor ajuta pe această cale și pe oricare alta pe care aliații vor fi gata să o ofere. Dar în acest moment trebuie să ne concentrăm asupra scopului nostru principal: implementarea reformei interne, care va apropia țara noastră de standardele NATO. Implementarea corectă a legii privind securitatea națională se numără printre primele mele sarcini. Prin aceasta mă refer la reforma Serviciului de Securitate, reforma agențiilor de informații, reforma industriei de apărare, controlul civil democratic asupra sectorului de securitate și apărare. Ucraina, stabilă, democratică și capabilă să se apere, este o parte integrantă a securității europene.

 

Sunt convins că parteneriatul nostru cu Alianța va avansa eficient. Sper că, pe termen lung, vom putea transforma parteneriatul nostru într-o Alianță deplină.

 

Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție!"

 

Comentariu BSMAP: Atât semificația vizitei, cât și declarațiile făcute de Zelenski relevă decizia actualei conduceri a Ucrainei de a menține direcția europeană și euro-atlantică de dezvoltare, deși ulterior Zelenski a precizat că decizia de aderare la NATO va fi luată după consultarea poporului prin referendum național (1plus1.ua - 5 iunie).

Pentru România acest lucru reprezintă pe de o parte beneficiul de a avea un vecin mai puțin ostil, care se ghidează după aceleași standarde și cu care în general cooperarea va fi mai facilă decât în trecut, iar pe de alta confruntarea cu o instabilitate regională mai mare, generată de creșterea în fermitate a măsurilor și acțiunilor Rusiei în Marea Neagră.

Fiind destul de clar că Rusia va face tot posibilul să evite  o frontieră comună cu NATO, cel mai probabil va acționa prin toate mijloacele de care dispune pentru a crea și menține o stare de instabilitate în Ucraina, își va întări controlul asupra regiunii Donbas și va încerca să extindă acest gen de acțiuni și în alte regiuni din sud-estul și sudul Ucrainei.

 

Discursul lui Volodimir Zelenski ținut la comandamentul NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE